На път с Trio.bg: Еднодневна разходка до хижа „Ловна“ в Рила

5/5

Зима е, но това не трябва да ни спира да излизаме сред природата и да се разхождаме на чист въздух далеч от шумния град. Никой от нашия екип не обича да стои затворен вкъщи задълго, затова решихме да ви предложим нова идея за (зимна) еднодневна разходка до уютната хижа „Ловна“ в любимата ни Рила.

по пътя за х. „Ловна“

Хижа „Ловна“ се намира на 1654 м надморска височина в местността Горелото в подножието на така посещаваните 7 рилски езера, в Северозападна Рила. Има различни маршрути, по които можете да стигнете до нея, но днес сме избрали да ви разкажем за най-лекия и популярен сред тях – този от х. „Пионерска“, която се намира в непосредствена близост до лифта за Седемте рилски езера. Изходният пункт за тази смайващо красива планинска местност е град Сапарева баня, който се намира на час път с кола от София по магистралата за Дупница или през живописния път Бистрица-Железница-Ковачевци-Клисура-Сапарево. От Сапарева баня трябва да поемете по асфалтов път нагоре към х. „Пионерска“, като постепенно ще подминете курорта Паничище и местността Зелени преслап, докато се окажете на бариерата преди лифта за Седемте рилски езера. Именно около нея можете да паркирате колата (преминаването през бариерата ще ви струва 5 лв.), тъй като х. „Пионерска“, от която почва разходката по днешния маршрут, е в непосредствена близост.

маркировка за х. „Ловна“ в Рила

Червената маркировка от х. „Пионерска“ до х. „Ловна“ е с добра видимост през целия участък, като през зимния сезон по логични причини я търсете под формата на табели по дърветата. Маршрутът е лек, денивелацията – почти неусезаема, а зимният пейзаж – приказен. След като подминете долната станция на лифта за Седемте рилски езера продължете направо по широкия и достъпен за високопроходими автомобили и моторни шейни път. След около 15 минути ще стигнете до разклон, чиито два края се събират отново в обща широка пътека 200 м по-нататък.

по пътя за х. „Ловна“ в Рила

Скоро следва отклонение вдясно, маркирано с табела за х. „Ловна“. След още 7-10 минути ще видите уширение с плавен завой вляво, като табелите за хижата се срещат начесто, така че трудно ще се объркате. Тук започва много леко изкачване, по което, ако сте се подготвили предварително, на връщане можете да се спуснете с шейна.

по пътя за х. „Ловна“ в Рила

Продължете направо, докато пътеката поеме естествен завой вдясно, а след още 5-8 минути ще видите сгушената между дърветата х. „Ловна“.

хижа „Ловна“ в Рила

На място можете да се нагостите добре с боб, леща, зеленчукова супа, кюфтета, пача и други интересни предложения, както и да утолите жаждата със студена бира или ароматно греяно винце с подправки, така че крайната ни дестинация е идеална за вкусен обяд сред природата. А след като приключите с греяното вино и кюфтенцата е време да поемете обратно към колите по вече познатата ви пътека.

табела с маршрути пред х. „Ловна“ в Рила

Маршрутът х. „Пионерска“ – х. „Ловна“ – х. „Пионерска“ се изминава за максимум 2 часа и е подходящ за деца и кучета. Ако сте любители на минералните басейни и топлата вода може би знаете, че Сапарева баня е известна с горещите си минерални извори, сред които е и единственият гейзер-фонтан в континентална Европа с температура на минералната вода 103 °C. Затова на връщане от х. „Ловна“ можете да се отбиете до някой от басейните в града, а ако имате късмет, можете да пиете червено вино в минерален басейн с температура на водата над 35 °C, докато над вас се сипе сняг на парцали. Безценно! Но за това удоволствие ще ви разкажем в друг материал, тъй като то заслужава да му обърнем специално внимание.

с куче до х. „Ловна“ в Рила

Важно!

През зимата – и не само! – е жизнено важно да тръгваме на път подготвени. Когато става дума за разходка в планината, дори и такава с лек маршрут, като избрания от нас днес, не бива да подценявате дори за миг ситуацията. Затова е силно препоръчително да се информирате добре за атмосферните условия, количеството сняг, евентуалната лавинна опасност (според планинския маршрут, който сте набелязали), проходимостта (и на автомобила ви) до и от изходната точка, както и да се облечете подходящо. Винаги носете със себе си течности (чаят в термос е отлично решение, което можете да гарнирате с малко ром по желание) и лека храна, подходящи за планината дрехи, мъжки/дамски обувки и следвайте маркировката.

от х. „Пионерска“ до х. „Ловна“ в Рила

Ако и вие сте като нас и предпочитате в неделя да хванете гората, вместо да лежите на дивана у дома, слагайте удобни обувки и топли дрехи, грабвайте раницата и потегляйте към хижа „Ловна“ в Рила. За връзка с хижата можете да ползвате фейсбук, телефон 0888 059 172, както и Booking.com

Приятна разходка!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp