Капка Кънева открива изложбата си „Book Marks“ на 6 ноември в City Mark Art Center

5/5

От 6 до 20 ноември известната българска художничка Капка Кънева ще представи новата си изложба „Book Marks“ в City Mark Art Center (бул. „Янко Сакъзов“ 30). Официалното откриване на „Book Marks“ е тази сряда, 6 ноември, в 18:00 часа.

Изложбата представя близо 20 оригинални илюстрации към книгите „Кухнята на госпожа Черешова“ на Силвия Плат и „Железния човек“ на Тед Хюз, които излязоха на български с логото на издателство „Лист“ през 2019 г. Освен тях, Кънева ще покаже и още 7 впечатляващи изображения, посветени на митологични персонажи.

Името на изложбата е своеобразна игра на думи – bookmark (книгоразделител на англ.) и (book) marks – книгата се отличава – аналогия с името на артцентъра, в който ще се състои събитието. Всички произведения в изложбата са повече от актуални – създадени са в периода 2018–2019 г., а стилът на Капка, който се отличава с грациозност и артистизъм, е добре разпознаваем.

Капка Кънева завършва Националната художествена академия, където днес е преподавател – в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“. От години работи в областта на хартиената пластика, илюстрацията и книжния дизайн, като успоредно с това изследва и възможностите на детската пространствена книга да поражда интерес и отношение към четенето. Нейните творби виждаме на кориците и страниците на популярни заглавия, които излизат с логата на издателства „Лист”, „Панорама”, „Смол стейшънс прес” и Oxford University Press (Мадрид).

Капка Кънева

Освен брилянтен илюстратор, Кънева е и автор е на книгата „Играта като книга” („Панорама”, 2014). Сред многобройните й отличия срещаме Приза за високи творчески успехи от Министерството на Културата на Република България (2014), наградата от Осмото международно триенале на сценичния плакат, София (2016), наградата за фотоилюстрация от международния BookILL Fest, Ново Милошево (2018), наградата за най-добра детска книга от конкурса „Image of the Book”, Москва, (2019), и др.

На 6 ноември в City Mark Art Center ще имате възможността да се запознаете лично с Капка Кънева, която ще открие изложбата си в 18:00 часа. Входът е свободен, заповядайте!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp