Космически приключения по пътя към Луната – с Ratio на 16 юли на покрива на Музейко

На лятното парти „To the Moon and Back“ учени ще обсъждат дългоочакваното ни завръщане на Луната и възможностите за колонизирането ѝ

На 16 юли, точно преди 50 години, стартира мисията “Аполо 11”. Само четири дни по-късно тя ще откара първите двама човека в историята, които ще стъпят на лунната повърхност. Моментът, в който Нийл Армстронг стъпва на Луната, става ключов както за астрономията и космическата индустрия, така и за мечтите на човечеството. “Една малка стъпка за човек, един гигантски скок за човечеството”.

В чест на този исторически момент, следващото издание на „Ratio Rooftop Party: To the Moon and Back“ ще е посветено тъкмо на нашата небесна спътница, Луната. Акцентът ще бъде върху дългоочакваното завръщане на човечеството на Луната – този път с идеята да останем и трайно да колонизираме нашия естествен спътник. Локацията за партито е свежа: покривът на Детски научен център Музейко.

Гостите на събитието ще разберат подробности за миналите и предстоящи мисии до Луната, защо ни е изобщо да пътуваме до там и с какво това сложно и скъпо начинание може да ни бъде полезно.  Лекторите на събитието ще разкажат за предизвикателствата за достигане на екипажи и товари до лунната повърхност и защо от 1972 г. насам човешки крак не е стъпвал там. Дискусията ще хвърли поглед и към космическото бъдеще на човечеството – кога и как ще започнем да строим сгради, а защо не и цели градове на лунната повърхност, и може ли Луната да се превърне в портал към звездите.

Участници в дискусията ще бъдат д-р Владимир Божилов, астрофизик, Стоил Иванов, инженер-физик, и Венцислав Петров, популяризатор на науката. Огранизаторите на събитието са предвидили и допълнителни изненади за гостите като телескоп, с който да наблюдават пълнолунието на 16 юли, както и разходка във виртуална реалност.

Събитието е част от програмата #MoonLanding50 на Международния астрономически съюз в чест на 50-годишнината от кацането на Луната.

Ratio Rooftop Party: To the Moon and Back“ ще се проведе на 16 юли от 19:00 часа на покрива на Детски научен център Музейко.  Събитието се организира от Ratio с домакинство от Музейко. Билетите са в продажба, а местата са ограничени. Можете да научите повече за пълната програма на сайта на организаторите www.ratio.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.