„Линия девет“ от Теодора Николова – съвременно японско дзуйхицу или отворена социална мрежа

Колаж от акварелни фрагменти, „Линия девет“ може да се чете като съвременно японско дзуйхицу – изящният средновековен жанр „по пътя на четката“, или като социална мрежа. Героите населяват конкретен и същевременно измислен град. Случват им се смешни и тъжни неща, в автобуси и таксита, по улици и спирки. Как се разминаваме, когато се срещаме, какво казваме с недоизказаното, как се оглеждаме в миналото си, как се губим и намираме, чуваме и не чуваме един друг, какво остава и какво отминава, къде е красотата, кой ден е добър и кой лош? Фрагментите се подреждат като звезди в съзвездие, за да предизвикат въображението да ги свърже в цялост и да открием себе си в това, което ще видим.

Теодора Николова e завършила Националната гимназия за древни езици и култури, след което учи и се дипломира по специалността „Българска филология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Публикува критически текстове и есета в Литературен вестник. Работи като водещ в първото частно национално Радио Експрес, по-късно е редактор в издателство Егмонт България. Дългогодишен главен редактор на списанието за интериорен дизайн Bravacasa. В момента е главен редактор на Unique Estates Life Magazine, списание за луксозни имоти. Пише за дизайн и архитектура. Публикува текстове на различни теми в платформата Bulevardi.bg. Участва като главен редактор в създаването на сайта за съвременна българска литература на английски език Bulgata, чиято премиера предстои.

Разказва, че много обича Амстердам, но веднъж след едни 24 часа във Венеция написва „Изчезващият град“, който разказ дава името на първия й сборник с разкази, публикуван през 2011 г.

„Линия Девет, или когато пресъхнаха чешмите“ е втора нейна книга.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO