Клаус Шваб за бъдещето на световната икономика в „Четвъртата индустриална революция“

Клаус Шваб

На 27 октомври излезе „Четвъртата индустриална революция“ от Клаус Шваб. Книгата е задължително четиво за корпоративните лидери, политиците и всички граждани, които искат да бъдат информирани.

Клаус Шваб, основател и председател на Световния икономически форум, се намира в епицентъра на световните дела вече над 40 години. Книгата е сериозен, проницателен и интересен анализ за бъдещето на световната икономика.

За книгата

Четвъртата индустриална революция не прилича на нищо, което човечеството е преживявало досега. Новите технологии водят до сливане на физическия, дигиталния и биологичния свят, което крие едновременно огромни възможности и потенциална опасност. Скоростта, мащабът и дълбочината на тази революция оказват влияние както върху световната икономика и политика, така и върху обществото и отделния човек. В Четвъртата индустриална революция основателят и председател на Световния икономически форум Клаус Шваб описва основните характеристики на новата технологична революция и очертава възможностите и дилемите, които носи със себе си. Още по-важно – авторът разглежда Четвъртата индустриална революция като наше собствено творение и посочва начините, по които можем да я насочим в определена посока. Чрез нови форми на сътрудничество и управление тя може да бъде използвана за общото благо. Само ако поемем колективна отговорност за създаването на бъдеще, в което иновациите и технологиите служат на хората, можем да издигнем човечеството до ново ниво на морално съзнание.

chetvartata-industrialna-revoluciya_cover-final

За автора

Клаус Шваб е основател и председател на Световния икономически форум – международната организация за сътрудничество между публичния и частния сектор, чиято най-известна инициатива е годишната среща в Давос. Форумът ангажира участието на най-влиятелните политически и икономически лидери, както и други изтъкнати обществени фигури, за обсъждане и оформяне на дневния ред в глобален, регионален и секторен мащаб. Организацията е създадена през 1971 година като фондация с нестопанска цел със седалище в швейцарския град Женева. Световният икономически форум е независим, безпристрастен и необвързан с конкретни интереси.

Отзиви за книгата

„Тази книга е задължително четиво за всички от мениджърския ми екип. Единствено организациите, ръководени от смисъл и ценности, ще бъдат в състояние да повлияят и да се възползват от тектоничните, социални и икономически размествания, които вече са в ход. В книгата си Клаус Шваб ни убеждава защо всеки от нас трябва да положи усилия, за да превърне личните ползи от „Четвъртата индустриална революция“ в обществени.“

– Марк Бениоф, председател и главен изпълнителен директор на американската компания за облачен компютинг Salesforce

„Горещо ви препоръчвам да прочетете тази книга, за да разберете по-добре не само въздействието на технологиите върху начина, по който произвеждаме, потребяваме и търгуваме, но също така и за да се запознаете със стратегиите, чрез които да трансформираме тези системи, така че да бъдат от полза за цялото човечество“.

– Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие)

„Тази книга е задължително четиво за корпоративните лидери, политиците и всички граждани, които се интересуват как да се справят с предизвикателствата на съвременния свят и искат да разберат възможностите, които се разкриват пред тях, благодарение на появата  на новите технологии. Със сигурност дълбоките промени, които се случват, ще засегнат всеки един бизнес и общество. Клаус Шваб ни напомня, че притежаваме индивидуална и колективна сила да превърнем Четвъртата индустриална революция в по-природосъобразна и въздействаща от предходните три.“

– Мухтар Кент, президент и главен изпълнителен директор на „Кока Кола“

Технологиите ще определят бъдещето на човечеството – от това как работим и споделяме информация, до това как реагираме при глобална криза като недостига на питейна вода и климатичните промени. Чрез „Четвъртата индустриална революция“ Клаус Шваб ни кара  да се замислим как да използваме технологиите, така че да служат на едно бъдещо общество, като в същото време запазим изконните си човешки ценности“.

