Международният София филм Фест гостува с прожекции в зала „Славейков“ към Френският институт в България (програма)

В рамките на своята политика за поощряване авторското кино и използването на зала „Славейков“ за популяризиране на европейското и франкофонското кино, Френският институт в България ви кани да отбележите 50-тия юбилей на Международната организация на Франкофонията по време на второто специално издание на София филм фест от 24 септември до 15 октомври 2020. Това есенно издание ще се проведе онлайн на платформата online.siff.bg, присъствено в софийските кина и на открито на Sofia summer fest.

Както и преди, зала „Славейков“ ще посрещне документалните филми, но и специалната секция под надслов „Франкофония 50“, която ще представи филми продуцирани или копродуцирани в държави членки или наблюдателки на Международната организация на Франкофонията и илюстрира основните ценности за Франкофонията: права на човека, равнопоставеност между половете, право на образование, солидарност, културно многообразие.

Специалната селекция се осъществява благодарение на подкрепата на Регионалното бюро на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа, Посолствата на Румъния и на Мароко, както и Делегацията на Валония-Брюксел. 

Цена на билета в зала „Славейков“: 8/6 лв.

Ето я и програмата на прожекциите в зала „Славейков“ до края на фестивала:

четвъртък 1 октомври, 19:30 ч. – „Свидетелите на Путин“

Документален, Латвия-Швейцария-Чехия, 2018, 102′

Режисьор – Виталий Мански

Да се върнем в последния ден на 1999 г., когато бившият шеф на КГБ, министър-председателят Владимир Путин, става президент на Русия. Новият филм на известния документалист Виталий Мански ни показва и други протагонисти, включително Михаил Горбачов и Борис Елцин, който избира амбициозния 47-годишен Путин за свой заместник. Роденият в Украйна Мански изгражда филма си от изказвания на свидетели на събитията, които се случват след този съдбовен декемврийски ден. Ден, който вероятно е най-важният момент за руската история за XXI в. Режисьорът заснема филма през личната си перспектива и уникалния си дългогодишен опит на мъж, разделян от ешелоните на властта само от камерата.

петък 2 октомври, 19:30 ч. – „Под слънцето“

Документален, Чехия-Русия-Германия-Латвия-Северна Корея, 2015, 106′

Режисьор – Виталий Мански

След като години наред руският режисьор Виталий Мански води преговори с правителството на Северна Корея, най-накрая е поканен да заснеме филм за живота на едно момиче и неговото семейство в годината, в която малката се подготвя за участие в празненствата по случай рождения ден на Ким Чен-Ир, честван под името Ден на изгряващата звезда.
„Татко казва, че Корея е най-красивата страна на света“, споделя осемгодишната Зин-Ми. Може и да изглежда, че филмът на Мански снима радостта на момиченцето, патриотичните училищни паради и уроците по танци или пък родителите ѝ, с които заедно ядат вкусна храна в симпатичния им апартамент… но служителите на властта, които следят снимачния процес, не осъзнават, че Мански продължава да снима, след като вече е извикал „Край!“…

събота 3 октомври, 18:30 ч. – „Младият Ахмед“

Драма, Белгия-Франция, 2019, 84′

Режисьори: Жан-Пиер Дарден, Люк Дарден

Белгия, в наши дни. Съдбата на 13-годишния Ахмед е подложена на изпитание от сблъсъка между идеалите за чистота на неговия имам и изкушенията на живота. Как любовта към живота може да надделее над желанието му да осъди някого на смърт?

„Когато завършихме сценария, си дадохме сметка, че по някакъв начин сме създали история за безплодните опити, предприети от различни герои, да разубедят младия фанатик Ахмед, нашия главен герой, да се откаже от смъртоносния си план. Никой от героите – неговата учителка Инес, майка му, брат му, сестра му, социалният работник, съдията, психологът, адвокатът, собствениците на фермата, където живее и тяхната дъщеря Луиз – нито един от тях не успява да достигне до мистериозните дълбини на съзнанието на това момче, твърдо решено да убие учителя си заради религиозните му убеждения.“

Жан-Пиер и Люк Дарден

неделя 4 октомври, 18:30 ч. – „Тези, които останаха“

Унгария, 2019, 83′ 

Режисьор: Барнабаш Тот

Секция: Международен конкурс 

Оцелял в концентрационните лагери, 42-годишният лекар Алдо води самотен живот в Будапеща. 16-годишната Клара в принудена да живее при своята пралеля и се надява, че родителите ѝ ще се завърнат. Тя се запознава с Алдо и скоро двамата започват да откриват един в друг нещо, което им е липсвало досега.
Докато се сближават все повече, радостта в живота им бавно се завръща. Но с все повече засилващата се власт на Съветската империя над Унгария тяхната чиста и емоционална връзка като баща и дъщеря е разбрана погрешно и започва да предизвиква неодобрение.

неделя 4 отктомври, 20:30 ч. – „Свирукащите“

Румъния-Франция-Германия-Швеция, 2019, 97′ 

Реж.:Корнелиу Порумбою

Кристи е румънски полицай, който пристига на канарския остров Гомера. Той е посрещнат от Джилда – жената, в която е влюбен.

език: румънски, английски, испански със субтитри на български

понеделник 5 октомври, 19:30 ч. – „Господ съществува, името й е Петруния“

Северна Македония-Белгия-Франция-Хърватия-Словения, 2019, 100′ 

Режисьор: Теона Митевска

Всеки януари в малък македонски град свещeникът хвърля кръст в местната река, а стотици мъже се хвърлят, за да го извадят. Безработната млада жена Петруния скача във водите и изважда кръста.

език: македонски със субтитри на български език

вторник 6 октомври, 19:30 ч. – „В кръг“

България-Сърбия, 2019, 106′

Режисьор:Стефан Командарев

София, нощта на 9-и срещу 10 ноември 2019. Докато страната се готви да празнува 30-годишнината от падането на Берлинската стена и промяната на режима в България, три полицейски патрулни коли бродят по улиците на спящия град.

език: български със субтитри на английски език

сряда 7 октомври, 19:30 ч. – „Отворена врата“

Албания-Косово-Италия-Северна Македония, 2019, 87′

Режисьор:Флоренц Папас

Рудина, съпруга и майка на средна възраст, се отправя на дълго автомобилно пътешествие с петгодишния си син и бременната си неомъжена сестра.

език: албански, италиански

четвъртък 8 октомври, 19:30 ч. – „Летящият цирк“

Косово, 2019, 115′

Режисьор: Фатос Бериша

Всеки момент в Косово ще избухне война. Малък театър в Прищина е последната обществена институция, която ще бъде затворена.

език: албански със субтитри на български и английски език

петък 9 октомври, 19:30 ч. – „Шевове“

Сърбия, 2019, 105′

Режисьор – Мирослав Терзич

Секция – Франкофония 50

Когато шивачката Ана поставя торта на кухненската маса, дъщеря ѝ Ивана ядосано ѝ обръща гръб. Съпругът ѝ Йован също няма желание да обсъжда темата. По този начин Ана отбелязва рождения ден на сина си, който според болничните власти е починал веднага след раждането. Оттогава са изминали 20 години. Ана е една от многото сръбски жени, които вярват, че новородените им деца са откраднати, за бъдат незаконно дадени за осиновяване срещу пари. Нова улика отново дава надежда на Ана.
Преди няколко години в Сърбия избухва огромен скандал, който все още не е отшумял, тъй като властите продължават да създават пречки пред разследването. Предполага се, че в продължение на няколко десетилетия болниците незаконно са продавали новородени бебета с помощтта на нелегална мрежа от лекари, предприемачи и държавни служители, а родителите са получавали информация, че детето им е починало.

събота 10 октомври, 19:30 ч. – „Полусестра“

Словения-Северна Македония-Сърбия, 2019, 105′

Режисьор:Дамян Козоле 

Филмът разказва за две отчуждени полусестри от крайбрежния град Изола, които от години не са се виждали, но са принудени от обстоятелствата да живеят заедно в малък апартамент в Любляна.

език: словенски, албански със субтитри на български и на английски език

неделя 11 октомври, 19:30 ч. – „Адам“

Мароко-Франция-Белгия, 2019, 98′

Режисьор:Мариям Тузани

Алба работи в малка квартална пекарна в Казабланка. Тя отглежда сама 8-годишната си дъщеря Уарда. Един ден рутинното им ежедневие е прекъснато от Самия – млада жена, която търси работа и подслон. Малкото момиче веднага е привлечено от новодошлата, но първоначално Алба отказва да пусне в дома си бременната непозната. Постепенно Алба започва да омеква, а пристигането на Самия открива възможности за нов живот.

език: арабски със субтитри на български език

понеделник 12 октомври, 19:30 ч. – „Арабски блус“

Франция-Тунис, 2019, 88′

Режисьор: Манеле Лабиди Лабе

След 10 години, прекарани в Париж, Селма се завръща в Тунис. Докато се опитва да се приспособи и започне работа като психотерапевт, тя се сблъсква с усложнения, каквито не е очаквала.

език: арабски, френски със субтитри на български език и английски език

вторник 13 октомври, 19:30 ч. – „По божията милост“

Франция-Белгия, 2018, 137′

Режисьор: Франсоа Озон

Александър живее със семейството си в Лион. Един ден случайно открива, че свещеникът, който го е насилвал като дете, продължава да работи с младежи. Пробуждат се отдавна потискани спомени. Разстроен от откритието, Александър най-после намира смелост да се изправи срещу свещеника. В търсене на други жертви на духовника, който се радва на уважение в църквата, Александър попада на Франсоа и Еманюел. Всеки от тримата мъже води своя собствена вътрешна война, за да се пребори със сенките от миналото и да излекува незарасналите рани. Създаването на организацията са самопомощ „Свободно слово“ е първата стъпка. 

език: френски със субтитри на български и английски език

сряда 14 октомври, 19:30 ч. – „Синът“

Тунис-Франция-Ливан-Катар, 2019, 96′

Режисьори: Жан-Франсоа Лагиони, Ксавие Пикар

Възрастната маймуна Принс попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том Принс опознава обществото, за което не знае нищо. Междувременно родителите на Том решават да използват Принс, за да докажат своята теория…

език: арабски и френски със субтитри на български и английски език

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO