Какво са гравитационни вълни и защо ни отнема 100 години да ги измерим?

На 5 март публиката на следващото събитие на Ratio ще научи повече за едно от най-важните физични открития през последния век – гравитационните вълни

Още през далечната 1916 г. Алберт Айнщайн предсказва, че гравитационните вълни са основният начин за пренасяне на енергия в Космоса. Точно сто години са необходими на науката, докато намери доказателства в подкрепа на тази теория, и през 2016г. от обсерваторията LIGO оповестяват, че са регистрирали гравитационна вълна за пръв път.

Защо е толкова трудно да засечем гравитационни вълни? Какво можем да научим за Вселената благодарение на тях? Тези и други физични въпроси ще намерят своите отговори а събитието „Ratio представя: Гравитационните вълни – прозорец към Вселената“  на 5 март. Гостите ще научат какво точно са гравитационните вълни, как се засичат, както и какви са най-новите методи и модели за засичането на явлението. Първоначалното откритие и продължителното наблюдение на гравитационните вълни откриват много хоризонти в бъдещето на астрономията и допълват разбирането ни за Вселената.

За тайните на Космоса, които гравитационните вълни ни разкриват, ще ни разкаже Деян Михайлов. Той завършва бакалавърска степен по физика в Оксфорд. Образованието си продължава в Кеймбридж, където завършва магистратура и докторантура, свързани с изследване на фундаменталните закони на физиката с гравитационни вълни. През 2015 става най-младият лектор в Кеймбридж – още със започването на магистратурата си.

В момента Деян Михайлов продължава развитието на научните си проекти, а междувременно основава две компании – едната във Великобритания, занимаваща се с квантови технологии, става първата компания в Европа, изработваща софтуер за квантови компютри, а другата – IT компания в България. На 5-ти март лекторът ще разкаже малко повече за това какво точно са гравитационните вълни, как се засичат, както и за самата теория на относителността, за която често чуваме.

Ratio представя: Гравитационните вълни – прозорец към Вселената ще се състои на 05.03.2019 от 20:00 в City Stage, а входът е свободен. Повече информация намерете на сайта на организаторите www.ratio.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.