Кои са най-скъпите уискита в света?

уиски

Днес ще си говорим за алкохол (чиято консумация не насърчаваме).

И все пак по една или друга причина алкохолът е вълнувал човечеството векове наред. Нека разгледаме някои любопитни факти за една от най-популярните алкохолни напитки, които познаваме – уискито.

Кратка история на уискито

Знаете ли, че думата „whisky” произлиза от шотландско-келтския израз „uisce beatha” или „usquebaugh” – в превод „вода на живота“?

Не е известно кога за първи път бива дестилирано първото уиски. Смята се, че това се случва за първи път в Шотландия, като дестилацията била практикувана от християнските мисионери, които заселили региона. Известни са и предания, които твърдят, че методът бил прилаган от местни фермери далеч преди пристигането на мисионерите.

Какъв е бил вкусът на най-ранното уиски? Твърди се, че то е било силно и неотлежало и се ползвало предимно като лекарство. С течение на времето и след възкачването на престола на Хенри VIII, производството на уиски станало занимание и на обикновените шотландци, които създали дестилерии в домашни условия.

В наши дни, определяме уискито като дестилиран алкохол, който се произвежда от зърнени култури и отлежава с години в дъбови бъчви.

Освен това, напитката често се свързва с лукс, висок обществен статус и цени. Затова решихме да проучим кои са някои от най-скъпите уискита, които се предлагат на пазара? Ето какво открихме:

Glenfiddich 1937

Защо 1937 г.? Защото това е знакова година за Великобритания и света на уискито. Това е годината на коронясването на крал Джордж VI и на напълването на бъчва №843 в Дъфтаун, дестилерия Glenfiddich.

Така Glenfiddich се превръща в едно от най-старите бутилирани малцови уискита, което отлежава цели 64 години. Освен старо, уискито е и доста рядко срещано. През октомври 2001 г., малц-майсторът на Glenfiddich Дейвид Стюарт решава, че уискито е готово за бутилиране, а течността останала в бъчвите успява да напълни само 61 бутилки.

Малцината опитали от тях разказват, че вкусът му е плътен и наситен с горчиви нотки, които нежно се преливат с мекия вкус на шоколад и сладостта на сушени плодове и пикантни подправки. Според някои ценители, това оправдава солената цена на бутилка – през 2012 г., Glenfiddich се продава за рекордната сума от близо 72,000 долара на аукцион в Лондон.

The Balvenie 50 Y.O. Cask

уискиОще едно рядко и добре отлежало уиски. Balvenie 50 Y.O. Cask престоява в две идентични бъчви от европейски дъб с номера 4570 и 4567, които са напълнени в един и същ ден през месец май 1963 г. След това бъчвите са оставени да „отпочиват“ в Warehouse №24, дестилерия The Balvenie.

В началото всяка от бъчвите съдържа по 250 литра от „водата на живота“. Само че продължителното отлежаване води до намаляването на ценната течност. Бъчва №4567 пази своето уиски повече от 50 години. След това, напитката била налята в ръчно изработени за целта бутилки, поставени в ръчно изработени дървени кутии, създадени от шотландския дизайнер на мебели Сам Чинерни. Има налични само 131 бутилки от тази бъчва и година.

А вкусът? Ценителите го определят като сочен с нотки на тъмни плодове на череши и къпини, както и леката пикантност на джинджифил, канела и бахар. Както се досещате, цената също не е ниска – бутилка Balvenie 50 Y.O. Cask може да се намери на българския пазар срещу скромната сума от 62 587,00 лв.

Macallan 1926

Дестилирано през 1926 г. и бутилирано през 1986 г., уискито става повод за противоречия между елитните дегустатори. Според някои от тях, напитката е твърде суха и не достатъчно бистра, докато други възхваляват плътния й вкус.

Уискито отлежава в дъбови бъчви от шери в продължение на 60 години, като само 40 бутилки от напитката достигат пазара. Може би се питате каква е цената? Дизайнерска бутилка Macallan 1926, изработена от Валерио Адами, била продадена за рекордните 848 750 английски лири през октомви 2018 г.

уиски

Изглежда, че алкохолът може да ви излезе скъпо. Особено след като придобие колекционерска стойност. Докато има ценители, ще има и скъпо уиски. А вие  бихте ли си купили подобен продукт, ако имахте възможност?

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.