Литературно четене в защита на жените, пострадали от домашно насилие, на КвАРТал Фестивал този уикенд

5/5

Този уикенд на паркинга на Направление Архитектура и Градоустройство (НАГ) на ул. „Сердика“ 5 в София ще се проведе литературното четене „Невеста Нена“ в защита на жените пострадали от домашно насилие от интимните си партньори, както и цялостното отношение към жената в обществото. Събитието е част от програмата на „КвАРТал Фестивал: Силата на хората“ и ще се състои на 16 и 17 септември от 14:00 ч. до 16:00 ч.

Литературното четене се организира във връзка със зачестилите посегателства над жени от страна на техните партньори, съпрузи у нас, брутални зверства физически и психически, които са недопустими в едно нормално, западно, цивилизовано общество. Съвременни български автори застават в защита на жената като прочетат авторски текстове свързани с темата, които показват отношението към жената днес.  

Литературното четене, което ще представим в категория „общности/език на омразата“ на тагодишното издание на „КвАРТал Фестивал“, е вдъхновено от заглавието на разказа „Невеста Нена“ от Елин Пелин. Разказът е писан преди 118 години – през 1905-та, но звучи твърде актуално и днес. За този разказ на организаторите напомнил журналистът Иван Бакалов, който публикува творбата на Елин Пелин на 1 август 2023 г. в изданието си „Е-вестник“. Публикацията беше във връзка със зверствата и нечовешко отношение срещу едно младо момиче от страна на интимния ѝ партньор.

Накратко в „Невеста Нена“ се разказва за това как една жена е пребита от съпруга си и търси помощ от близките, съседите си, дори от попа на село, но всеки я отпъжда и не проявява никакво съчувствие. Тя се оказва сама в своята беда, с кървяща рана и страдаща душа.

Писателите и поетите, които ще четат авторски текстове в подкрепа на жената, правата ѝ и достойната ѝ позиция в обществото по време на събитието тази събота и неделя са Албена Тодорова, Александър Арнаудов, Амелия Личева, Ани Стоева, Антония Апостолова, Бистра Величкова, Георги Гаврилов, Гергана Панчева, Дена Попова, Здравка Евтимова, Златина Димитрова, Иван Димитров, Камелия Панайотова, Катя Димитрова, Любомира Видева (Любел Дякоf), Мирела Иванова, Наталия Иванова, Невена Борисова, Нели Иванова, Николай Владимиров, Преслава Виденова, Радослав Чичев, Стефан Иванов, Теодора Димова, Теодора Тотева, Тодора Радева и Яна Пункина.

Организаторите Бистра Величкова и Невена Борисова на Квартал Фестивал

споделят: „Чрез литературното четене, което организираме и в което ще участват известни имена от съвременната българска, поетична и писателска сцена, искаме да  обърнем внимание на този социално болезнен проблем. Искаме да обърнем внимание на факта, че правата на жените днес, 118 години по-късно, откакто е писан разказът на Елин Пелин, продължават да бъдат пренебрегвани, потъпквани, отношението към тях от страна на мъжете не само в семейството, но и навън на улицата, в работата, често е обидно, унизително, да не говорим за физическите посегателства. Искаме да продължим това, което е започнал Елин Пелин – чрез литературата да показваме и да оголваме социалните проблеми – една жена е пребита от съпруга си и никой не ѝ подава ръка, никой не я подкрепя!

Страшното е, че това се случва и днес, случва се на наши близки, приятели, съседи, които не говорят за това и страдат в мълчание, поради страх, срам. Ролята на изкуството е да служи за огледало на обществото и да показва проблемите. Защото държавните институции може да бездействат, полицията не приема жалбите за домашно насилие насериозно, съдиите са подкупни, въобще институциите могат да работят най-добре за това да покажат, че няма проблем. Но изкуството и литературата в частност, не могат да си затворят очите пред болката на другия и пред несправедливостта. Не могат да не изкрещят истината за абсурда, в който живеем. Не може човекът на когото една жена отдава сърцето си, на когото се доверява напълно, да ѝ посяга нито физически, нито да я потиска психически и емоционално. Потискащото и снизходително отношение към жената се оказва обществено и институционално толерирано и стимулирано. Често пъти на техен гръб се гради и утвърждава мъжествеността, а това е крайно първично, първобитно, инфантилно и недопустимо отношение. Чрез поезията и разказите на утвърдени български писатели, искаме да покажем, че този проблем съществува и че трябва да се говори за него, докато не бъде решен напълно.

Защото всички ние сме Невеста Нена!

Цялостната програма на фестивала можете да видите тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp