Lunchbox: здраве, вкус и стил в кутия (Интервю с Ваня Желязкова)

5/5

Ваня Желязкова е собственик и управител на консултантска компания „В И А Груп” ЕООД, която успешно работи със своите клиенти вече 12 години за изграждането и развитието техните търговски екипи. От три години активно се занимава с проекта Lunchbox, защото вярва, че всеки, и най-вече децата, имат право да са информирани, да знаят как и да могат реално да се хранят добре, за да са здрави.

„Здравето не е статистика на кое място сме по затлъстяване, а резултат от ежедневния ни избор с какво се храним.“

Ваня Желязкова

Здравейте Ваня, много се радвам да си поговорим. Занимавате се с дистрибутирането на кутиите за храна Lunchbox и предлагате разнообразни рецепти за балансирана, питателна и вкусна храна. Как приехте каузата за здравословното хранене за своя мисия и как решихте да я реализирате като бизнес? Разкажете повече за идеята си.

Здравейте. За мен също е удоволствие да споделя с вас и вашите читатели концепцията на Lunchbox.

Идеята се появи спонтанно в отговор на проблемите, с които започнах да се сблъсквам при храненето на двете ми деца в училище. Децата тръгват с ентусиазъм в училищния стол и след две седмици, спират да се хранят там. След 4-ти клас нито едно дете не се храни в училищната столова. Причините са много и едва ли ще се решат в следващите 20 години. Ако дадете 5 или 10 лв. на детето си, то нито има къде, нито как да си купи храна, която да е добра за него. Започвате да приготвяте сандвичи във всякакъв вид, пъхвате ги в пластмасова кутия и си казвате, че ще наваксат плодовете и зеленчуците у дома.

Училищен стол
Така изглежда средностатистическият училищен стол в България. Снимка: БНР Видин

Съвсем скоро този небалансиран обяд, довежда до много неприятни последици в хранителните навици на децата. Те много бързо спират да приемат зеленчуци, а след това и плодове. Следващата фаза е да избягват домашната храна. Индустриалният вкус е силен и доминантен.

Родителите се упрекват, че най-вероятно не умеят да готвят вкусно и за това децата не се хранят с домашната храна. Осъзнават, че децата се хранят с 4-5 продукта и се чувстват безпомощни. Децата се хранят лошо и небалансирано. Започват да стават по-нервни и сприхави. Уморяват се повече. Концентрацията също спада.

В такава ситуация или приемаш нещата такива каквито са, или решаваш, че трябва да предприемеш сериозни стъпки за промяна. Всеки родител е отговорен в това да възпита правилни хранителни навици у детето си. Да изгради у него компетенции за добро хранене.  Здравето и възпитанието на хранителните навици са толкова важни, колкото и умението да се чете, пише и смята.

Започнах да търся информация и да проучвам какво дават другите родители на децата си за храна в училище. Забележете не КАК, а КАКВО. Попаднах на организацията Feeding Your Kids и тяхната 40 дневна програма за родители. Тогава осъзнах, че не съм сама и че проблемите ми ги имат стотици хиляди хора по света. Разликата е, че в другите страни този проблем не само е осъзнат, но родителите и държавата работят активно за неговото разрешаване. Като се започне от информационните кампании, работата в училищата, родителите и се стигне до компании, които предлагат решения, като компанията Bentology. Има много информация за това какво, колко и как да се хранят пълноценно и балансирано подрастващите и възрастните. Но едно е да е написано, друго е да е прочетено, трето е да е разбрано, четвърто е да се прилага на практика. В този процес участваме всички – училище, родители и институции.

Балансираното хранене, включва и от 5-те хранителни групи в съответни пропорции според СЗО. Само кутиите на компанията Bentology (Laptop Lunches) предлагат това решение, с уникален дизайн и удобство. Поръчах кутии за децата си и след като се убедихме в тяхната здравина, практичност и видях колко добре ги приеха децата, решихме, че това е решението. Просто трябваше да се научим да се храним балансирано отново.

Останалата от вечеря паста е неустоима за деца и възрастни с това Lunchbox меню
Останалата от вечеря паста е неустоима за деца и възрастни с това Lunchbox меню

Кутията е разпределена: място за зеленчуците, място за плодовете. Няколко месеца връщаха кутиите със салатите и плодовете в тях. Гладът обаче е по-силен от всичко. Никой не може да издържи цял ден на 100 гр. пържола и шепа варени картофи. Денят е дълъг. Веднъж определили целта си, начини и пътища много. Става лесно. Решавате, че искате да го направите и го правите.

Така започна Lunchbox. Всяко дете заслужава да се храни добре. Това стана наша кауза и проект, който се превърна в бизнес, който работим всеки ден с огромен ентусиазъм и грижа. Постепенно трупаме опит и увереност. Сменихме няколко пъти платформите и продуктите, на които работихме, защото бизнесът се развива динамично и очакванията на клиентите също. Партньорите ни от reshenia ни помагат в смелите стъпки и ни предпазват от „грешки“. От компанията майка Bentology също получаваме ежедневна подкрепа, помощ с материалите и статиите, както и трендовете и новостите в храненето.

Днес вече сме ексклузивен представител на компанията Bentоlogy за Балканския полуостров. Това е една заслужена и важна стъпка за развитието на компанията. Това, което най-много ме радва, е че след 2 години вече имаме Lunchbox общество. Много се радвам на нашите клиенти. Без тяхната подкрепа едва ли щяхме да оцелеем и да продължим да правим това, което правим.

В началото беше много трудно. Говорим за времена, когато всички казваха, че българчетата не се хранят в кутии за храна. Все повече и повече семейства избират Lunchbox, защото осъзнават, че днес повече от всякога е вярна френската поговорка, че „здравето е в чинията“. Никой не обвинява училищния стол или пък лавката. Просто се грижат за себе си и за децата си и не искат те да са жертва на индустриалните гиганти и индустрии.

Кутиите Lunchbox са по-скъпи от другите пластмасови кутии. Защо?

Кутиите са изключително здрави. Това е много важно. Те ще се използват години наред. Те са безопасни, без фталати, олово и BPA. Това не е една кутия за храна, а система за хранене с общо 6 кутии, които позволяват възможност за разместване и комбиниране спрямо нуждите. Внасят се от САЩ, транспортните разходи, митата и таксите оскъпяват цената. Нещо повече: кутиите имат 2 години гаранция.

Те са една инвестиция, която се изплаща за 3 седмици. Въпрос на сметки, не на пари. Тук не включвам неоценимата цена на здравето. Всеки може сам да направи и претегли рационалния си избор.

Lunchbox меню перфектна порция: Ориз от карфиол
Lunchbox меню перфектна порция: Ориз от карфиол
Колко често готвите и кои съставки използвате най-често в ястията си?

Готвенето е приятно занимание. Има толкова много вкусове, аромати, подправки, начини на приготвяне на ястията. Храненето на семейството вече е отговорност и работа. Ние се храним 3 пъти на ден. Това изисква организация и планиране. Ние възрастните можем и да пропуснем хранене или да направим компромис с качеството на храната, като отскочим дo някой ресторант, но когато имате деца, нещата са доста по-различни.

Ако човек се научи да организира и планира храненето още през уикенда, приготви част от нещата още в неделя, ще готви около 6 часа на седмица. Всеки може да направи уникално ястие веднъж, но да приготвиш уникално седмично меню изисква познание, въображение и отговорност. Рецепти, които отнемат повече от 20 мин. приготвяне просто за мен не са подходящи. Нямам нито време за тях, нито желание да се правя на велик готвач. Но всяка рецепта с интересна подправка и вкус, както и хитър начин да се включат зеленчуците и плодовете в нея за мен е интересна. Когато чета някоя рецепта, винаги си задавам въпроса, когато остане от ястието, мога ли да го използвам в друга рецепта. Всичко с повече от едно приложение е добре прието и интересно.

Lunchbox: Болонезе в пита от останали продукти в хладилника
Lunchbox: Болонезе в пита от останали продукти в хладилника
Кутиите за храна и рецептите ви са съобразени със забързания живот на работещия човек. Вие кога намирате време да готвите и какъв е вашият съвет за оптимално разпределение на времето вкъщи и приготвянето на здравословна храна за цялото семейство?

Седмично избирам два или три хранителни продукта и правя планирането така, че да мога с тях да приготвя различни ястия. Храната трябва да е вкусна и когато е студена, защото кутиите приготвям вечерта. Сутрините са винаги доста натоварени. В неделя правя хляба за седмицата и основните сосове, като домашна майонеза, винегрет, хумус. Ако приготвя сос Болонезе, правя по-голямо количество, за да мога да го използвам в различни ястия. Освен за спагети, може да се сложи върху изпечен картоф или да се използва като пълнеж за тортила.

В неделя приготвям бисквитите и един десерт. Във всички сладкарски продукти в магазините се използват тонове трансмазнини. Дори и в хляба. Трансмазнината не се разгражда в организма. Лепи се по кръвоносните съдове.

Старая се поне едно ястие в седмицата да е такова, което не сме опитвали никога. За да възпитаваме вкусове у децата. Рискувам.

Lunchbox: Пълнени тиквички с пуешко и спанак
Lunchbox: Пълнени тиквички с пуешко и спанак
Кутиите за храна Lunchbox подпомагат балансираното и здравословно хранене, благодарение на специалните разграфявания в тях. Какви са разделенията и каква е вашата препоръка за разпределението на храната в тях?

Кутията включва 5 вътрешни кутии. Две са с по-голям размер, две с по-малък и една за сосове. Храненето на децата и възрастните е с различна концепция. Три от кутиите са с херметическо затваряне.

Всяка от вътрешните кутии е за съответна хранителна група: плодове, зърнени, протеини, млечни и мазнини. Концепцията на Lunchbox за хранене с дизайн е различна за деца и възрастни.

porcii

Възрастните трябва да приемат по-малко зърнени и за това при тях кутия М и L са разменени. С кутиите храненето е просто. Не ти се налага да мериш, претегляш и да се чудиш какво да сложиш. Нещо повече, помагат ти да не забравиш някоя хранителна група.

Ако пропуснете или изключите дадена хранителна хрупа, вече се храните небалансирано и приемате повече от друга хранителна група. Децата в училище изключват салатата и я заместват с повече тесто и сладки десерти. Ефекта е видим. Вече сме на 5-то място по затлъстяване в Европа.

Пълната кутия Lunchbox за колко хранения стига? Каква е вашата препоръка.

Един балансиран обяд и следобедна закуска.

Lunchbox меню: Лазаня с броколи и спанак
Lunchbox меню: Лазаня с броколи и спанак
Поддържате и блог Foodie-Lifestyle, в който постоянно публикувате разнообразни рецепти за питателна и вкусна храна, подходяща за разпределение в кутиите. Освен това рецептите са групирани – според сезона (и съответно включените продукти), възрастта (за възрастни и за деца), целта (за отслабване)… Откъде черпите идеите си за рецептите?

Продуктите, с които се готви в ежедневието не са повече от стотина. Плодове, зеленчуци, брашна, меса, мляко, сирене и яйца. Не купуваме салами и полуфабрикати, пакетирани храни. Всичко, което е индустриална опаковка не влиза в сайта, нито в къщата ни, нито в кутиите за храна. Със 100 продукта едва ли може да се измисли кой знае каква нова и велика манджа. Това изобщо не е наша цел. Целта ни е да покажем, че с лекота всеки може да приготви балансирана вечеря и обяд. За нас интересни са рецептите, които могат да се консумират и да са вкусни на следващия ден в кутията за храна. Например, мусака е едно чудесно българско ястие, но кутията за храна не го обича. Децата никога няма да го изядат, когато е студено. Но ако изпечете картофа и отгоре сложите плънката с каймата и леко го запечете с 15 гр. кашкавал, ще имате една от любимите храни за кутиите за децата. Нашето въображение е насочено към адаптиране на всяка интересна рецепта към българските вкусове и продукти, и към кутиите.  Търсим лесни, красиви и интересни предложения. Например, кутиите за храна обичат тортилите. В сайта има поне 5 различни рецепти за тортила – лесни, бързи, веган, с мая, без мая, без глутен, протеинови.

Lunchbox: Бързи сурови бонбони без захар и глутен
Lunchbox: Бързи сурови бонбони без захар и глутен
Lunchbox кутиите са подходящи за работа, за пътуване, както и за училище. Колко е голяма всъщност една кутия и какво я прави подходяща за употреба от деца?

Размерът на кутията е много важен. Освен здрава и безопасна, кутията трябва да е ТЪНКА и да дава възможност да се опаковат всякакви храни – течни и сухи. Трябва да позволява балансиран обяд. Място за салатата, за основното, за десерта. Много важно е да не пропуска изтичане и разливане на храна.

Размерът на кутиите е А5 формат и 5 см. широка, за да може лесно да влиза във всяка ученическа чанта. Ако кутията е по-широка е доста неудобно да се носи. По-важното е, че в нея има специално място за приборите и салфетката. Отваряте я и всичко е подредено. Може и на коленете си да я сложите и да се нахраните доста елегантно и цивилизовано, където и да сте. Това е важно. Ние се храним първо с очите. Доста е потискащо да видите деца, ходещи по коридорите в училище със сандвичи и пици в ръце, от които капят кетчуп и майонеза по пода.

Lunchbox меню: Рататуй (по рецепта на Мария Калайджиева)
Lunchbox меню: Рататуй (по рецепта на Мария Калайджиева)
Какви са инициативите ви, свързани с правилното хранене на децата по време на училище и от какво са провокирани?

С Първа Частна Математическа Гимназия вече втора година правим съвместен проект Хранене с баланс, здраве в аванс. Целта ни е да докажем, че децата ще се хранят по-добре чрез знание. В момента няма политика на образоване нито на родителите, нито на децата как да живеят здравословно.

Резултатът е, че всеки се храни според поредната модна тенденция. Това е област, в която може и трябва да се работи ефективно, а не всяка година да ни съобщават колко сме дебели и на кое място сме по смъртност от инфаркт и колко болни от диабет имаме. Lunchbox мрази тази статистика. Предпочитам да ни казват колко деца са обучени, какви програми се правят, какви мерки се взимат, за да се научат децата какво трябва да приемат и защо, как да се грижат за здравето си.

Този проект беше провокиран от това, че искаме да докажем, че причината за затлъстяването не са лавките в училище, а липсата на компетентност у родителите и липсата на информираност на децата (при направена анкета сред родители в училището установихме, че само 17% от родителите имат представа какво означава балансирано и здравословно хранене). Да кажеш на детето: Яж повече зеленчуци или плодове, не означава, че го учиш на здравословно хранене.

Бихме работили с всяко училище, което иска и има воля за това.

Картофени палачинки за Lunchbox кутията
Картофени палачинки за Lunchbox кутията
Върху кои хранителни съставки трябва да се наблегне при храненето на децата?

Всяка хранителна група е важна. Всяка трябва да се приема в нужните порции. Изключване на група вече е диета. Изключване на група, се замества от друга група. Това не е добре. За децата е важно да се хранят редовно, в определени часове и съобразно правилата. В сайта има много материали в секция Вдъхновение, както и в нашия блог.

Lunchbox: Тапиока крем с ванилия и какао, без глутен
Lunchbox: Тапиока крем с ванилия и какао, без глутен
А кои хранителни групи и продукти са най-важни при отслабване?

Много важно е да се определят целите за отслабването и възрастта. Едно е да отслабва 20-годишно момиче и 40-годишна жена. С годините хормоните оказват голямо влияние. Важно е да се поставят реални цели за отслабване, така че организма да не усеща, че е на диета. Ако той се почувства застрашен, отслабването ще се забави, защото ще складира част от храните за „черни дни“ под формата на мазнини. Следва познатия йо-йо ефект.

Ето защо концепцията на Перфектна порция се радва на такъв успех. Тя е точно в синхрон на последните проучвания в диетиката. Не говорим вече за тази или онази храна, колкото за хранителни порции и пропорции и за хранене с истинска храна. За да отслабвате, трябва да се храните балансирано, леко да намалите количествата и да се храните основно с домашна храна, за да контролирате с какво се храните.

Всяка година излиза поредната модерна диета. Ако послушаме разума си, ще се съгласим, че здравословното сваляне на килограми не може да бъде повече от 0.5 кг на седмица. Черният ни дроб трудно ще обработи повече от 4 кг. сланина за месец, а и защо да му причиняваме този стрес!?

Lunchbox menu: Скариди в манго сос
Lunchbox menu: Скариди в манго сос
Към кутиите предлагате аксесоари като прибори за хранене, охладители, чанти и калъфи, които, между другото, са изключително красиви и стилни. Каква технология е използвана, за да бъдат те максимално подходящи за пътуване?

Чантите и калъфите придават стил и елегантност. Те са с изолиращ вътрешен материал, който има за цел да съхрани свежестта и качествата на храната за по-дълго време. Те са задължителен атрибут за горещите дни. Термосът е продукт без аналог на българския пазар. През зимата в него се носят топлите супи, а през лятото студените освежителни напитки.

Пилешка супа с див ориз и манатарки в термоса на Lunchbox
Пилешка супа с див ориз и манатарки

Изкусителните рецепти на Ваня можете да видите на Foodie-Lifestyle и да почерпите вдъхновение за следващото си ястие. А за да го опаковате за следващия ден в Lunchbox кутия, разгледайте и изберете най-подходящата за вас – на сайта на Lunchbox.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp