Роман за момичето, вдъхновило художника Едвард Мунк да създаде шедьовъра си „Викът“

5/5

Завладяващ роман за бурната любовна афера, вдъхновила Мунк да създаде великия си шедьовър – „Викът“. Загадъчната скандинавска страна и ексцентричният гений са интригуваща комбинация с обещания за северна екзотика и драматични събития.

Очаквайте на 13 октомври 2016 г.!

За книгата

Лятото на 1899 г., Норвегия

Жителите на малкото рибарско селище Асгардстранд очакват пристигането на летуващите. Трескава подготовка тече и в дома на семейство Лийн, където отсяда бележитият художник Хейердал, който преди години е нарисувал портрет на дъщеря им – „Момичето с ягодите“.

Вече шестнадесетгодишна, Йохане не иска да бъде Момичето с ягодите. Тя жадува да изрази собствения си порив към изкуството. Творчеството на „лудия“ художник, пристигнал в селището, я вълнува дълбоко, макар и заклеймено като позорно от почти цялото норвежко общество. Разтърсващите с емоцията си платна на Едвард Мунк обаче тепърва ще изиграят повратна роля в живота й…

Когато Йохане става прислужница във вилата на заможното семейство Илен, своенравната им дъщея – Тюлик, я въвлича в опитите си да съблазни Мунк. Скоро Йохане попада във вихара на суровите емоции на изкуството и тайната връзка на Тюлик и Мунк. Тя знае твърде много тайни, но докъде ще доведе всичко това?

За авторката

Лиза Стрьоме е родена в Йоркшир, Великобритания и завършва университет в Глазгоу. Омъжена е за норвежец и двамата живеят със синовете си в Страната на фиордите, близо до Асгардстранд. Лиза се занимава с преводи и редактиране. „Момичето с ягодите“ е дебютният й роман, който ще бъде издаден в 12 страни.

lisa-stromme

Лиза Стрьоме за книгата, Мунк и изкуството

„От години живея в Норвегия и срещам творчеството на Едвард Мунк навсякъде – неговата картина „Викът“ е по банкноти, пощенски марки, във вестниците, в интернет… Едва когато обаче този шедьовър беше продаден за 120 милиона щатски долара на търг през 2012 г., интересът ми към Мунк нарастна и в крайна сметка написах роман, в който той е герой.

Сюжетът не представлява нищо необичайно: младо и влюбчиво момиче, неуравновесен творец, известна картина, обречена любов. Но по някакъв странен начин именно присъствието на Мунк придаде на книгата дълбочина и добави нови измерения, които изненадаха дори самата мен.

Самият Мунк остава голяма загадка – колкото повече чета за него, толкова по-малко знам. Единственото сигурно нещо е изкуството му, белязано от жаждата за автентичност и себеизразяване. Мрачният и противоречив свят на творчеството му като магнит привлича или отблъсква останалите. Главната героиня – Йохане, усеща тази притегателна сила, а Тюлик е направо пометена от нея. Приживе този художник е смятан за луд пияница, а сега – за един от най-великите екпресионисти и основоположници на съвременния модернизъм.

В центъра на образа на Мунк, който изградих, залегнаха смелото му експериментиране и пълна отдаденост на изкуството. Докато пишех, тези му качества увлякоха и мен. Станах по-дръзка, по-емоционална,  по-търсеща… И картините му бавно си проправиха път в романа и се превърнаха в сцени на действие. Те станаха двигател на постъпките на героите, доведоха ги до ръба.

„Момичето с ягодите“ ми разкри неподозирани страни на творческия процес и вникнах в същината на вдъхновението. И в крайна сметка вместо да пиша за Мунк, писах заедно с Мунк.“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp