На 2 юни излиза „Всеки ден в Тоскана“ на Франсис Мейс

5/5

Написана в духа на предишните творби на авторката, тази книга е достоен завършек на прекрасната трилогия за Тоскана. Книгата ще допадне на всички, които имат вкус към красивото в живота, на ценителите на добрата литература, на любителите на природата и пътешествията.

За авторката

Frances-Mayes-Photo-11152013„Италия наистина се оказа неизчерпаема! Да приема дара на една нова и същевременно прастара култура – с различен език, литература, история, архитектура, изкуство – е благодат, която не спира да се изсипва над мен като златен дъжд…“

Франсис Мейс

 

 

Известната поетеса, ценителка на изисканата кухня и авторка на пътеписи Франсис Мейс ни въвежда в прекрасния свят на вълнуващата тосканска провинция, където купува и реставрира една изоставена вила. Емоционално и увлекателно тя разкрива непринудената красота на живота в Италия. В книгата са включени и рецепти за вкусни сезонни ястия, които авторката най-често приготвя с продукти от собствената си градина.

Още с излизането си първата книга от поредицата за Тоскана – „Под небето на Тоскана“ става бестселър и остава в класациите на Ню-Йорк Таймс в продължение на повече от 2 години. По книгата е направен и  едноименния филм „Под небето на Тоскана“, с участието на номинираната за Оскар актриса Даян Лейн. Останалите две книги от поредицата за Тоскана: „Красивата Тоскана“ и „Всеки ден в Тоскана“ също се радват на радушен читателски прием. Неслучайно наричат Франсис Мейс „Бардът на Тоскана“ – книгите й са красиво написани, поетични и завладяващи.

За книгата           

Минали са 20 години, откакто авторката си е купила и реставрирала красивата 200-годишна вила в сърцето на Тоскана. Оттогава тя е успяла да превърне старата достолепна къща в дом, да направи чудна градина, да се потопи в италианския начин на живот и да опознае и най-закътаните кътчета на тази красива провинция. Откривателка по природа, Франсис повежда читателя по малко познати пътища в Тоскана, за да му покаже чудни гледки, да го запознае с най-хубавите италиански вина и местни специалитети, както и с по-бавния, по-чувствен ритъм на живот. Истинска любителка на старините, Франсис е открила великолепна порутена къща във все още дивите планински места над дома си. Очарована, авторката е реставрирала тази малка вила и я е превърнала в истинско старовремско бижу – в къща, излязла сякаш от приказките.

1
Планинският дом на Франсис, обител на францисканските монаси в миналото.

Освен с новия си дом, Франсис ще ни запознае и с чудни места, далеч от тълпите с туристи. Ще ни поведе още по-дълбоко в сърцето на Тоскана, в по-девствената, планинска част от тази провинция. Ще бродим с нея из горски пътечки и красиви полянки, ще срещаме различни горските обитатели – диви прасета, зайци, безброй птици. Ще се запознаем с гордите и резервирани, но добросърдечни планинци. Ще откриваме неподозирани съкровища в дивата част от областта и шедьоври в цивилизованата. Но най-вече ще се възползваме от огромната привилегия да погледнем света през очите на Франсис: очите на поет, естет, познавач на изкуството, любител на природата, ценител на добрата кухня.

Така отново ще се потопим в багрите и ароматите на Италия, ще видим красотата на малките неща и сладостта на простия живот. Заедно с Франсис ще легнем на меката трева през летните вечери, за да броим падащите звезди, ще преследваме светулки в омаята на топлите италиански вечери, ще отпиваме ароматно вино под асмата под съпровода на цикадите или ще берем горски плодове и билки по хълмовете на Тоскана.

Брамасолe – къщата-мечта на Франсис Мейс
Брамасолe – къщата-мечта на Франсис Мейс

Без значение дали описва приготвянето на оригиналната италианска пица на пещ или подрязването на розите в градината, авторката успява да предаде на читателя усещането за чудото на живота, за простите радости и удоволствия, които, унесения от бързия бяг на ежедневието, пропускаме да забележим. Carpe diem (Улови мига), това е мотото на Франсис, която ни поднася една броеница от незабравими мигове, всеки от които по-пъстър, ярък и сладостен.

Сладкият живот в Италия

Независимо от сезона, който описва, Франсис Мейс успява да заплени читателя  с уловеното вълшебство на добре изживяното време. Четем омагьосани, докато авторката разказва за топлото усещане от споделената с приятели богата трапеза пред запалената камина през зимата. Усещаме свежия мирис на рохката земя и първите цветя, чуваме жуженето на пчелите през пролетта и съзерцаваме омаяно рояците от пеперуди, прелитащи над зелените поля. Чувстваме с цялото си същество знойната прелест на слънчогледите и слушаме песента на птиците в ранното лятно утро или берем червени ябълки и златни круши, за да ги аранжираме в яркожълти купи върху дървената маса през есента… Всичко това е уловена магия, която авторката щедро споделя със запленения читател.

А когато описанията и ароматите на току-що приготвените италиански гозби ни дойдат в повече и ни завладее ентусиазъм да си приготвим нещо вкусно, Франсис ни е предоставила рецептите на тези изкусителни специалитети.

Един от вкусните италиански специалитети на Франсис
Един от вкусните италиански специалитети на Франсис

Отзиви

„Франсис Мейс е преди всичко великолепна писателка.“

„Чикаго Трибюн“

 

„В творбите си Мейс разкрива дарбата си да пресъздава ежедневието… и представя една по-проста, по-малко френетична, но много по-засищаща рецепта за живот“

„Ю Ес Ей Тудей“

 

„Мейс владее майсторството да създава пълнокръвни образи на местата, които описва, изградени в характерния й колоритен поетичен стил.“

„Орландо Сентинъл“

 

„Много автори притежават таланта да затрогнат читателите си, но Франсис Мейс владее силата да ги подтикне да се размърдат.“

Си Ен Ен

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp