Kнигата, вдъхновила филма „Лабиринтът на фавна“, излиза за пръв път на български език

5/5

Стивън Кинг, Оскар Уайлд и Хорхе Луис Борхес са само част от авторите, чието творчество е повлияно от легендарната новела „Великият бог Пан“, която уелският писател Артър Макън създава през 90-те години на XIX век.

Човекът винаги е изпитвал нужда да даде име на върховното зло, прокрадващо се в душата му, да му даде лик и същност, разбираеми за самия него. Готов да коленичи пред порока, той си го представя като козите крака на Луцифер; готов да го призове с магия, той чертае с кръв кръгове за Бафомет; готов да пожертва дори ближния заради своите собствени бъднини, той реже туптящи сърца пред олтара на Апух; готов сам да го обладае и да се почувства обладан, той завира лице между гърдите на сукубус; готов да носи крушение на своите врагове, той дава дъщерите си за невести на Ноденс… Човекът винаги иска да види върховното зло с очите си. Готови ли сте да видите бог Пан?

Мистичната „Великият бог Пан“ c право се смята за ключова творба в творчеството на брилянтния Артър Макън.

AUTHOR: Arthur Machen

Окултното й ехо отеква дори днес – например в произведения като кино шедьовъра „Лабиринтът на фавна“ на Гийермо дел Торо. Енигматичният и пленителен хорър ще нахлуе в книжарниците ни на 20 март в луксозна и подобаваща премяна – с твърди корици, с илюстративни и текстови бонуси и с художественото оформление на Христо Чуков.

Съставител и преводач на сензационното издание е Слави Ганев, който в увода към книгата разкрива част от мистериите и обстоятелствата, които довеждат до появата на едно от най-важните произведения в историята на жанровите изкуства: „Ако има нещо, което променило битието на Макън и го откъснало от самотния му живот, изпълнен с проучвания, хартия, мастило и думи, то се случило по съвсем тривиален начин – при нанасянето в новата му квартира. Така през 1887 г. се запознал с Ейми Хог, с която сключили брак още същата година. Ейми била учителка по музика, обожавала литературата и театъра и се оказала основна причина Макън да разбере нещо твърде ценно в живота: как се живее. Съвпадение или не, освен всички социални контакти, в които бил въвлечен от съпругата си, писателят претърпял и още една рязка промяна – стилът му станал осезаемо различен. Той захвърлил архаичните си разбирания за литературата, почерпени от старите книги, които по-рано предпочитал, и заложил на новото, на бързото действие, на резките обрати, на абстракцията, позволяваща му да не смила всеки детайл, преди да го достави на читателя. Увлечен от творенията на Р. Л. Стивънсън и А. К. Дойл, започнал да прибавя готика и ужас в сюжетите си, а вечерите, прекарани над прашни средновековни томове, окултна литература и алхимия, направили произведенията му уникални съчетания от литературната традиция на няколко епохи. Средновековната мистика срещнала мрака на готиката и любовта й към псевдонауката, към техническия напредък, а те заедно се влели в трактатите на уморени от живота розенкройцери и магьосници, търсили векове наред философския камък. Родил се космическият ужас, който по-късно бил възприет от десетки други подражатели…“

Великият бог Пан“ излиза у нас с логото на издателство „Deja Book“, което вече натрупа готически актив с класики като „Кралят в жълто“ на Робърт У. Чеймбърс, „Дракула“ на Брам Стокър и „Монахът“ на Матю Грегъри Луис.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp