На път с Trio.bg: Еднодневна разходка до двореца Царска Бистрица в Боровец

5/5

Вместо да останете вкъщи пред компютъра и телевизора може да си направите една бърза разходка в планината и да посетите двореца „Царска Бистрица“, който се намира над курорта Боровец в Рила.

Перфектен вариант за бягство от града по всяко време на годината за малки и големи.

Може да оставите автомобила си на паркинг в Боровец и да се поразходите около 1-20 минути според паркинга, който изберете, или да паркирате непосредствено на самия вход на двореца. Аз и приятелите ми избрахме разходката – както обикновено. Входът е на цена за ученици и пенсионери 4 лева и 5 лева за всички останали. Работното време е от четвъртък до неделя –  от 9.00 до 17.00ч., така че спокойно можете да идете тази събота или неделя и да се порадвате на красотата на Боровец и някогашната ловна хижа на царското семейство.

снимка: Цвета Илиева

Ето и няколко полезни факта за двореца „Царска Бистрица“, които може би ще Ви подтикнат да се качите на колата и да потеглите натам:

  • „Царска Бистрица“ е бивш дворец на владетелите от Третото българско царство. Построен е между 1898 и 1914 г. Изпълнявал е функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III. Архитектурният облик е повлиян от традиционния български възрожденски стил, но заедно с това в него личат и европейски архитектурни влияния.
  • Паркът около двореца е изключително красив и подреден. Много редки дървесни видове са събрани тук, заради хобито на  цар Фердинанд да носи млади дръвчета от редки видове от местата по света, които е посещавал, тъй като се интресувал от ботаника.
  • Пътеката се вие под прекрасни борови дървета и се разклонява надве, като после отново се съединява, за да направите един голям кръг по време на разходката си.
  • През имота минава и река Мусаленска (или Боровецка Бистрица), която придава прекрасна атмосфера в комбинация с красивата гора. През зимата снегът прави пейзажа още по-приказен.
  • В самия дворец има картинна галерия с красиви пейзажи и портрети, а на входа ни посреща и интерсният Именник на българските владетели.
  • След нея можете да посетите страхотният и уютен параклис “Св. Йоан Рилски Чудотворец ” и да запалите по свещ за здраве, ако сте вярващи.
  • После пътеката ще ви отведе към водно-електрическата централа със същото наименование, която е построена през 1912 г. от Siemens-Schuckert-Werke, Австрия. Пусната е в експлоатация през 1914 г.  и оттогава захранва резиденцията с електричество като интересното е, че още функционира с оригиналните си части. Впечатляващо (място) наистина.
снимка: Цвета Илиева
  • На връщане с приятелите ми забелязахме няколко сгушени шейнички между дърветата и се върнахме в детството, спускайки се смело дори с риск да се забием в преспите.
  • А накрая можете да стоплите тялото и душата си с чай, кафе или, както аз предпочетох, с чаша топъл шоколад от кафенето до галерията, докато се любувате на спокойствието и уникално красивата природа наоколо.

А всичко това е рецепта за един добре изкаран уикенд в приятна компания на чист въздух.

снимка: Цвета Илиева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp