Лахана – най-желаното място на Българското Черноморие

Лахана
5/5

Всички знаем за Смокиня, Градина, Кара дере, подпорната стена на Алепу… Знаем къде е бетонът и къде е дивото на нашето Черноморие. И все пак има немалко райони от него, които все още са незастроени и може да се каже, че са девствени.

Сигурен съм, че не сте чували за местността Лахана. Тя се намира на няколкостотин метра след табелата на Бургас в посока Слънчев бряг и попада в община Поморие. Но не е нито в Поморие, нито в Бургас. През последните няколкостотин години там се е развивало земеделие, въпреки че местността има една от най-красивите 180 градусови гледки към морето. 

В днешно време, тази никому неизвестна местност набира все повече популярност, защото там се очаква да се въведе много ясен план за застрояване като повече ще са зелените площи, а най-високата сграда ще е със забележителните 7 метра височина. Това прави района първата нормално регулирана зона на първа линия до морето, която няма да има бетонни мастодонти и all inlcusive туристи. Нещо повече – богатите хора от района на Бургас (и не само) вече са започнали да изкупуват земите, за да си гарантират още по-голяма площ от зелени площи и гледки, които никой не може да им отнеме. 

На тази малка издадена в морето територия в близките години ще се появят най-луксозните къщи с гледка към морето, които имат директен достъп от главния път Бургас-Слънчев бряг. Нещо повече – летище Бургас се намира само на 5 минути с кола, което го прави достатъчно близо, за да е удобно, но и достатъчно далеч, за да не е шумно. 

Има и вариант, в който ако летите от летището София до летището Бургас, да ползвате паркинг на летище София за вашия автомобил, с включен трансфер до терминала, от който тръгвате, което прави пътуването до това прекрасно място още по-лесно и неангажиращо.

Лахана от високо, Снимка: Google Earth

Инвеститори срещу граждани

Инвеститорите изкупуват имоти в района на всякаква цена, като те се насочват към по-големите парцели и окрупняват такива. По-малките и апетитни парцели обаче все още са достъпни и в тях се оглеждат все повече ИТ специалисти и други хора с доход над средния. Те се оглеждат за имот, който да им даде свободата да са на родното Черноморие, защото както стана ясно, невинаги можем да разчитаме, че това зад граница ще е отворено за нас. В същото време те искат спокойствието на район, който хем е близо до големи градове, хем няма да стане средище на пияни норвежци и руснаци, скачащи от балконите на хотелите си.

Споменахме ли плажа?

Девствен. Това е думата, която описва на 100% плажа. Добре, нека задълбаем малко повече – варовиковите скали правят пясъка бял, а това много наподобява онова море по гръцките острови, които всички ние радостно споделяме в социалните мрежи. До плажа достъпа е сложен за момента и става посредством слизане по стълбички сред скалите, които се познават само от малцина. Планът е там да се изгради официална стълба, която да отвежда собствениците на луксозните къщи до плажната ивица. Добрата новина е, че местността се издава навътре в морето почти като нос, което увеличава размера на ивицата. Така желаещите могат да опънат хвали с крака на север, на юг или на изток и винаги морето ще е срещу тях. Страхотно, нали?

Дали плажовете някога ще станат пренаселени?

Едва ли. Броят на къщите, които могат да се построят в района е минимален именно заради плана, който е приет. Той гласи (на прост език) – повече зеленина, по-малко бетон. Това означава, че ако живеете или почивате в района, ще стигате лесно до плажа. Тези, които искат да пътуват от друг град с кола именно за този плаж, ще им е изключително неудобно, защото ще трябва да паркират на няколко километра от там, за да стигнет заветната цел. Дори и да има подобни ентусиасти, те ще са малцинство и плажът, макар и със свободен достъп, ще остане слабо натоварен. А ние се надяваме да остане и неохраняван, но това са само наши мечти. 

И да не кажете, че не сме ви предупредили!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp