„Любов” – първа книга от дуалогията „Осман” на турския писател Беязът Акман

Обвита в митове история и наситена с приключения фикция се смесват на страниците на историческия роман „Осман 1. Любов” (ИК „Сиела”) от видния турски писател Беязът Акман. Книгата проследява създаването на бъдещата Османска империя, която ще хвърля сянката си над Европа векове наред, и раждането на един герой, чиято цел е да спре жестокото насилие над рода му в Анатолия.

В края на XIII век из Анатолия властват кръв и насилие. Монголите хвърлят сянката на ужаса от Изток, кръстоносците настъпват безмилостно от Запад, а безпощадните асасини раздават жестоката си справедливост. Наместниците на императора на Византия – т.нар. губернатори, пък имат за цел да избият турците веднъж завинаги. В целия този хаос в прашната шир на Мала Азия ще се издигне герой, който има волята да се опълчи на насилниците и да покаже, че кайъните са повече от поредното племе в района. Този красив и силен младеж е Осман – роден лидер, който е символ на надеждата и справедливостта за своя народ, притиснат в ъгъла.

Как започва историята на Османската империя? Колко важна е ролята на създателя на тази империя – Осман, чиито детство, младост и духовно израстване в манастира на шейх Едебали са описани художествено от изтъкнатия турски писател Беязът Акман на страниците на „Осман 1. Любов”? Какво място заема в тази история прелестната Рабия и как едно предателство променя напълно хода на историята?

Историческият роман разказва още за първите схватки на Осман с рицарите и губернаторите и разчистването на сметките с асасините. „Осман 1. Любов” е майсторски написана художествена история за създателя на Османската империя, която за векове наред ще  хвърля сянката си над Европа, но едновременно с това е и история за една страстна, изпепеляваща любов, която се разгръща на фона на безпощадно насилие и варварски пролята кръв.

Беязът Акман (1981) е родом от Кастамону, Турция. Завършва английски език и литература в университета „Боазичи” в Истанбул, а пред 2004 г. заминава със стипендия „Фулбрайт” за САЩ, където защитава докторантура. През 2010 г. е приет с разработките по доктората си като специален изследовател в института „Смитсониън” във Вашингтон. Акман чете лекции  в Университета на Илинойс за възприемането на исляма и турците в западната литература, като често се изявява като лектор и на международни конференции. Автор е на редица публикации по темата в авторитетни академични издания, а негови художествени текстове  са публикувани в различни турски печатни издания.

На българския читател Акман е познат с историческите романи „Първият ден на света” и „Последният сефарад” , които са част от поредицата „Империята”, за написването на която авторът прекарва пет години в проучвания на исторически източници.

Беязът Акман е носител на престижната награда „Яшар Наби” (2003).

Първата книга от дуалогията „Осман” излиза в превод от турски език на Елен Кирчева. Корицата е дело на Фиделия Косева.

Откъс от „Осман 1. Любов”

Легнал по гръб под дървото, Осман наблюдава небето… На главата му вече няма чувал, освободил се е от окачването на дървото… Усеща влага в раните на бедрото и рамото, но не може да види как са. Иска му се да погледне и да се раздвижи, но не може, сякаш тялото му е омотано с невидима верига…

Полунощ е…

Небето е непрогледно черно… Няма нито една звезда…

После нещо става… Силен блясък… Ослепителна светлина…

Огромна звезда, пробиваща мрака като стрела, минава като светкавица по небето…

Сякаш не е звезда, а купчина жарава, разпръскваща искри, вулканична лава…

Преди Осман да разбере, метеорит се спуска към земята и като камък влиза навътре през пъпа му… Тялото му добива цвета на горящия метеорит, Осман става червен и блестящ като нагоре­щена сабя върху наковалня…

Осман се превива от болки. Тялото му се извива като лък на всички страни…

По челото му избиват капки пот, болките в корема стават не­поносими!

За кратко време плувва в пот като изкъпан.

После болките спират. Осман се успокоява малко и спокойно поема дъх. Но пак усеща влагата в раните на бедрото и рамото. Сега, макар и за малко, може да обърне поглед нагоре и надолу. Може да види как два чакала ближат раните му. Не, не ги ближат, а разкъсват месата му и започват да ги ядат!

И докато сърцето му бие учестено, коремът му се разтваря и оттам излиза един клон. После още един и още един…

Осман сякаш е изгнил в земята и е станал на пръст, та огром­но дърво е прорасло под него, проболо е тялото, разцепило корема му и расте нагоре.

Окървавените клони се преплитат в дебелия ствол на дърво­то… То изскача нагоре и червата, дробовете и сърцето на Осман увисват по клоните.

Клоните се извисяват ли, извисяват с парчета плът и кръв и стигат до небето. По тях висят кървави черва, ръце, крака и пръсти…

Осман усеща едновременно непоносима болка и нужда да на­блюдава случващото се, сякаш не може да умре…

Дървото се раззеленява, пуска листа и цветове…

Осман пак се задъхва… Болката понамалява и той малко се успокоява…

Но започва отначало…

Зелените листа внезапно изсъхват и пожълтяват… От небе­то върху сухата земя се изсипва дъжд от листа… Където паднат, се залюляват глави… По клоните на дървото се виждат отрязани глави…

Осман познава тези глави…

Вижда племенника си Бай Ходжа, вижда баща си, вижда чичо си Дюндар бей, вижда бойните си другари Ак Тимур, Конур Алп… Главите са снежнобели, безжизнени… Всички очи гледат към него…

Но никоя от тях не му причинява толкова болка, колкото оно­ва лице…

Дъщерята на шейх Едебали… Рабия го гледа… От очите й те­кат не сълзи, а яркочервена кръв…

Осман вече крещи, не издържа.

Кървавите сълзи на Рабия капят като дъжд по лицето на Ос­ман…

Кап…

Осман отвори очи, хълцайки, и пак усети засъхналата кръв по лицето си. Събралата се в краищата на чувала на главата му кръв е засъхнала и оцветила плата в червено.

Сега лицето му е съвсем пребледняло, защото придаващата му цвят кръв е съвсем намаляла.

Защо съм още жив? – помисли си. Защо все още не умираше?

Видените в кошмара преди малко лица все още стояха пред очите му…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.