Капанът е поставен. За кого ще щракне той?

Бестселър в 20 страни

Капанът

Мелани Раабе

“Знам кой е убиецът на сестра ми. Написах тази книга за него.”

Преди 12 години сестрата на Линда Конрадс е убита. Линда е тази, която открива тялото. Извършителят никога не е разкрит, но тя е успяла да го зърне за миг, докато бяга от местопрестъплението.

И един ден, след толкова години, тя го вижда отново. По телевизията.

Той се казва Виктор Ленцен и вече е изтъкнат журналист, а Линда – известна писателка, която озадачава феновете и пресата с факта, че повече от десетилетие не е напускала дома си.

38-годишната жена знае, че няма доказателства, с които да отправи обвинение. А и никой няма да повярва на думите ѝ след толкова години, прекарани в изолация.

Така тя решава да примами мъжа по единствения начин, по който може – със сюжета на следващия си роман. За първи път в живота си Линда пише трилър и в него описва убийството на сестра си. За феновете ѝ това е поредният бестселър от любимата им авторка,  но за убиеца романът е директно обвинение.

Когато книгата е готова, за изненада на всички, Линда се съгласява да даде интервю. Само едно. В дома си. На единствения журналист, който знае за случая повече от нея – Виктор Ленцен…

Капанът е поставен. Но когато на вратата се позвъни, никой от тях няма да е сигурен за кого ще щракне той…

Минали са 12 години, откакто Линда е била на местопрестъплението, и тя постоянно тества пределите на паметта си и проиграва различни варианти за резултата от нейния план. Спомените ѝ – и нейният здрав разум – са поставени под въпрос. Наистина ли Виктор Ленцен е безсърдечен убиец или писателката се заблуждава след толкова години, прекарани в самота и изолация?

Части от романа на Линда са включени в повествованието на „Капанът” и предлагат романизирана версия на събитията в нощта на убийството. Откъсите от този роман в романа са интересно сюжетно решение. Те се различават по стил и читателят може постоянно да търси паралели между сюжета на написания „пред очите му” роман и историята, която „чува” от Линда. Раабе майсторски предава чувството за нарастващо напрежение. Историята е разказана от първо лице и читателят е заедно с Линда, докато тя се препъва по пътя към истината. Героинята постоянно се съмнява в себе си и своите мотиви. Може ли да разчита на това, което е видяла в онази нощ? Наистина ли сестра ѝ е толкова чиста и неопетнена, каквато я помни?

Мелани Раабе умело ни държи в неяснота и заблуда. И успява да ни изненада с всеки свой следващ гросмайсторски ход.

„Капанът” беше обект на ожесточени търгове и се нареди сред най-горещите криминални романи за изминалата година. Издаден е в 20 страни, а филмовите права са закупени от холивудската компания TriStar Pictures.

За автора

1Мелани Раабе е актриса, блогър, журналист, драматург и сценарист. Тя е израснала в Тюрингия, Германия, и е завършила „Медии и литература” в университета в Бохум. Работи като журналист през деня и пише тайно книги през нощта. Носител е няколко награди за своите сценарии и разкази. „Капанът” печели приза на Щутгард за най-добър криминален дебют на годината. Мелани живее в Кьолн и в момента търси следващото си приключение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.