Какво се крие „В нощната кухня”?

5/5

В приключенията на Мики култовият илюстратор Морис Сендак кодира истории от детството сил

Втори шедьовър на илюстраторското и полиграфското изкуство с подписа на Морис Сендак вече е в българските книжарници. „В нощната кухня” разказва историята на малкия Мики, който поема насън на пътешествие из кухнята на един пекар и пада в тестото за кекса. Аха да се озове във фурната, но се измъква и литва с омесения от него самолет над Млечния път. Както и другия бестселър на Сендак у нас – „При дивите неща”, „В нощната кухня” излиза в превод на Стефан Русинов и с логото на издателство „Лист”. Заедно с още неиздадената книга „Там навън” тя е  част от своеобразната трилогия, в която Сендак прави „вариации на една и съща тема: как децата овладяват различни чувства – гняв, скука, страх, тревога, ревност – и съумяват да се справят с реалността на животите си.”

Приключенията на Мики виждат бял свят през 1970 г. в САЩ и веднага предизвикват полемика. Политкоректните критици отвъд Атлантика недоволстват, че в един момент Мики се изхлузва от пижамата си и остава гол, а на всичкото отгоре на някои от рисунките се виждат и гениталиите му. Заради тези детайли „В нощната кухня” става неудобна и към момента заема 25-о място в списъка „100-те най-оспорвани книги от 1990-2000 г”. на Американската библиотечна асоциация. За щастие, в останалата част на света засега не са се появили подобни проблеми.

Макар илюстрациите да се различават доста от стила на „При дивите неща”, „В нощната кухня” е не по-малко впечатляваща – Сендак продължава да използва специфичното тониране на цвета и да пресъздава детския сън, като улавя духа и усещането докато Мики се носи, лети и танцува от една на друга рисунка.

В свое интервю за предаване на National Public Radio през 2006 г. авторът разкрива, че в историята на Мики е вмъкнал препратки от съдбата на свои роднини, оцелели от Холокоста. Затова усмихнатите пекари, които опитват да сготвят момчето във фурната са с хитлерови мустачки.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp