Компютърното програмиране за деца – по-лесно е с книга в ръка

SCRATCH. ПРОГРАМИРАНЕ ЗА ДЕЦА

През 1994 издателство „Софтпрес“ беше първото издателство, което започна да публикува т.нар. „компютърна литература“ – от най-подробни учебници по компютърна грамотност за напълно начинаещи до издания със специфична професионална тематика.

През 2017 издателството, което вече повече от 20 години е сред водещите в България, се завръща към корените си с книгата „Scratch. Програмиране за деца“. Разработено от специалисти, изданието е първа стъпка в изучаването на един от най-разпространените езици в света – компютърния код.

Днешните деца принадлежат към поколението, което социолози, психолози и антрополози наричат digital natives – родени след бума на дигиталната епоха, те са свикнали с технологиите и нищо не може да ги учуди или изненада. Тези деца проявяват любопитство не само към това как да се забавляват с технологиите, но и как сами да ги създават.

Изграждането на алгоритмично мислене, разбирането на софтуерната архитектура и основните принципи за разработване на код могат да започнат от най-ранна възраст и постепенно да бъдат надграждани.

Scratch (Скрач) е компютърен език, създаден специално за нуждите на образователните институции и обучението на деца. Разработен е от MIT (Масачузетския технологичен институт) и се ползва безплатно.

В новата, суперзабавна книга „Scratch. Програмиране за деца“ на издателство „Софтпрес“ ще откриете инструкции стъпка по стъпка от първите срещи със Scratch до създаването на работещ код и анимации. Верни на идеята, че децата учат най-добре, докато се забавляват, авторите са включили игри и интерактивни истории, които развиват креативността, логическото и алгоритмично мислене, както и много допълнителни бонуси.

Според писателя Малкълм Гладуел един от факторите на които се дължи успехът на Бил Гейтс с е фактът, че училището, в което младият Гейтс учи, разполага с компютърен клуб още през 1968. Осмокласникът Гейтс започва да програмира на 13 години. На 21 години създава Microsoft – компанията, която промени света на компютрите.

С помощта на Scratch програмирането може да започне още на 6.

По българското издание на книгата са работили д-р Николина Николова и Мирослава Николова, национални експерти по въпросите на обучението по информатика и информационни технологии. Книгата излиза със специалната подкрепа на Mobisystems – българската софтуерна компания с 300 милиона потребители в света.

Надникнете в книгата “Scratch, Програмиране за деца”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.