– Л. Рафаел Райф президент на Масачузетския технологичен институт

„Всички ние се вълнуваме от настъпването на Четвъртата индустриална революция и промените, които тя ще окаже върху нашите компании, индустрии и държави. Историята обаче ни учи, че големите икономически сътресения водят със себе си социални и икономически предизвикателства, които изискват нови начини на мислене, организиране и съвнестна работа. „Четвъртата индустриална революция“ представлява едновременно отваряща очите оценка на новите технологии, трезв поглед върху потенциално негативното им влияние и изпълнен с надежда призив за действие – всички ние трябва да реагираме, мислейки за общото благо.“

– Карл-Хенрик Сванберг, председател на „Бритиш Петролиум“

Откъс

***

Измежду цялата лавина различни и завладяващи въображението предизвикателства, пред които сме изправени днес, най-важното и най-належащото е да разберем същността и да придадем форма на новата технологична революция, чийто резултат ще бъде – ни повече, ни по-малко – преобразяване на самото човечество. Преживяваме началото на една революция, която коренно променя начина, по който живеем, работим и се отнасяме един към друг. По своя мащаб, обхват и комплексност онова, което аз наричам „Четвъртата индустриална революция“, няма аналог в досегашната ни история.

Все още ни предстои напълно да осъзнаем скоростта и огромния обхват на тази нова революция. Само помислете за неограничените възможности, които се създават чрез милиардите хора, свързани с мобилни устройства, раждайки по този начин безпрецедентна процесорна мощ, възможности за съхранение на данни и достъп до знания. Или отправете поглед към зашеметяващото едновременно вливане на нови технологични пробиви, които обхващат необятни области, като изкуствения интелект (ИИ), роботиката, интернет на нещата (ИН), автономни превозни средства без водач, 3D печат, нанотехнологии, биотехнологии, материалознание, съхранение на енергия и квантово изчисление – и с това списъкът съвсем не се изчерпва. Много от тези нововъведения все още едва прохождат, но вече достигат точката на инфлексия в своето развитие, като взаимно се надграждат и усилват, създавайки безпрецедентно сливане на технологиите във физическия, цифровия и биологичния свят.

Пред очите ни стават тектонични размествания във всички отрасли на икономиката, белязани от появата на нови бизнес модели, подривното въздействие върху традиционните отрасли и преструктурирането на производството, потреблението, транспортирането и системите за доставка. Същевременно на фронта на обществените отношения тече дълбока промяна на парадигмата относно начина, по който се трудим и общуваме, изразяваме, информираме се и се забавляваме. Променят се държавното управление и институциите, системите за образование, здравеопазване, транспорт и много други. Вместо да създават скрити разходи под формата на външни ефекти, новите технологични приложения, които променят поведението ни и системите на производство и потребление, носят потенциал за възстановяване и опазване на природната среда.

Промените са исторически по отношение на своя размер, скорост и обхват.

И макар дълбоката несигурност, породена от развитието и възприемането на новите технологии, действително да ни оставя в неведение по какъв начин ще се разгърнат в бъдеще трансформациите, задвижени от тази индустриална революция, то тяхната сложност и взаимосвързаността между отделните сфери недвусмислено сочи, че всички заинтересовани страни в глобалното общество – правителствата, бизнесът, академичните среди и гражданското общество – носим отговорността да действаме заедно, за да разберем по-добре нововъзникващите тенденции.

Ако се стремим към изграждане на едно колективно бъдеще, което отразява общи цели и ценности, то споделеното познание придобива особено критична важност. Задължително е да създадем цялостен и споделен в глобален мащаб мироглед за начина, по който технологиите променят живота ни и този на бъдещите поколения, а също и за дълбоката промяна в икономическия, социалния, културния и човешкия контекст, в който живеем.

Промените са наистина толкова фундаментални, че от гледна точка на историята на човечеството никога досега не е имало епоха, която да носи толкова голямо обещание за просперитет или за потенциална опасност.

Книгата е структурирана в три глави. Първата представлява общ преглед на Четвъртата индустриална революция. Втората представя основните трансформиращи технологии. Третата е задълбочен анализ на въздействието на тази революция и някои предизвикателства към общоприетите правила, които тя поставя. В заключение съм предложил практически идеи и решения как най-добре да се адаптира, формира и оползотвори потенциалът на тази велика трансформация.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

1 коментар

  1. Тази книга чертае пътната карта на постхуманизма и погубването на човечеството. Това, което се случва сега в света го потвърждава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.