На 15 септември празнуваме 131 години от рождението на Агата Кристи. Издателство „Ера“ отбелязва повода подобаващо

5/5

На 15 септември 2021 г. се навършват 131 години от рождението на Агата Кристи, а издателите на Кристи у нас – издателство „Ера“ – посвещават месеца на нея.

В периода 7 септември – 7 октомври от „ера“ ще зарадват читателите с награди, ще предоставят отстъпки на книгите от богатата колекция с издания от Агата Кристи и ще пуснат три нейни книги с изцяло обновени корици, дело на Фиделия Косева – сборника с разкази „Четиримата заподозрени“ и криминалните романи „Защо не повикаха Евънс“, „Фатален Шанс“.

За издателите за България на Кралицата на криминалния жанр е от изключително значение, че са успяли да популяризират Агата Кристи и сред по-младото поколение. Творчеството на писателката е необятно и Агата Кристи е най-известният криминален автор в света! Нейните творби са на цял век и остават вечно запленяващи, непозволяващи на времето да „открадне“ тяхната непредсказуемост, ексцентричност и мистериозност. Същевременно се четат леко и увлекателно. Новаторите в криминалния жанр залагат на динамика и мащабност, а в романите на Агата Кристи царува логиката. Разказвателните похвати на гениалната писателка, както и изкусното изграждане на герои със специфичен характер, обаяние и методи за разкриване на най-заплетените престъпления, създават усещане за непредвидимост. Агата Кристи създава персонажи, които притежават впечатляващи детективски умения и разгадават мистерията с неподражаем почерк.

Именно затова историите на Кралицата на криминалния жанр ще продължат да пленяват читателите от всички поколения. Вечно интригуващите ѝ произведения са преведени на над сто езика, продадени са в повече от два милиарда екземпляра. Открояваща се, непредвидима и провокираща интереса, Агата Кристи е обявена за „Първата дама на криминалния жанр““ Тя е единственият писател в жанра, който създава двама еднакво популярни и любими герои. Белгийският детектив Еркюл Поаро е нисък, закръглен и с доста комичен вид, притежава остър като бръснач ум и се уповава безрезервно на своите „малки сиви клетки”. Слабичката симпатична стара мома Джейн Марпъл е другият емблематичен и обичан детектив. Тя се занимава с благотворителност, интересува се от клюки и благодарение на желязната си логика разплита всяко престъпление, което се случва наоколо. На страниците на криминалните разкази и романи на Агата Кристи оживяват и героите Ариадни Оливър, Паркър Пайн, Томи и Тапънс, старши инспектор Батъл.

Неслучайно филмовата индустрия екранизира редица произведения по романите на Агата Кристи.  Пълнометражните филми по книгите на Агата Кристи също постигат успех, сред известните заглавия са „Зло под слънцето“, “Трагедия в три действия” и „Убийство в Ориент Експрес“. Догодина се очаква световната премиера на „Смърт край Нил“, а вече започнаха снимките и на „Защо не повикаха Евънс“ с участието на Хю Лори, Ема Томпсън  и други. Най-популярните екранизации са с участието на Дейвид Сушей в ролята на Поаро. За ролята си той коментира: „Създадох си личен списък с навиците и характера на Поаро. Нарекох го моето „досие с характеристики“. Списъкът обхваща пет страници и деветдесет и три различни аспекта от живота на Поаро. Пазя списъка и до днес – всъщност го носех на снимачната площадка със себе си през всичките години, докато играех ролята на Поаро и подарявах копие на всеки режисьор, с когото работех.“

За повече информаци относно кампанията на издателство „Ера“ „Месец на Агата Кристи“ и начините за участие в игрите със страхотни награди през целия септември следете сайта на издателството, както и социалните му мрежи.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp