Какво още ни очаква на Софийския фестивал на науката 2017

5/5

Всеки велик успех в науката има за свой източник велика дързост на въображението.

Джон Дюи

Утре е официалното откриване на седмото издание на Софийския фестивал на науката, което обещава да е по-вълнуващо от всякога със своите повече от 50 събития за деца и възрастни в рамките на 4 дена (11–14 май). Освен фиксираните събития за възрастни в основната програма утре, в петък, в събота и в неделя, както и събитията за деца и ученици, Софийският фестивал на науката 2017 ще зарадва посетителите в София Тех Парк и със съпътстващи събития, които стартират на открито в Експлораториума.

Ако досега сте се чудили какво означават буквените компилации GIS, LiDAR, GPS/GNSS или UAS/дрони, можете да разберете в Зоната. Там ще ви очакват преподаватели и студенти от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, които ще разказват повече за съвременните геоинформационни технологиикак работят те  и какво можем да наблюдаваме с тях. Междувременно можете да опознаете дърветата в София Тех Парк с биолога Мирослава Димитрова, която ще ви помогне да станете истински дървесно-храстни познавачи в Експлораториума*.

Друго, което си струва да видите между основните събития е изложбата на Посолството на Израел „Изработено в Израел“. В сграда Инкубатор пък имате възможността да се насладите на пътуващата интерактивна изложба на National GeographicМАРС отблизо“. Ако ви остане повече свободно време между различните мероприятия можете да изгледате в Научното кафене и някоя от прожекциите от поредицата на National GeographicПроизход: Пътуването на човечеството“ и „Brain Games“.

На 12 и 13 май в сграда Експериментариум пък ще се проведе #BG10hEU Хекатон – 10 години България в ЕС“. Това юбилейно събитие по повод 10-годишното членство на страната ни в Европейския съюз е инициирано от представителството на Европейската комисия в България и Столична община. В организационния екип са Асоциация за развитие на София, Софтуерният университет,Фондация Webit, UPNETIX и Британски съвет в България. Целта е по време на хекатона да се съберат български иноватори с интерес към информационните технологии, програмирането, дизайна, мултимедията и маркетинга, които да дадат технологичен отговор на възможностите и предизвикателствата, които ни заобикалят. В мероприятието може да се включи всеки, който има технически умения, визия за бъдещето, креативни идеи и смелостта да ги защитава със зъби и нокти.

Тук можете да видите подробна карта, която показва как можете да стигнете до фестивала. Пешеходният достъп до София Тех Парк е свободен, от който и вход да влезете.

Полезна информация за шофьори

Централният вход за автомобили се намира откъм Площада на авиацията (четвърти километър). Необходимо е да се отклоните вдясно, веднага след излизане от кръговото движение, в посока зала Арена Армеец.На територията на София Тех Парк има етажен паркинг за почасово паркиране. Таксата е 1 лв. на час, а системата за достъп е подобна на тази в повечето молове. Преди да излезете, в сградата на паркина има автомати, където можете да заплатите престоя си.

*

Има две неща: наука и предубеденост; науката създава познание, а предубедеността – невежество.

Хипократ

*За записване и информация за събитията на открито в Експлораториума, попитайте на щанд „Информация“ на фестивала или проверете тук.

снимков материал – Британски съвет

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp