Купете имот веднага! Цените скачат

5/5

Покупката на имот е най-често срещата голямата покупка, за която моите близки на възраст 27-40 говорят в последните години. Аз самият минах през няколко подобни сделки през последните 5-6 години и постоянно съм в процес на търсене на нещо ново или продаване на нещо вече закупено. Накратко – в играта с имоти съм.

Това, което наблюдавам от времето на Ковид насам (разбирай март 2020), е един абсурден феномен, който ще изиграе лоша шега на много млади семейства. И това е  чакането. Сякаш има едно цяло поколение, закърмено от една майка, едни и същи възпиращи вярвания и нереални цели, самооценка и очаквания, което вилнее пасивно насред имотния пазар. 

И ако си мислите, че докато четете американските сайтове за инвестиции те ви дават добра гледна точка върху имотния пазар,  не сте познали. У нас сделките с имоти протичат по изцяло различен модел, има изцяло различно търсене както като профил на потребителя, така и като тип имоти и най-вече – механизъм на сделките, данъчно облагане. Ако американците са закърмени с тези идеи, ние от едни жалки 20-тина години сме се почувствали свободни, но още ни тресе страхът и сме като бити кучета от имотния бум през 2007-2009,  който ни хвана неподготвени в детството на нашия имотен опит. 

Какво се случва на пазара?

На пазара има няколко типа купувачи. 

Инвеститорите – те търсят инвестиционен имот, който много добре знаят колко ще струва след 10 или 15 години. Те имат и план как да печелят пари от него, докато го върнат отново на пазара с доволна печалба. Те могат да чакат, но не чакат. Гледат внимателно офертите и атакуват бързо и адекватно. Защото те познават пазара. 

Хората в нужда – това са хора, които по една или друга причина имат нужда от конкретен имот с конкретна цел. Те искат да купят бързо нещо на пазарна цена, защото имотът им трябва. Тези хора нямат време да следят целия пазар, нямат време да отлагат до безкрайност, защото нуждата им ги притиска. 

Аматьорите – понякога аматьорите са и в позицията на хората в нужда, и на инвеститори, но отличителна черта при тях е  липсата на каквито и да било познания за това що е то имотен пазар и липсата на действие. Разбира се, вие не попадате сред тях. Сигурен съм, че го мислите, но нека да проверим фактите. Защото именно тази група в момента върлува из пазара, мислейки си, че ще направи най-добрата сделка на живота си. 

Тези хора не са купували имот досега, обикалят пазара на имоти от години и правят непродуктивни огледи. Никога не са стигали до стоп капаро или преговори за цена, а ако са стигали, са се отказвали най-често от страх, че нещата стават сериозни. Тези хора могат да отлагат до безкрайност покупката, защото не ги притиска крайна нужда, нито разбират от инвестиции. Как разбрах, че не разбират ли? Ако разбираха, щяха да действат и да имат имот още преди 10 години.

Тези хора не пречат на пазара – те просто си играят там, разнообразяват деня си с някой и друг оглед, губят времето на брокерите и понякога на собствениците, но не до там, че да дразнят. 

И тази статия е именно за тях. 

Защото те представляват голяма част от хората търсещи имоти, които непрестанно отлагат. Междувременно тези в нужда и инвеститорите реализират сделки, защото имат взаимен интерес и движат цената на пазара, а това, което правят аматьорите е…

Чакат по-ниските цени след кризата!

Но тези по-ниски цени няма да дойдат, а инвеститорите умират от смях, защото цените само за последните 3 години са скочили значително. За сравнение (реален пример) – имот купен за 120 000 EUR преди 4 години, получи оценка от 142 000 EUR преди година, а днес е на цена 160 000 EUR, без да е правено нищо по него освен освежителен ремонт. Яко, нали? Сега си представете чакащия цените да паднат – той не само, че има нереална представа, а реално губи пари докато чака. Защото, който и имот да купите днес, дори този, който е надценен, след 5 или 10 години ще е значително по-скъп от сега. 

По две причини:

  • Първата причина е естественият ход на цените, който върви  нагоре. Не само това, но и стандарта в страната за последните 10 години значително се е подобрил, както и ще се подобри идните 10 години независимо кой ние управлявал и кой ще ни управлява. (знам, че не го вярвате, но е истина). Ние не го усещаме пряко, защото това са едни минимални проценти на година, но с натрупване нещата са сериозни. 
  • Причина номер 2 е въвеждането на еврото. Историческите справки показват, че имотите във всяка държава въвела еврото, скачат в първите 1-2 години след това. Да, няма да скочат по 5 или по 10 както мечтаят хората във Facebook групите за инвеститори, но ще има ръст и то осезаем. 

Какво бъдеще ни чака?

Бъдещето на имотния пазар у нас е светло и прекрасно. Цените на имотите ще продължат да се повишават, особено на тези в центровете на градовете и в елитните квартали. Разбира се, ще има отлив от панелките, но за тях ще посветим друга статия. Не след дълго ще се случи и друго – ще преживеем първите напливи  на климатични емигранти. Не,  това не са бежанци от по-бедни държави, които идват у нас,  ужасени от приливната вълна в някоя пустиня. Това са хора от западни държави, които са разбрали,  че на нашата малка територия, наречена България, сравнително рядко има тежки климатични катаклизми. Тук няма урагани като Ню Орлиънс, торнадо не ни е  познато, нямаме океан, който да влиза на километри в територията ни при малко по-силна буря, нямаме и много региони,  които да стават жертва на тежки наводнения. Накратко,  у нас има ужасно много прекрасни места, които да подслонят хора с пари, които искат да избягат от САЩ, Холандия и където може да се сетите другаде. 

Така че, ако чакате цените да паднат, опитайте се да се подготвите след години да платите 30% до 50% повече за компромисен имот, който сега ви се вижда скъп. 

А дотогава, приятно чакане!

Photo by deborah cortelazzi on Unsplash

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp