На път с Trio.bg: Казанлък и околията (част 2)

5/5

Миналата седмица ви разказах първата част от разходката ми до Казанлък и близките до него интересни места за посещение, а днес продължавам с остатъка от тази история, която, надявам се, е полезна за вас и ви дава идеи за уикенд или еднодневни пътешествия.

На третия ден от престоя ми в района с моите приятелки и кучето се натоварихме на колите и поехме към следващите приключения – храм-паметник „Рождество Христово“ и паметника „Шипка“ до едноименния град, който е на около 15 км северно от Казанлък. Строена в края на XIX и началото на XX век, тази руска църква е наистина произведение на изкуството и си струва да я видите, ако минавате през град Шипка.

храм-паметник „Рождество Христово“ в гр. Шипка

Оттам се отправихме към връх Столетов и „Паметника на Свободата (Шипка)“. До него се стига лесно по асфалтова настилка, но с много завои и една спираща дъха гледка. Паметникът „Шипка“ стои гордо на билото на Стара планина и гледа към Габрово на север и Казанлък на юг. Докато сте на самия паметник „Шипка“ пък, при ясно време можете да видите „Бузлуджа“ в далечината, ако погледнете на изток.

Ние решихме да се разходим малко по поляните, в търсене на горски плодове и да се полюбуваме на местността. Ако имате време, разходете се около самия паметник, отскочете до Орлово Гнездо и(ли) намиращите се наблизо по-малки паметници. Красотата им си заслужава.

След това поехме към „Бузлуджа“, като пътят до там беше осеян с дупки, но за сметка на това спокоен и криволичещ през горите на Стара Планина. Както знаете, самият паметник „Бузлуджа“ далеч не е в добро състояние и дори се руши, затова не може да се влиза вътре, а пък отвън обикновено е доста ветровито. Все е интересно място, особено ако имате познат местен, като нас – в компанията на майката на едната приятелка, родом от Казанлък, която помни подробности около строежа на тази масивна постройка и ни разказа малко повече каква е била в действащите й дни.

„Бузлуджа“

След толкова обиколки пригладняхме, затова се ориентирахме към късен обяд/ранна вечеря. Спряхме в комплекс Крънско ханче, от което останахме приятно изненадани, затова, ако сте любители на вкусната традиционна българска кухня и учтивия персонал, определно Крънското ханче е за вас.

Последният ден от престоя ми в района беше по-мързелив – прекарах целия ден в самия Казанлък, където се натъкнах на ново откритие: The Coffee Room Kazanlak, където предлагат богат асортимент от кафета, разхладителни напитки и така модернaта напитка матча лате, която можете да съчетаете с апетитни френски макарони.

Надолу по същата уличка, на която е кафетарията, има друго супер сладко място със страхотен персонал – магазин за прежди и ръчно изработени плетива HMReny, в който има наистина богат асортимент от прежди. Вярно, тогава бе август месец и слънцето грееше стабилно, но едно плетиво за предстоящите хладни месеци никога не е в излишък.

След тази разпускаща програма за край на пътешествието, с Ная потеглихме към София с широки усмивки, защото времето, прекарано с приятели, събрали се в Казанлък от близко и далече, просто е безценно.

До следващият път, приятели!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp