Мозъчна мъгла – пораженията след Covid-19

Мозъчна мъгла
5/5

Всички знаем често срещаните симптоми на COVID-19 – кашлица, задух, главоболие, умора и треска. Но след излекуването, изследванията показват, че 20-30 % от хората може да изпитат така наречената мозъчна мъгла (brain fog) – продължителен проблем, който може да повлияе на способността да изпълняват ежедневни задачи.

Какво е мозъчна мъгла?

Мозъчната мъгла се отнася до проблеми с мисленето, паметта и концентрацията, но за повечето хора е трудна за описване. Най-често те споделят,  че имат проблем с паметта, лесно се разсейват, имат проблеми с проследяването на разговор, трудно се концентрират и изпитват  проблеми  в ежедневните дейности.

При мен пост-ковид ситуацията е следната. Заедно с парасомнията (промяна в обонянието, при което повечето неща миришат на нещо лошо вместо на себе си, най-често храната),  усетих, че трудно изговарям цифри и числа. Особено неприятно е, когато купуваш и продаваш акции в кратки интервали от време. Интересно е, че аз не забелязах проблема си, докато  жена ми не ми обърна внимание, че постоянно бъркам числата, които й казвам. Ако пред мен пише 1200,  аз мога спокойно да кажа 2500, без да забележа разликата. Колегите също започнаха да ме поправят по бизнес срещи, на които изстрелвах уверено някаква стойност, която реално е тотално грешна. Но аз не чувам разликата, а мисля, че съм казал правилното нещо. Наскоро разбрах за жена, която има същия проблем с думите, което сигурно е още по-неприятно. 

Към това се добавя и липсата на фокус при разговор. Отначало си помислих, че тотално не се фокусирам, когато говоря със съпругата си, но никога преди не съм бил  толкова разфокусиран. Сещате ли се,  когато блеете,  а някой ви говори на главата и когато ви питат “Слушаш ли ме?”,  вие сте способни да възстановите цялото изречение на човека, без реално да сте внимавали какво той говори? Е, това го правят хората с нормално работещ мозък, включително и аз,  когато съм фокусиран в компютъра,  а зад мен някой нещо прави, говори или търси вниманието ми. Но сега е различно – човекът стои срещу мен, говори,  а аз не мога да възстановя последното му изречение и тотално не го разбирам. Луда работа! 

Симптомите на мозъчна мъгла могат да се появят и като:

 • Влизайки в дадена стая  забравяте защо сте там
 • Загуба на потока на мислите
 • Затруднено мислене и подбор на правилните думи
 • Трудности при запомнянето на това, което току що сте прочели/чули
 • Отнема ви повече време за изпълнение на задачите
 • Забравяте рецепти или стъпки при готвене
 • Оставяте  светлини или уреди включени
 • Забравяте какво сте правили, след като сте се разсеяли

Мозъчната мъгла може и да не се усети, защото няма ясно изразени симптоми като изговаряне на грешни цифри и думи. Ако просто губите фокус, влизате в стаята и не знаете какво правите там или се заемате с една дейност и след 30 минути виждате, че сте я оставили, а вече се занимавате с друго, може да си помислите, че това са нормални симптоми на умора или разсеяност. 

Какво причинява мъгла в мозъка след COVID-19?

Според д-р Флеминг, медицинската общност все още проучва потенциалните причини за мозъчна мъгла след COVID-19. Изследователите са идентифицирали няколко възможни причини, включително:

 • Липса на кислород, причинена от белодробно увреждане
 • Възпаление, засягащо мозъчните клетки
 • Автоимунно разстройство, което кара имунната система да атакува здрави клетки в тялото
 • Липса на кръвен поток, причинена от подуване на малките кръвоносни съдове в мозъка
 • Инвазия на инфекциозни клетки в мозъка

„Знаем, че различните хора имат широк спектър от дългосрочни усложнения след инфекцията с COVID-19 и комбинация от фактори може да причини мозъчна мъгла“, казва д-р Флеминг.

Колко дълго трае мозъчната мъгла след COVID?

За някои пациенти мозъчната мъгла след COVID изчезва след около три месеца. Но за други това може да продължи много по-дълго.

Има пациенти, които са били диагностицирани с COVID-19 през март 2020 г. и все още изпитват мозъчна мъгла. Въпреки че те съобщават за подобрение на симптомите си, те все още не се връщат към изходното ниво.

Пациентите, които изпитват мозъчна мъгла след COVID-19, също трябва да бъдат подготвени за пикове и спадове в процеса на възстановяване. Понякога хората могат да се чувстват чудесно и да си помислят, че вече всичко е наред, но няколко дни по-късно отново да имат същите затруднения.

Какво да правим, ако страдаме от мозъчна мъгла след COVID?

Планът за лечение на мозъчна мъгла след COVID може да използва различни стратегии, за да помогне на пациентите да управляват ежедневния живот, включително:

 • Използване на календар, водене на бележки или списъци със „задачи“ за подпомагане на паметта
 • Използване на асоциации на думи, за да помогнете при намирането на правилните думи
 • Прочитане на числата цифра по цифра, например вместо хиляда и двеста опитайте да си го казвате едно две нула нула.
 • Минимизиране на разсейването за подобряване на вниманието:
  • ако работите с много табове, опитайте се да са отворени само тези, които са нужни за настоящата ви задача
  • спрете използването на социалните мрежи или го правете в конкретни моменти отредени специално за това. 
  • изключете си известията на телефона, тъй като дори отклоняването на погледа от работата, която вършите,  към екрана на телефона, може да доведе до трайно забравяне какво изобщо правите в момента. 
 • Намалете натоварването на мозъка – срещите с много хора едновременно, концерти, прекомерно много телевизия, твърде много четене на ненужна информация (особено новини).

Добрата стратегия е ключът към преборването на мъглата, докато тя се вдигне и отново имаме бистри и ясни мозъци. 

Успех!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp