Наближава крайният срок за подаване на заявки за Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“!

на снимката: експонати от Къщата музей на Димитър Димов в София

Наближава крайният срок за подаване на заявки за участие в първото издание на конкурса за най-новата литературна награда у нас – Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“! Номинации се приемат от всички български издатели на имейл [email protected] до 15 януари 2019 г.!

Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ бе учредена в началото на юни 2018 г. от известната писателка и дъщеря на Димитър Димов – Теодора Димова, и управителния съвет на фестивала ВарнаЛит, под патронажа на кмета на Община Варна. Целта на приза е да отличава романи с висока художествена стойност, издадени на български език в рамките на съответната календарна година. Конкурсът има само една категория – роман, и само една награда – първа, в размер на 10 000 лв.

Кандидатури се приемат само от издатели. Всеки издател има право да кандидатства с максимум 4 романадо 2 романа от съвременни български автори и до 2 романа от съвременни европейски автори, издадени у нас в периода 1 януари – 31 декември 2018 г.

Наградата е ежегодна и не се връчва посмъртно.

След 15 януари – последния ден, в който се приемат номинации за Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“, конкурсът се провежда в два етапа. Първият кръг приключва на 31 март 2019 г., когато ще бъдат съобщени публично петте романа, избрани от 5-членното жури измежду всички кандидатури, които ще се борят за европейската награда „Димитър Димов“. Във втория етап журито определя носителя на наградата между тези пет номинирани заглавия, а името на победителя ще бъде обявено на официална церемония по време на предстоящото издание на фестивала ВарнаЛит през 2019 г.

Авторитетният приз ще бъде връчен за първи път година след учредяването си – през юни 2019 г., по повод 110 години от рождението на своя патрон.  Номинации се приемат от всички български издатели на имейл [email protected]. Освен попълнен формуляр за всяко от номинираните заглавия, от издателя се изисква да осигури 5 копия от всяко заглавие (на адрес Варна 9000, бул. „Сливница” 2, Фестивален и конгресен център) и електронен вариант на текста, предназначен за четене от членовете на журито в чужбина.

Формулярът за кандидатстване може да се изтегли от сайта на фестивала ВарнаЛит, както и от сайта на Община Варна.

Подробности относно условията за кандидатстване можете да научите в сайта www.varnalit.com

Побързайте!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.