„Мери Джейн“ от Ейми Херцог дебютира на сцената на Театър 199

5/5

На 30 юни на сцената на столичния Театър 199 „Валентин Стойчев“ се състоя премиерата на постановката „Мери Джейн“ от Ейми Херцог. Режисьор е Максима Боева, а в ролите са Катерина Стоянова, Ангелина Славова, Жана Рашева, Елена Телбис и Елена Хрант замествана понякога от Константина Георгиева.

Сценограф е Киряна Аврониева, композитор – Милен Апостолов, а фотограф – Иван Дончев. Преводът на текста е на Деница Димитрова.

фотограф: Иван Дончев

„Мери Джейн“ е пиеса за борбата на една самотна майка за нейното дете. За неподозираната сила, която тя притежава да се изправи срещу изпитанията на съдбата. Сложна тема, но представена вдъхновяващо. С магнетично въображение и хумор, с любопитен поглед върху нашето объркано съвремие, но и с полет в космоса на човешката душа. Зрителят става свидетел на срещите на Мери Джейн с осем различни жени. Всяка от които по различен начин е опора за нея. От всяка тя научава по нещо за практическото справяне с различните препятствия. Но също получава и безценния дар на неочакваното откровение и на естествената ни способност да проявяваме загриженост един за друг. През най-малките неща дори, през незначими сякаш ежедневности. През разказ за хлапаци, танцуващи в метрото. През разговори за домати. За установяването на пола на една златна рибка. За дъжда, който не иска да спре и нахлува в съзнанието ни като главоболие. Дъжд, който може да промени напълно възприятията ни и разбирането ни за всичко. В „Мери Джейн“ болното дете остава невидимо за нас. Но то е образа на любовта. Силата, без която не можем. Силата, която ще видите на нашата сцена.

фотограф: Иван Дончев

Ейми Херцог е сред най-известните съвременни американски драматурзи. През 2008-а година става носител на наградата „Хелън Мерил“ за изгряващ автор, а през 2012-а получава „Пулицър“ и „Оуби“ за пиесата „4000 мили“, която от пет години се играе с успех нашата сцена. Внучка на популярния композитор Артър Херцог-младши, Ейми Херцог е женена за именития театрален режисьор Сам Голд, с когото имат две деца.

Тя получава своето образование в университета Йейл, където сега води курс по драматургия. Преподавателят ѝ Ричард Нелсън казва: „Тя има огромна дарба за диалог – чист, опростен, изящен и емоционален. Той е прекрасен за актьорска изява. Нещо, което изисква талант. Ейми владееше това от самото начало. Тя е топлосърдечна, гледа на героите си със строга симпатия“. За нея продуцентът Джим Никола споделя: „Това което отличава работата на Херцог е, че когато тя изследва човешкия живот, разглежда личната съдба като неразделна част от обществените и исторически процеси на времето“.

фотограф: Иван Дончев

Херцог базира много от персонажите си на конкретни хора. А „Мери Джейн“ е може би най-личният й текст, тъй като едно от нейните деца страда от сериозно невромускулно заболяване, наречено немалинова миопатия.

Следващите представления са на 5 и 25 юли.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp