Кога селфитата могат да бъдат опасни?

Който не вижда далечната опасност, го заплашва близка беда.“

Конфуций

2017

Смартфони, таблети, (мини)лаптопи, все по-достъпен интернет – навсякъде и по всяко време, социални мрежи, хиляди последователи, селфита и стикове, лайкове, видео в реално време, чатове, коментари, емотикони, хаштагове… Казано с пет думи: животът ни е в интернет. И това, както всяко друго нещо, има своите положителни и отрицателни страни.

Комуникацията от разстояние никога не е била по-възможна, лесна и бърза от днес. Говорите безплатно в продължение на часове с близък, който се намира на другия край на земното кълбо, гледате се взаимно и си разменяте целувки през камерите на смартфоните и таблетите си в реално време, изпращате си снимки, включвате се на живо от „мястото на събитието“, споделяте всяко (не)значително нещо с този от другата страна на камерата, когато си пожелаете… И през цялото време сте водени от погрешното усещане, че човекът на  камерата е много по-близо, отколкото в действителност е. Донякъде сте прави – все пак това е една от основните цели на модерните технологии и само по себе си е безспорен повод за радост. Именно чувството за близост обаче ви подтиква понякога да прибягвате и до други практики – например да пращате на своята половинка или обекта на сексуални желания по-разгорещени фотографии.  Защо не снимка от плажа – на дългите ви, загорели от слънцето крака? Или по бански под шарената сянка на сламения чадър? Може би от вкъщи – пред огледалото в банята, докато се подсушавате след душа? Или просто селфита в предизвикателни пози с оскъдно облекло или в секси бельо от собственото ви легло

Правили сте го, нали? А ако не сте – то поне сте чували мнозина да го правят. Или сте попадали неведнъж на статии в „женски“ медии, които насърчават подобни практики. Често тези медии дори дават съвети под какъв ъгъл да се снимате, кога е най-подходящо да изпращате (полу)голите си селфита на своя партньор или обект на желание, кое е по-възбуждащо и кое не чак толкова и т.н. и т.н.

А знаете ли колко опасно може да бъде това?

Същите тези смартфони и таблети, по които изпращате с широки усмивки (полу)голите си селфита използват редица приложения, които услужливо споделят снимки и клипове напълно автоматично, а вие дори не подозирате. Някъде назад във времето сте изтеглили поредната апликация, която е отказвала да ви свърши работа на мига, докато не сте се съгласили да ѝ дадете достъп до своята галерия, контакти и какво ли още не из собственото ви мобилно устройство. Вие, разбра се, сте го направили, защото сте бързали да ползвате услугите, заради които сте си свалили въпросното приложение. Това със сигурност ви се е случвало. Дори и да не е, понякога из папките на устройството – вашето или това на обекта на плътските ви желания, на когото пращате своите секси селфита – остават файлове, които не са изтрити или са неоткриваеми даже и от собственика на устройството. Ако случайно то бъде изгубено или пък се развали и бъде оставено за ремонт, няма как да знаете дали техниците или тези, които намерят изгубената вещ, няма да решат да се похвалят в нета какво са намерили на въпросното устройство. И хоп – тутакси голото ви тяло се озовова в мрежата.
Не са малко и вирусите и троянските коне, които имат за цел да сканират файловете на компютрите и смартфоните, без потребителят да знае, че това се случва. Така че дори и да не загубите или повредите таблета си, имайте предвид, че всеки файл, който се пази на компютър, независимо дали става дума за телефон, таблет или PC, може да попадне в плен на подобен вирус.

Тъй като почти всяко ново мобилно устройство, независимо от цената и функциите, вече разполага с камера и микрофон, които са навсякъде с вас, съществува и друга опасност, от която абсолютно никой не е застрахован. Независимо дали ги използваме активно или не, те стоят в режим на готовност и когато дадено приложение пожелае да ги използва, камерата и микрофонът се включват и изпращат сигнал към него. Обикновено това е Skype или други подобни на него, които ползвате за видеозаписване, разговори и изпращане на (ваши голи) снимки. Когато го правите съзнателно, вие имаме контрол над камерата и това, което тя предава. Когато на устройството ви обаче е инсталиран зловреден софтуер, той може да осигури достъп на трети лица до него от разстояние. Това означава, че някой, за когото дори не знаете, че съществува, може да преглежда файловете ви, да вижда какво си пишете с приятели, да записва паролите ви, да копира вашия банков сертификат и да разполага с цялата налична в компютъра или в телефона ви информация.

На последно място, но не и по важност – не забравяйте бившите гаджета. Днес сте влюбени, желаете се, изпращате си голи селфита, после се консумирате пълноценно – както физически, така и във всеки друг аспект на любовта. След известно време нещата се влошават, разделяте се – със или без грандиозен скандал – и както си преглеждате фейсбука няколко дена по-късно с ужас се натъквате на голите си снимки. Ами да, случаите, при които единият от двамата във вече отминалата връзка решава да си отмъсти, като публикува в интернет снимки на голото тяло на бившия си партньор, далеч не са малко. Даже и да имате късмет и бившият ви да не гаднее чак толкова, не бива да забравяте, че е човешко да се хвалим един на друг. И жените, и мъжете обичат да се хвалят на приятели, така че вероятността голите ви селфита да бъдат видяни от приятелите на гаджето ви също не е малка. И така, уж на шега, ето как нещо, което изглежда съвсем безобидно може да ескалира до ниво, за което не сте се и замисляли.

Чудите се откъде знам всичко това ли? За щастие не от личен опит – или поне все още не съм разбрала, ако съм станала жертва на някои от описаните случаи. Знам го от една действително полезна книга, която прочетох преди няколко месеца – „Интернет безопасност“ (ИК „Сиела“) от онлайн предприемача Александър Ненов.

От тази книга научих също защо е полезно да дам телефона си на фейсбук, какво да правя, ако някой хакне профила ми, как да криптирам съобщенията и паролите си и още редица ценни съвети за поддържане на по-качествена онлайн хигиена.

Елън Мъск е казал, че „няма лошо да държите всички яйца в една кошница, стига да контролирате случващото се с тази кошница“. Това обаче не важи за необятното онлайн пространство, защото истината е, че никой не може да контролира каквото и когото и да било в мрежата. Никой не е застрахован от кибератаки, (сексуално) изнудване, реч на омразата и какви ли не други съвсем реални опасности, които ни дебнат онлайн. Ясно е, че нищо не ни гарантира спокойствието на 100%, но когато сме информирани, че съществува реална опасност, поне можем да се опитаме да се предпазим.

                          *

Човек не трябва никога да обръща гръб на надвисваща опасност и да опитва да избяга от нея. Защото ако го направи, само ще удвои опасността. Но ако я посрещне навреме и без да трепне, ще я намали наполовина.

Уинстън Чърчил

снимков материал – Емилия Николова

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO
предишна статияФотографи от 12 държави ще участват на изложба в София
Следваща статияПини Хамоу: Да „рисуваш“ картини с камера (интервю)
Емилия С. Николова завършва PR в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2010 г. и през следващите 8 години се занимава активно с PR в сферата на културата, а от известно време – и в бижутерийния бранш. Обича да пътува, да чете, да гледа футбол и да ходи на театър, а малкото си свободно време посвещава с голямо удоволствие на изработката на авторски бижута и чанти. През лятото обикновено се подвизава на Градина, Смокиня или някъде в района край Созопол, а през останалото време е навсякъде, накъдето й видят очите. От няколко години Емилия може да бъде видяна и във фитнеса, където - за изненада и на самата нея - страшно много й харесва да вдига щанги.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.