Културна програма на Институт Сервантес-София за месец май

5/5

Имаме удоволствието да ви представим културните прояви с участието на Институт Сервантес, които ще се проведат в рамките на месец май.

Този месец стартира организираната от Институт Сервантес съвместно с Фестивала в Малага онлайн кинопоредица посветена на документалното кино. Тази онлайн кинопоредица показва документални филма копродукции между Европа и Латинска Америка, които са пример за интернационалността (тематична, географска и на интереси) на този вид документално кино и разкрива чуждия мироглед, необичаен, но не и непознат, който испаноамериканското документално кино развива през последните години.

Филмите могат да бъдат гледани всеки петък от 21:00 часа  със свободен достъп на канала на Институт Сервантес във Вимео и разполагат със субтитри на български език.

На 12 май ще се проведе десетото юбилейно издание на Нощ на литературата. Проектът е иницииран и се организира от Чешкия център съвместно с Европейското сдружение на националните културни институти EUNIC и има за цел да представи съвременна европейска литература в нови български преводи. Събитието започва от 18:00 ч. като един откъс ще се повтаря на конкретно място до 21:30 часа. Четенията ще започват на всеки половин час с продължителност около 15 мин.

Институт Сервантес-София се включва в инициативата с книгата на испанския автор Андрес Барба, „Република от светлина“ публикувана от издателство Обсидиан. Читателското гнездо на института ще бъде разположено в Бар Синтезис на бул. „Васил Левски“ 57 с четец, актьорът и певец Асен Кукушев.

На 15 май Институт Сервантес-София ще се включи във Софийския фестивал на науката организиран от Британски Съвет. Публиката ще  има възможността да се наслади на научните монолози представени от Big Van Ciencia.

Какво е трансгенното в Спайдърмен? Как бактериите се противопоставят на антибиотиците? Каква наука се крие зад умерения джин-тоник? Big Van Ciencia разкриват отговорите на тези и много други прелюбопитни въпроси. В тях науката винаги е умело гарнирана с хумор. Д-р Ориол Мирамон и д-р Елена Гонзалес ще представят монолозите: „Сътрудничи и ще еволюираш“ (Ориол) и „Генетика на супергероите“ (Елена).

Събитието ще се излъчи онлайн на живо в 11:50 ч. пред публиката в София Тех Парк.Ще има осигурен превод на български език. Вход с безплатни пропуски.

Между 14-16 май ще се проведе петнадесетото издание на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в Перник. Проявата се организира от Обединената школа по изкуствата в Двореца на културата, с подкрепата на община Перник. Институт Сервантес-София предоставя специални награди на тримата най-добри участници изпълнили творби от испански или ибероамерикански композитори.

В края на месеца от 27 до 28 май Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ организира с подкрепата на Институт Сервантес-София Семинар по симултанен и консекутивен превод за студенти по испански език. Семинарът ще бъде воден от преводачката с дългогодишен опит, Дора Цветкова.

Повече информация за провеждането на събитията може да намерите на сайта и фейсбук страницата на Институт Сервантес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp