Кураторският проект на Венера Константинова „Един ден в картини“ ни очаква в Галерия-книжарница „София Прес“ (22 март – 8 април)

5/5

От 22 март до 8 април столичната галерия-книжарница „София-прес“ (ул. „Славянска“ 29) ни кани на изложбата „Един ден в картини“. Кураторският проект е на Венера Константинова, а творците-участници са Андрей Янев, Владимир Запрянов, Дарина Янева, Катя Попова, Любомил Драганов, Мария-Маргарита Гетова, Никола Енев, Олег Гочев, Сашо Рангелов, Силвия Басева и Страхил Ненов.

„Пясъчни скали“, художник Андрей Янев

Самата Константинова, която е и участник в изложбата, разказва: „Един ден, един път до Мелник и околностите му е повода за създаването на тази изложба. Група художници от секция „Монументални изкуства“ към СБХ, които работят основно в техники, свързани с архитектурата, приеха предизвикателството да направят живописна изложба, която да представи техните индивидуални интерпретации на едни и същи природни форми, обекти и архитектура, видени и преживени заедно.

В изложбата участват: Андрей Янев, Венера Константинова /секретар на секцията „Монументални изкуства“ на СБХ и куратор на изложбата/, Владимир Запрянов, Дарина Янева, Катя Попова, Любомил Драганов, Мария-Маргарита Гетова, Никола Енев, Олег Гочев, Сашо Рангелов, Силвия Басева, Страхил Ненов.

„Пейзаж“, художник Силви Басева

Художниците посетиха църквите в Мелник „Св.Антоний“ и „Св.Никола“, Роженския манастир, както и някои от околните села в района на Мелник. Както се вижда, изложбата има пленерен характер и в случая вдъхновението идва от красотата на този район в Югозападна България, който е увековечен в картините на редица поколения художници от нашето минало. Самият ден 11 ноември 2021 г., в който пътувахме, беше изпълнен с много емоции, красота и радост, които ни заредиха с енергията си, за да създадем тези картини. Изложбата не е първата с такъв характер, стана традиция да организирам екскурзии за колегите ми у нас и в чужбина и след това да трансформираме впечатленията си в картини. Такива големи изложби са „Арт код Кападокия“, “Истанбулски импресии“, “Картини от Боженци“ и др. Основното в тях е пътят, който ни води до различни градове и забележителни места, а метафорично пътят винаги е бил сравняван със самия живот или по-точно пътят е и път към себе си, към всеки един от нас и най-светлият, радостен, интересен, но и често пъти труден е пътят на изразяване на себе си чрез изкуството.“

„Песента на скалите“, художник Дарина Янева

Откриването е на 22 март от 18:00 часа в галерия-книжарница „София-прес“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp