Кога е време да сменим старите мебели?

5/5

Промяната на интериора в дома ни води до внасянето на нова, чиста енергия, прави всяка стая по-уютна, освежава цялостното обзавеждане и ни кара да се чувстваме различно. Тенденциите постоянно се менят и едно такова обновяване с актуални и функционални мебели, може да направи апартамента ни много по-модерен, а и доста по-удобен. Без значение дали сме решили да предприемем цялостен ремонт или просто да подменим част от обзавеждането си, това със сигурност ще допринесе за едно по-добро усещане, когато се прибираме вкъщи. 

мебели МебелМаг

Кога трябва да сменим старите мебели с нови?

Без значение дали говорим за кухня, кухненски бокс, спалня, холно помещение или някое от другите стаи, които имаме у дома, смяната на интериор и купуването на нови мебели и комплекти, понякога е наложаща. Ето основните признаци, че апартаментът ви се нуждае от промяна:

  1. Липса на съвместимост с интериора – обзавеждането на всеки дом не е нещо постоянно. В хода на живота всяка стая претърпява промени. Някъде те са по-значителни, а другаде – минимални, но това винаги променя интериора. Периодичното актуализиране на декорации и оформление неминуемо води до смяна на външния вид на помещението. Когато част от декора или мебелите стане демоде и вече не се вписва в общия стил, който стаята е придобила с течение на времето, то това със сигурност означава, че е време да ги обновим.
  2. Липса на функционалност – важни са както практическите, така и декоративните функции на всеки предмет, допълващ интериора у дома. Ако някоя от старите ни вещи престане да служи за това, за което е предвидена, то това е сигурен знак, че има нужда от смяна с нещо ново. 
  3. Неподходящи пропорции и размери – понякога се случва мебел, която ни е била удобна преди, вече да нарушава пропорциите в стаята и да заема излишно пространство. Твърде голям диван или маса в хола, които вече да пречат повече, отколкото да помагат или шкафове в спалнята, които сега ви се струват прекалено обемни, трябва да бъдат заменени с нови. 
  4. Загуба на релевантност – има моменти, в които мебелите и декоративните елементи просто губят своята релевантност и трябва да се примирим с това. Често се случва нещо старо отново да се върне на мода, но не си струва да пазите вещи “за всеки случай”. Нови и модерни решения биха били по-добрият вариант, тъй като ще освежат помещението. 
  5. Наличие на по-добри алтернативи – ако случайно видите във физически или онлайн магазин нещо, което мислите, че ще се впише добре в интериора ви, помислете над него. Особено ако попаднете на промоция с изгодни цени, които не биха натоварили бюджета ви, то няма нищо лошо да замените нещо старо с нещо ново и по-красиво.
  6. Повредени мебели или декорации – ако леглото ви вече е увиснало, секцията е надрана, диванът е продънен или други повреди от този тип, то без съмнение е време за смяна. Добре е да имате предвид, че счупени вещи задържат неприятна енергия у дома и създават лошо усещане, за това е хубаво да се сменят при първа възможност.

Каквато и причина да имате, подмяната на мебели и декорация, а и дори да нямате такава, нещо ново винаги би освежило цялостния изглед. Ако искате по-рядко да ви се налагат обновления, то заложете на обзавеждане от качествени материали, които да не се износят твърде бързо, съветват от Mebelmag.

Какво да правим с ненужните вещи?

Не правете грешката да трупате стари и ненужни вещи, само за да не изхвърляте. Ако нещо е в толкова лошо състояние, че не би могло да бъде продадено, то няма причина, поради която да го пазите. За нещата, които все пак биха били потребни на някой има няколко възможни решения. Едно от най-добрите е да ги дарите на някоя институция или човек, който би се нуждаел от тях, но няма възможност да си ги купи. В случай че искате да имате някаква възвръщаемост, можете и да го продадете, като така новите неща ще ви излязат много по-евтини.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp