Кои са най-щастливите страни в света?

Знаете ли къде живеят най-щастливите хора на света? А какво ги прави толкова щастливи? Тази година Организацията на Обединените Нации (ООН) публикува поредния „Световен доклад за щастието“. Проучването обхвана 155 държави и откри кои са  най-щастливите и нещастните измежду тях.

Експертите измериха фактори като средна продължителност на живота, добро здраве, социална подкрепа, доверие в правителството, брутен вътрешен продукт (БВП) и щедрост или размер на помощите, дарени за благотворителни цели.

Можете ли да отгатнете коя е най-щастливата страна в света? Ако ви се е искало да избягате към някое “по-добро” място, тази класация може да ви e от полза:

  1. Норвегия

Най-щастливата страна в света се намира далеч на север. Ако харесвате кристално чисти езера, гъсти гори и красиви морски заливи, които се врязват в скали (популярните фиорди), задължително трябва да посетите Норвегия. Изглежда, че там ще срещнете и най-щастливите хора на света или поне така твърди тазгодишната класацията на ООН.

Норвегия оглавява класацията, въпреки скорошното понижаване на цените на нефта, който преди време превърна страната в една от най-богатите в света. Според ООН, норвежците доказват, че щастието не зависи само от икономически фактори, а също и от добрата социална политика, липсата на корупция и свободата на словото. И да не забравяме, че жителите на страната разполагат с доста свободно време, на което да се радват – един средностатистически норвежец работи около по 34 часа на седмица.

2. Дания

А сега, нека се отправим към южната съседка на Норвегия – Дания. Вече за никого не е тайна, че датчаните (и изглежда повечето скандинавци) са сред най-щастливите хора в света. Също като норвежците, датчаните се радват на така наречената “социална държава”, която осигурява на гражданите си безплатно висше образование, универсални медицински услуги, платено майчинство и бащинство и социална сигурност.

Както изглежда, този модел на управление помага на хората да забравят за всекидневните грижи и да се обърнат към малките моментни удоволствия. Няма как да не сте чували за нашумялата датска философия, известна като hygge (хюга). Терминът няма директен превод на български, но най-общо обозначава усещане за уют и наслада от малките неща като гореща чаша кафе, ароматни свещи или лежерен ден под завивките. Но колкото и да ни е уютно в Дания, ще трябва да се отправим към една митична островна държава, която се намира още по-далеч на север.

3. Исландия

Исландия или “ледената страна” е още една от държавите, поддържащи “скандинавския модел” на управление. Освен социално равенство и стабилна икономика (въпреки кризата от 2008 г.), страната може да се похвали с множество природни феномени, като ледници, гейзери, вулкани и живописни планини. Ако това не е достатъчна причина за щастие, някои проучвания показват, че 80% от исландците вярват в елфи.

Класацията на ООН продължава със Швейцария (4-та), Финландия (5-та), Холандия (6-та), Канада (7-ма),  Нова Зеландия (8-ма), Австралия (9-та) и Швеция (10-та).

Но сигурно се питате къде сме ние? България се нарежда едва на 105-о място от общо 155 държави. Това не пречи да опровергаем данните от международните класации. Усмихнете се и изживейте един от най-щастливите си дни… също като норвежците!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.