Кой ще бъде международното лице на науката за 2019 година?

снимка: www.britishcouncil.bg

25 учени измежду най-добрите комуникатори на науката от целия свят се събират следващата седмица на Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство за 12-ия международен финал на конкурса “Лаборатория за слава FameLab”.

  • Международният финал на конкурс “Лаборатория за слава FameLab” ще се проведе на 6 юни по време на Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство
  • 25 учени от целия свят ще се състезават за международната FameLab титла
  • В журито ще бъдат д-р Бет Хейли (лекар, работила в антарктическата станция “Конкордия” и  Европейската космическа агенция), Проф. Марк Литгоу (Основател и директор на Центъра за високи технологии в биомедицински изображения към UCL) и д-р Арати Прасад (Научен сътрудник в Института за глобално здраве към UCL, гостувала на Софийския фестивал на науката)
  • Водещ ще бъде един от гласовете на радио Би Би Си Куентин Купър

Престижният конкурс, създаден от Челтнъмските фестивали и ко-продуциран от Британски съвет, търси млади учени, които вдъхновяват хората да погледнат на света с различни очи.

Всеки финалист ще участва с 3-минутно представяне на научна тема по свой избор. Всяка презентация ще бъде оценявана според златното правило на трите “C”-та (от английски език): Content (съдържание), Clarity (яснота) и Charisma (харизматичност).

На 5 юни ще се проведат трите полуфинала, а международният финал на FameLab ще се проведе на 6 юни пред публиката на популярния Челтнъмски фестивал на науката в Обединеното кралство, а хиляди ще могат да го гледат онлайн чрез излъчване на живо. 

България ще бъде представена от хидробиолога Димитрий Дашинов, който спечели националния финал на конкурса, проведен в рамките на Софийския фестивал на науката през месец май. Димитрий е на 27 години от София, докторант по хидробиология в Биологическия факултет на СУ. Неговата научна експертиза е в областта на земноводни и влечуги. Участвал е в картирането им по НАТУРА 2000. Настоящите му проучвания са свързани с био индикаторите за замърсяване на реките, което бе и темата на неговото представяне на финала на FameLab.

Димитрий спечели националния финал на FameLab с емоционална история за това, какво се случва в реките от гледната точка на ларва на еднодневка, как състоянието на водата постепенно намалява по качество и постепенно се превръща в мъртва зона.

В полуфиналите тази година ще участват общо 25 държави: Австралия, Бангладеш, България, Германия, Гърция, Египет, Ирландия, Испания, Италия, Катар, Казахстан, Кипър, Корея, Унгария, Малайзия, Мавриций, Чехия, Полша, Португалия, Румъния, Тайланд, Холандия, Швейцария, Южна Африка и Великобритания.

Създаден през 2005 година от Челтнъмските фестивали, “Лаборатория за слава FameLab” днес е водещият в света конкурс за комуникация на науката. Конкурсът стана международен благодарение на партньорството с Британски съвет от 2007 година насам и в него вече са участвали над 10 000 млади учени и инженери. България участва в конкурса от първата година.

Финалът ще се проведе на 6 юни (четвъртък) от 10:30-12:15 българско време и ще бъде излъчван на живо чрез канала на FameLab в Youtube: https://www.youtube.com/user/famelab 

Може да следите случващото се и в Twitter, като следвате @bgBritish, @FameLab и @CheltSciFest и да се включите в дискусиите, като използвате #FameLab

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.