На път с Trio.bg: Дефиле „Вино и гурме“ в Пловдив 08-09 май 2021

5/5

Когато преди две години с група приятели случайно попаднахме на есенното издание на „Дефиле на младото вино“, знаех, че е любов от пръв поглед и първа дегустация. И така малко като на шега вече трети пореден път присъстваме и с удоволствие се включваме като любители-дегустатори.

На 8 и 9 май се състоя и седмото издание на лятното дефиле „Вино и гурме“. В него участваха 27 винопроизводители и 12 производители на хранителни продукти, разпределени на 10 локации в прекрасния Стар град на Пловдив. По традиция всеки от посетителите има възможност да си закупи жетон на цената от 0,75 лв. за брой както и да го съчетае със страхотна гравирана чаша и удобството да я носи на врата си, благодарение на идейна кожена връзка.

снимка: Цвета Илиева

Лично аз не бих могла да си представя по-добро място за провеждане на такова събитие. Очарованието на китните улички и прекрасната архитектура, съчетани с уникално вино и вкусна храна са неустоима комбинация за всяко небце.

Страхотно е, че всеки път откривам някоя нова за мен изба и вино, които с удоволствие добавям към колекцията си от фаворити.

Ще си позволя да споделя тазгодишните си два фаворита.

Започвам с Villa Vinifera. Създадена e през 1936 г. в село Брестовица, Пловдивска област, като първоналното й име е било „Misket“. Отглеждат масиви от мавруд, мерло, каберне совиньон, мускат, шардоне и траминер. Първото, с което ме спечели тяхното Розе Мавруд беше уникалният аромат, а след като го и опитах бях убедена, че без да си закупя бутилка няма да си тръгна от щанда им.

снимка: Цвета Илиева

Другият ми фаворит са винарска изба Двор #1 от град Перущица. Създадена е през 2014 г. първоначално с името Стопански двор 1. През 2019 г. Кирил Николов купува предприятието и името се променя на Двор #1. От щанда им, позициониран в Етнографския музей, струеше такъв позитивизъм, че нямаше как да не опитам от страхотните им вина. Белите им Коломбар и купаж Коломбар със совиньон блан са радост за всички сетива. Усмивките както и любовта на тези хора към виното се виждат отдалеч. Успяват да те накарат да се почувстваш уютно и на място, така че неслучайно девизът им е „Вино за нас“.

снимка: Цвета Илиева

Покрай прекрасното вино на човек му се иска да се подкрепи и с нещо за хапване – все пак сме на дефиле „Вино и гурме“.

На предишното издание може би от опиянението от прекрасните вина изпуснах момента да си взема за вкъщи от вкусните продукти на Селски мезета – Бояджиев“ – грешка, която се радвам, че сега успях да поправя. Те са малка балканска говедовъдна ферма за чисти телешки продукти по автентични рецепти. Телешкият им пастет е наистина е божествен, а пастърмите им са чудесно допълнение към виното.

снимка: Цвета Илиева

След още една обиколка по локациите и още няколко дегустации ми се дояде и нещо сладко. Като по поръчка се появи и щандът на „Енергия от ядки“.  Момчетата бяха много търпеливи и любезни докато успея да си харесам от таханите и кремовете им от ядки (полезна и вкусна алтернатива на течния шоколад). Продуктите им са с минимум 50% ядково съдържание и само най-високото качество суровини. Силно препоръчвам!

снимка: Цвета Илиева

В заключение ще споделя, че за мен това е един от най-хубавите фестивали, на които човек може да присъства у нас. Възможността да се насладиш на уютната обстановка на Пловдив, вкусната храна и уникалнота вино, споделено с близки и приятели, не е за пропускане. Чудесен начин да избягаш от натовареното ежедневие и да се върнеш пълен с положителни емоции.

снимка: Цвета Илиева

Повече информация за винените дефилета в Пловдив можете да получите тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp