LoCKDowNILLUSTRATIoN в галерия „Дебют“ от 12 май

5/5

На 12 май от 13:00 часа в софийската галерия „Дебют“ се открива изложбата LoCKDowNILLUSTRATIoN – експозиция, събрала в себе си творби на ученици от специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ в НУИИ „Илия Петров“. Творбите са от периода на обучение в електронна среда, както и от кратките периоди на присъствено обучение.

Кураторът на изложбата и ръководител на специалност
„Илюстрация и оформление на книгата“ в Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ Александра Димитрова коментира:

 „Илюстрацията е тясно свързана с текста по същество и традиция, тя е визуализираща среда за образи и персонажи, създадени и описани от писателят. Но днес е нов метод на общуване и взаимодействие между художника и зрителя. От визуален посредник между книга и читател, чрез постепенно надграждане на своята същност и роля, илюстрацията приема нова по-значима форма на въздействие, която откриваме в арт книгата. В този смисъл, LoCKDowNILLUSTRATIoN е и артистично доказателство за симбиотичната връзка между традиционни и дигитални методи на илюстриране в гимназиален етап.

Похвално е старанието на младите творци, които дори изолирани, неуморно, неспирно творяха по разказите на Рей Бредбъри, Роалд Дал, Братя Грим, по стиховете на Валери Петров, вдъхновени от филми като Дони Дарко/¬¬¬Donnie Darko, от любима музика или просто емоция, защото всичко е похубаво, когато е споделено.
Изложбата е доказателство за силния творчески дух и неугасващо желание за живот, сътворяване и развитие по време на пандемия.“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp