Културна програма на Институт Сервантес-София за ноември

5/5

Имаме удоволствието да ви представим програмата на Институт Сервантес-София за месец ноември с предстоящите културни събития – една многообразна палитра от теми и идеи, с които от Института се надяват да събудят интереса на всички ни.

Всеки петък през ноември каналът Вимео Институт Сервантес се превръща във „витрина“ на най-новото испанско кино – младо, провокативно и ангажирано с кинопоредицата „Нови кинострасти“. Благодарение на „Фестивала за европейско кино“ в Севиля Институт Сервантес предлага четири новаторски и провокативни заглавия, които прилагат съвременни структурни и разказвателни форми и едновременно с това обновяват историческото наследство на испанското кино.

Всяка от четирите ленти разглежда непрекъснатите промени в развиващото се общество. Всички филми ще бъдат достъпни на канала Вимео на Институт Сервантес за 48 часа, считано от 21:00 часа всеки петък от 5 до 26 ноември.

Достъп до филмите със субтитри на български: https://cultura.cervantes.es/sofia/es/nuevas-cinefilias-en-l%c3%adnea.-estaciones-singulares/147574

На 8 ноември стартира шестото издание на проекта „Поезия в метрото“, който дава възможност на всички любители на съвременната европейска поезия да се насладят, четейки стихове на видни европейски поети и превода им на български език в пространствата на софийското метро.  В проекта ще бъдат включени стихотворения от 14 държави-членки на EUNIC Cluster Bulgaria (мрежа на културните центрове на страните от Европейския съюз) и асоциирани институции, в т.ч. и българско стихотворение.

Тази година Институт Сервантес-София представя стихотворение на испанския поет Луис Гарсия Монтеро в превод на Рада Панчовска.

От 9 ноември всеки вторник от 18:00 часа в „Пространство Сервантес“ можем да се порадваме на кинопрожекциите „Вторник в Институт Сервантес-София“. Тази година, съвместно с Посолството на Колумбия  във Варшава, от Институт Сервантес-София канят зрителите на някои от най-актуалните колумбийски филми.

1. „Поро: произведено в Колумбия“ (2015), който представя интересния произход на този музикален ритъм,

2. „Книгата на Лила“ (2017) – анимационен филм, който разказва историята на едно момиче и как нейният персонаж се е озовал извън книгата си.

3. „Матео“ (2014) – по действителни събития, показващ как танцът може да промени  житейския път.

4. „За любовта и други демони“ (2009) – киноадаптация по известния едноименен роман на големия Габриел Гарсия Маркес.

На 30 ноември Институт Сервантес-София отбелязва 30 години от създаването си,  представяйки на българската публика един концерт за цигулка и пиано с участието на виртуозния испански цигулар Хесус Рейна и маестро Людмил Ангелов (пиано). Концертът ще се проведе в Камерна зала „България“. Програмата ще включа шедьоври от романтизма, най-вече творби на испанските композитори Мануел де Файя и Пабло де Сарасате.

маестро Людмил Ангелов
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp