Моника Методиева преобръща представите ни за музиката, за да я опознаем в пълнота

Моника Методиева завършва средното си образование в СУ за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“. В момента изучава поп и джаз пеене в Националната Музикална Академия “Професор Панчо Владигеров”, но също така се е отдала на авторски театър към Софийски университет. Открихме Моника покрай последния й проект с музикална школа VeneraMusic, където тя преподава пиано и пеене.

Какво те тласна към музиката и как извървя този труден път от натискане на пръвите клавиши до консерваторията?

От малка обичам музиката, защото тя винаги ме е докосвала. Слушайки я си казах, че искам и аз един ден да докосвам хората чрез нея. Когато бях първи клас, получих първия си урок по пиано. Казах си, че е много трудно и мислех, че няма да се справя, но една голяма част от мен искаше да успее. Знаех, че с желание и много труд ще се справя.

Смяташ ли, че свиренето на пиано може да промени живота на незрящите в положителна посока и ако да, защо?

Свиренето на пиано може да промени живота не само на незрящите хора. Всеки който има това умение би бил полезен на околните и на себе си, защото когато си тъжен или весел музиката винаги е до теб.

 

Защо реши да станеш преподавател по пиано?

Реших да стана преподавател по пиано, защото искам да покажа на хората, че когато наистина искат да постигнат нещо, с постоянство и отговорност всичко е възможно.

Коя е любимата творба която би засвирила във всеки един момент на своето пиано и защо?

Любимата ми творба е „Есенен валс“ от Шопен. Бих я засвирила във всеки един момент защото тя ме пренася в светове, в които преобладават нежността и вътрешната красота.

Ако трябва да мотивираш някой, който има проблем със зрението, и се смята, че свиренето на пиано е нещо, което е непосилно за него – как ще го мотивираш да направи първите си крачки?

Бих ги посъветвала да не се страхуват и да вярват, че ще се справят, защото ако наистина са осъзнали, че искат музиката да бъде част от техния живот, то тогава в тях трябва да присъстват желанието и любовта към нея.

Къде може да те намери човек и да вземе първия си урок?

Ако искате задно да извървим пътя към вашето усъвършенстване в сферата на музиката, ще Ви очаквам в музикална школа „Венера“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.