Кои са най-щастливите страни в света?

Знаете ли къде живеят най-щастливите хора на света? А какво ги прави толкова щастливи? Тази година Организацията на Обединените Нации (ООН) публикува поредния „Световен доклад за щастието“. Проучването обхвана 155 държави и откри кои са  най-щастливите и нещастните измежду тях.

Експертите измериха фактори като средна продължителност на живота, добро здраве, социална подкрепа, доверие в правителството, брутен вътрешен продукт (БВП) и щедрост или размер на помощите, дарени за благотворителни цели.

Можете ли да отгатнете коя е най-щастливата страна в света? Ако ви се е искало да избягате към някое “по-добро” място, тази класация може да ви e от полза:

  1. Норвегия

Най-щастливата страна в света се намира далеч на север. Ако харесвате кристално чисти езера, гъсти гори и красиви морски заливи, които се врязват в скали (популярните фиорди), задължително трябва да посетите Норвегия. Изглежда, че там ще срещнете и най-щастливите хора на света или поне така твърди тазгодишната класацията на ООН.

Норвегия оглавява класацията, въпреки скорошното понижаване на цените на нефта, който преди време превърна страната в една от най-богатите в света. Според ООН, норвежците доказват, че щастието не зависи само от икономически фактори, а също и от добрата социална политика, липсата на корупция и свободата на словото. И да не забравяме, че жителите на страната разполагат с доста свободно време, на което да се радват – един средностатистически норвежец работи около по 34 часа на седмица.

2. Дания

А сега, нека се отправим към южната съседка на Норвегия – Дания. Вече за никого не е тайна, че датчаните (и изглежда повечето скандинавци) са сред най-щастливите хора в света. Също като норвежците, датчаните се радват на така наречената “социална държава”, която осигурява на гражданите си безплатно висше образование, универсални медицински услуги, платено майчинство и бащинство и социална сигурност.

Както изглежда, този модел на управление помага на хората да забравят за всекидневните грижи и да се обърнат към малките моментни удоволствия. Няма как да не сте чували за нашумялата датска философия, известна като hygge (хюга). Терминът няма директен превод на български, но най-общо обозначава усещане за уют и наслада от малките неща като гореща чаша кафе, ароматни свещи или лежерен ден под завивките. Но колкото и да ни е уютно в Дания, ще трябва да се отправим към една митична островна държава, която се намира още по-далеч на север.

3. Исландия

Исландия или “ледената страна” е още една от държавите, поддържащи “скандинавския модел” на управление. Освен социално равенство и стабилна икономика (въпреки кризата от 2008 г.), страната може да се похвали с множество природни феномени, като ледници, гейзери, вулкани и живописни планини. Ако това не е достатъчна причина за щастие, някои проучвания показват, че 80% от исландците вярват в елфи.

Класацията на ООН продължава със Швейцария (4-та), Финландия (5-та), Холандия (6-та), Канада (7-ма),  Нова Зеландия (8-ма), Австралия (9-та) и Швеция (10-та).

Но сигурно се питате къде сме ние? България се нарежда едва на 105-о място от общо 155 държави. Това не пречи да опровергаем данните от международните класации. Усмихнете се и изживейте един от най-щастливите си дни… също като норвежците!

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.