„Кухнята на времето. Традиционната българска кухня през ХХ век” не е просто книга с рецепти. Съставителят Лилия Герасимова е събрала антропологични и етнографски данни от множество кътчета на България, за да събере най-българските ястия в книга с рецепти и фотографии, които очертават най-ясно националния кулинарен облик. Тук ще намерите над 200 примера за богатството на българската кухня и ще се докоснете до многобройните възможности да готвите разнообразно с локална продукция.

Изданието, което държите в ръцете си, е част от програма „Евро-Ток България”, чиято кауза е да съхрани родното кулинарно наследство и да бъдат обособени кулинарни региони в страната. Ето защо в „Кухнята на времето” (ИК „Сиела”) са намерили място рецепти, които от десетки години са част от бита на българското семейство. Те са предадени от хора от различни краища на България и на възраст над 60 години; хора, пазещи още традициите от своите майки и баби.

Лилия Герасимова е разделила книгата на няколко части – салати, супи, основни ястия, рибни ястия, баници и пити, зимнина, сладка и курабии. Снимките към рецептите са автентични и носят духа на българския бит едновременно от десетилетия назад и от днес. Ще се уверите колко лесно е да се съчетават продукти, които са типични за България, и колко е логично здравословната и питателна храна да се приготвя от местни продукти. В „Кухнята на времето” виждаме позабравени рецепти за гозби с любопитни имена като приложник, бурания, тавалък, мора, кюрисия, раки. Някои от ястията тук са свързани с обреди и празници, но със сигурност всяко едно от тях може да намери своето приложение в кухнята и всекидневието на всяко съвременно семейство.

Съставителят Лилия Герасимова е била главен редактор на три издания с туристическа насоченост – списание „Български курорти”, вестник „Кулинарен туризъм” и списание „Тур БГ”. В „Кухнята на времето” е вплетен опитът ѝ на познавач на регионалните кухня и традиции, но се набляга на идеята, че храната и готвенето са неизменна част от отглеждането на здрави физически и културно устойчиви поколения.

Ето и една от любимите традиционни български рецепти:

liutenitsa

Домашна лютеница

Мария Атанасова

гр. Асеновград, обл. Пловдив

Продукти:

7 кг червени чушки

3 кг домати

300 мл олио

1 с.л. захар

чесън на вкус

сол на вкус

Почистете чушките и доматите ги нарежете на едро. Варете ги докато омекнат и след това ги прецедете през сито, за да се отделят люспите. Пюрето се вари, докато стане наполовина. Добавя се олиото, захарта, чесъна и сол на вкус.

Вари се още 1/2 час, като непрекъснато се бърка, за да не загори. Стерилизира се 90 мин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.