Крайният срок за подаване на номинации за второто издание на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ наближава

5/5

15 януари е последният ден, в който българските издатели могат да кандидатстват за участие във второто издание на престижната Европейска литературна наградаДимитър Димов. Организаторите на конкурса приемат заявки на имейл [email protected] от октомври 2019 г., а името на новия победител ще стане ясно през месец май тази година. Във второто издание на наградата се предвижда и още едно отличие – за най-добър превод от чужд език сред номинираните чуждестранни романи.

Първият етап от организацията на второто издание на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ е към края си. Заявки за учредената под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних награда по повод 110 години от рождението на големия Димитър Димов, се приемат на имейл [email protected] до 15 януари (включително). Право да номинират имат само издателствата, като всеки издател може да кандидатства с до 2 български и до 2 чуждестранни европейски романа от съвременни живи писатели, издадени у нас през календарната 2019 г. След подаване на заявките експертното жури отново ще определи петима финалисти, които ще бъдат обявени публично в края на март. Всеки от финалистите ще получи покана за лично участие във втората церемония по връчване на Европейска литературна награда за романДимитър Димов през май 2020 г., когато ще стане ясно и името на победителя. Носителят на приза печели парична награда в размер на 10 000 лева (5000 евро), грамота и специално изработена статуетка.

От тази година журито на конкурса смята да включи и допълнителна награда – за превод, която да бъде връчена на най-добре представилия се преводач на роман из подадените от издателите номинации за приноса му към точното интерпретиране и запазването на авторовия стил при превод от един език на друг.

Европейска литературна награда за романДимитър Димов има за цел да отличи съвременни романи с висока художествена стойност, писани на територията на Стария континент и издадени на български език в предходната година – в случая през 2019-та. Първият носител на наградата е романът „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“) на френския писател Жером Ферари, който е отличен за книгата и с „Гонкур“ през 2012 г.

Формулярът за кандидатстване може да се изтегли от сайта на фестивала ВарнаЛит, както и от сайт към Община Варна.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp