На какво ни научи 2020 година?

5/5

2020 беше дълга колкото няколко години вкупом, затова и осмислянето на факта, че новата година е тук, както и последвалата ретроспекция на предишните 12 месеца сякаш отне малко повече време от необходимото. Та 2020 – каква година беше само …. Никой не е предполгал, че една година може да ни донесе толкова много – и положително, и отрицателно.

Безспорно миналата изгодина година беше трудна за всички – за някои повече, за други по-малко – и много от нас минаха през предизивикателства, спънки, трудности, а за капак дойде и случващото се около нас и по целия свят, което беше извън нашия контрол. Но все някъде, измежду всички трудности, имаше и положителни неща, не мислите ли? За това тук бих искала да ви споделя на какво ме научи 2020-та. Ще пропусна негативното, просто защото не смятам, че е полезно и здравословно да се фиксираме върху него. Да то е неизменна част от живота и без него няма как да оценим хубавите моменти, но това не означа, че трябва да се фокурираме изцяло върху него.

Оцени своя Support Bubble

Ншият тесен кръг от близки и приятели, които ни разбират, поддържат и подкрепят. В най-трудните моменти тези хора са нашата упора. Те са готови да скочат в огъня заедно с нас, при това да го направят с усмивка. Отминалата година ми припомни колко важни са тези хора и как не бива да ги взимаме за даденост.

Бъди нечий Support Bubble

Абсолютно същотото като написано по-горе, но реципрочно – аз да давам силата на другите. Няма как само да получаме, трябва и да даваме.

Колко важно е психическото здраве

Тази година беше изключително трудна във всевъзможни аспекти и заради пандемията се обърна по-специално внимание на психическото здраве. А то наистина е толкова важно, колкото и физическото ни здраве и далеч не бива да го подценяваме. Но тук, за щастие, идва на помощ и нашият Support Bubble.

Работата няма да избяга

Аз съм от тези хора, които имат възможност да работят от къщи и имам страхотен екип и мениджър, който винаги е насърчавал мен и колегите да създадем ясни граници между работа и личен живот. Работата няма да избяга за тези, които са отговорни, а и утре е ден. Освен това кой каза, че дистанционната работа не е работа?

Да бъда малко по-егоистична, но в положителния смисъл

Отделете време на себе си. Не е нужно да сме винаги навсякъде и да огреем на всички сцени. Няма как да стане или, ако се получи, това не е устойчив начин на живот и единствено може да доведе до излишни стресови ситуации. Рано или късно ще се стигне бърнаут, или нещо по-страшно, затова доза егоизъм в случая е полезна.

Централно място за малките неща в живота

Колкото и банално да е, те са от изключителна важност. Малките неща в живота обикновенно остават незабелязани или пренебрежително подминати, но пък така се губи чарът на това да живееш в настоящия момент – не в бъдещето, нито в миналато. Отдайте се на тези неочаквани, но истински приятни „подробности“, като мирисът на свежи цветя или пък на дъжд например.

Да бъда там, дори и да не мога да присъствам физически

Звучи малко налудничаво, но 2020 година ме научи, че дори и да не мога да се видя с всички, с които искам, има начин да съм там с тях от разстояние. Конферетни разговори, по-чести обаждания по телефона, или удоволствието да пратя подарък по пощата, да поръчам цветя или кексчета за някой празник на любим човек са все примери за това как да сме там и без да присъстваме физически. Дори и да не е същото, като да споделиш мига на живо, за мен и това носи удоблетворение, а обикновено и отсрещната страна е доволна, тъй като е получила приятна изненада.

България е красива

Да, така е. 2020 ми показа (за пореден път), че България има какво да даде на тези, които търсят приключения, а това, че не може да се пътува свободно в чужбина някак ми припомни, че в България има толкова много кътчета, които си струва да бъдат видяни, че и в следващите няколко години няма да ми стигне времето да обиколя всички тях.

Хобита

Хобитата, имат уникалната сила да ни разведряват и да насочат мозъка да мисли върху нещо съвсем различно от ежедневието и проблемите. Дали ще е рисуване по номера, редене на пъзели, четене на книги или готвене няма значение, защото това е времето, когота може да си починете от всичко, случващотото се наоколо и да разпуснете напълно.

SPA у дома

Няма как да е същото, като в истински SPA салон, но пък е доста приятно. С малко продукти от местната дрогерия или с домашно приготвени кремове и маски може да се погрижите за себе си подобаващо. Лично аз най обичам маска за коса с кокосово масло и няколко капки масло от розмарин (за бърз разтеж на косата), маска за лице отново от кокосово масло, както и домашно направен скраб за тяло. След всяка процедура се чувствам, като изцяло нов човек.

Безспорно всички тези неща няма как да заличат някои наистина лоши преживявания от отишлата си вече 2020 г., но пък малко или много помагат. Както е казано, след време остават само хубавите спомени и аз мога да кажа за себе си, че със сигурност това е много вярно. Затова нека нашата чаша е наполовина пълна и новата 2021 г. да компенсира (поне малко) 2020-та!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp