Малкият Българ се забърква в нови лудории по родното Черноморие

Неделчо Богданов, човекът, отговорен за любимия на хиляди български деца анимационен сатиричен уеб сериал „Българ“, чрез който бе възроден и интересът към книгите-игри в подрастващото поколение, разказва и илюстрира нова история от детството на популярните си герои Българ, Пешо, Владко, Аспарух, Унуфри и Биляна. В новата си съвместна книга – „Малкият Българ 2: Върколаците от Иракли”, известният аниматор и съоснователят на сдружение „Книги-игри” Александър Торофиев ни връщат в района на Несебър и Иракли, за да ни напомнят за проблемите, пред които всяко ново поколение се изправя в училище – първите любовни трепети, вербалното и физическо насилие между съучениците, истинското приятелство, което трае цял живот и, разбира се, щурите приключения през лятната ваканция, които са задължителни за всяко дете.

Този път малкият Българ и компания няма да спасяват нито Несебър, нито света, но ще се забъркат в ново геройство по време на предстоящия летен лагер. Краят на учебната година наближава, а с него и предложението за едноседмично зелено училище в почивна станция в Иракли. Там обаче, твърдят някои медии, бродят върколаци, забелязани от „някой си Михаил, който бил от първите плажуващи”, описващ видяното като „голямо, космато, страшно“, допълвайки „беше много тъмно и не го видях добре”. Кой би могъл да се заеме със случая, ако не безстрашните и доказали високия си професионализъм вампиролози Българ, Аспарух, Пешо, Владко и Биляна? Докато Пешо, който все още не носи прякора Слепия, и Владко се борят за сърцето на Биляна, в клас идва нов, дребничък на ръст ученик със странното име Унуфри, който има забележителни способности, сред които и умението да прогони дори най-страшните гамени в училище.  Косматите чудовища с човекоподобни размери обаче още кръстосват плажа на Иракли, накъдето са се запътили и любимите ни вампиролози…

След края на лятото Владко и Българ са натрупали достатъчно впечатления по плажовете на Иракли, за които ще ви разкажат на страниците на „Малкият Българ 2: Върколаците от Иракли”.

Предлагаме ви и откъс от книгата на Неделчо Богданов и Александър Торофиев:

Днес на училище разправях на Унуфри, Българ и Пешо за зайчето от Биляна и даже им го показах. Разбира се, бях един ход напред – знаех много добре, че Пешо ще го поиска. Точно така се случи и аз първоначално се направих, че не искам да се разделям с него, но накрая му го продадох за 30 лева! Уау! Колко предвидим е този Пешо… Сигурно ще си го сложи във витрина вкъщи.

Достатъчно за това обаче, нека се радва. Друго важно нещо ме зарадва дори повече днес, нещо, което Унуфри ми разказа през голямото междучасие. Изглежда той живее тук при чичо си, а чичо му пък има някакъв много добър приятел, някой си господин Богаданов, който вчера вечерта им бил на гости. Унуфри им разказал за моите приключения с вампирите и споменал „Тефтера за Важни Записки“, а се оказало, че въпросният Богаданов знаел историята от медиите (неистинската) и се заинтересовал дали не можем да издадем записките ми като книга.

“Малкият Българ 2: Върколаците от Иракли” – илюстрация

Това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО влиза като един от плановете ми за забогатяване, при това от тези, дето може най-скоро да се осъществят. Разбрах- ме се с Унуфри да ми бъде литературен агент и да уговори среща с въпросния господин. Обещах му награда от поне триста лева при първия милион печалба и той много се зарадва, и веднага започна да планува какво ще си купи.

За да не забравям, че няма перфектни неща (и дни), сестра ми дойде и ми вися на главата цяла вечер. Знаех си, че ще се огъне – донесе ми стария ТВЗ. Лъжкинята обаче не си призна, че го е била взела – каза, че е бил при моите учебници, а докато го „търсела, за да ми помогне и да я оставя на мира“, прочела и новия ми „дневник“! Каква наглост и нарушение на личните ми права! Вместо да се засрами и извини за долното си поведение, тя ми опява един час на главата – какъв съм бил „тъпчо“, колко сладко и добро момиче била Биляна, колко ме харесвала, „необяснимо защо“, а аз съм се бил държал като идиот с нея.

Жените много обичат да се подкрепят и обединя- ват срещу мен, не знам защо така. Аз, естествено, слушах много внимателно какво ми говори през цялото време и дори си водих записки. Накрая отидох с всичките обиди, които ми беше изредила, и я изказах на мама. В друг случай не бих го направил, но наистина прекали, а и имах да ù връщам за това, че тя ме издаде за онзи инцидент, в който, без да искам, си изпуснах пиратките през прозореца и паднаха до котката на съседите – онази, гадната.

“Малкият Българ 2: Върколаците от Иракли” – илюстрация

Наказаха сестра ми на една седмица без джобни. ХА! Пада ù се за това, че ме тероризира и ми говори глупости, и ми взема нещата! Въпреки победата обаче не се почувствах по-добре. Биби наистина беше много мила и се виждаше от сто километра, че много ме харесва (на практика като всяко момиче с поне някакъв вкус). Може би наистина мога да се държа малко по-добре с нея и… чудя се… дали би било хубаво да станем гаджета?

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.