Културна програма на Институт Сервантес-София за месец октомври

Имаме удоволствието да ви представим програмата на Институт Сервантес-София за месец октомври с предстоящите културни събития – една многообразна палитра от теми и идеи. През все още топлите есенни вечери може да се потопите в атмосферата на испанската музика и литература, да изпитате незабравима емоция като се насладите на топлия и звучен испански език.

Нощ на литературата е част от общия проект на чуждестранните културни институти, част от които е и Институт Сервантес, да изберат  едно произведение от своята страна, публикувано на български и да го представят под формата на художествен прочит. За да представим Испания сме избрали откъс от трогателната история “Глутницата и мъглата” на Мартин Касариего, който ще бъде прочетен на български от актьора Асен Кукушев. Заповядайте на 7.10. от 18:00 до 22:00 часа в Sofia Labs.

От 06 до 29 октомври може да гледате всеки вторник и петък онлайн кинопоредицата ЛГБТИ+ на испански език, на канал Vimeo на Институт Сервантес. Чрез тази кинопоредица навлизаме в различните реалности и проблематики на ЛГБТИ+ колектива, за да им дадем гласност, с каквато много пъти не разполагат. Заглавията включват късометражни и един документален филми от Испания, Колумбия и Мексико. Филмите ще бъдат достъпни за 48 часа от тяхното излъчване и разполагат със субтитри на български език.

На 13 октомври по случай честването на Националния празник на Испания (12.10) и отбелязването на 110 години дипломатически отношения между Испания и България ще се проведе концерт под надслов „Испания“ под патронажа на посолството на Кралство Испания в София. Публиката може да се наслади на музиката на Хуан Ариага, Исак Албенис, Мануел де Фая, Хоакин Турина и музикантите на Quarto и Софийска филхармония. Билети могат да се намерят на касите на Зала България и в Ивентим.

На 20 и  21 октомври ще се проведе АСТ Фестивал за свободен театър в  партньорство с Институт Сервантес. На десетото издание на Фестивала ще участва испанската трупа „La Taimada“, която ще представи два спектакъла и уъркшоп воден от Олга Алварес. Както всяка година Фестивалът се стреми да покаже на публиката и местните творци новостите от европейската и българска сцена.

В края на месец октомври ще се пренесем в магическия свят на етно ритми, джаз и клезмер, традиционна музика от Испания и Балканите, в изпълнение на мултинационалния състав на оркестър. В рамките на Европейския музикален фестивал 2020 със съдействието на Институт Сервантес и Испанското посолство ще имаме удоволствието да сме част от изпълнението на Barcelona Gipsy balKan Orchestra. Тази уникална група от талантливи музиканти, които смело интерпретират фолклора на номадите и евреите от Източна Европа в съчетание с испанския и балкански фолклор. Концертът ще се проведе на 29.10. в Sofa Live Club от 20:00 часа.

Повече информация за провеждането на събитията може да намерите на сайта и Фейсбук страницата на Институт Сервантес.

https://sofia.cervantes.es/bg/kultura_ispanski/kultura_ispanski.htm
https://www.facebook.com/InstitutoCervantesSofia