Какво е необходимо за да създадем качествен сайт – интервю с Димитър Димитров

Какво е необходимо за да създадем качествен сайт - интервю с Димитър Димитров

Как се променя онлайн бизнесът, трудно ли се изгражда и поддържа уебсайт и какво означава да си сред най-добрите в бранша? На тези и други въпроси отговаря Димитър Димитров, основател и изпълнителен директор на Oxxy Group PLC и платформата от ново поколение за изграждане на уебсайтове www.oxxy.com.

Какво представлява oxxy.com? Разкажете ни как работи платформата.

Oxxy Group PLC е международна публична компания с българско участие. Основна част от услугите, които предлагаме, са свързани с онлайн платформата оxxy.com. Става въпрос за платформа от ново поколение от типа “website builder” за изграждане на уебсайтове без програмиране. Не са нужни програмистки умения. Начинът на работа е “drag and drop”, а имено визуално свободно местене и редактиране на елементите по сайта (текстове, снимки, форми и т.н.). Използва се визуален редактор WYSIWYG (What You See Is What You Get), тоест виждате как ще изглежда реално сайта още докато го правите.

Oxxy Builder

Към какви потребители е насочена платформата? А, подходяща ли е за потребители без опит?

Платформата е насочена както към всички, които искат сами да си направят уебсайт, за да представят своята дейност онлайн или да развиват електронна търговия, така и към фрийлансъри и агенции, които имат нужда от бързо и качествено техническо решение, чрез което могат да изработват сайтове на клиенти. В тази връзка с платформа могат да работят хора без технически опит и такива, които имат опит в програмирането и дизайна.

На начинаещите препоръчваме да използват нашите готови дизайни, като ги оформят спрямо техните изисквания и въведат своето съдържание, използвайки базовите функционалности на платформата. От друга страна за по-напреднали потребители и такива с опит в уеб дизайна, Oxxy осигурява доста по-професионални функционалности, които дават възможност за пълна персонализация на дизайна на уебсайта. Става въпрос за нашия стилов редактор, който притежава богат набор от опции и по този начин може да го оприличим на Photoshop. Стилистичният ни редактор е едно от нашите ключови предимства, тъй като дава много голяма свобода за изграждане на персонализирани и напълно уникални дизайни от нулата.

Накратко казано, платформата е пригодена да бъде използвана и от двата типа потребители, предлагайки съответните опции и нива на опериране.

Какви са основните й функционалности?

Oxxy предлага всички необходими функционалности, за да може да се изгради един професионален уебсайт или електронен магазин, като редактиране на страници с “drag and drop”, създаване на уебсайтове без писане на код, галерия от готови дизайни, множество опции за стилизиране, мобилна версия, всички необходими SEO настройки, свързване на домейн, надежден хостинг, поддръжка в реално време по чат, мейл или телефон.

Платформата използва т.нар. Софтуер като услуга (Software as a Service/SaaS) и работи върху облачна инфраструктура, която може да предостави всичко нужно за безпроблемната работа на уебсайтовете на потребителите ни, независимо от размера на ресурсите, които изискват във всеки един момент. Използвайки платформата, потребителят не трябва да инсталира нищо на своя компютър като програма и може да управлява всички свои уебсайтове от едно място.

Друго предимство е, че потребителите няма нужда да плащат отделно за хостинг на хостинг компания, тъй като хостингът е осигурен и безплатен за всички абонаментни планове. Не само това, но услугата ни се характеризира с по-добри параметри спрямо споделения уеб хостинг, предлаган от хостинг доставчиците, а имено, че сървърните ресурси (пространството) при SaaS решението са оптимизирани специално за уебсайта на клиента.

От гледна точка на сигурност и поддръжка, в SaaS платформите, при неочаквани ситуации, застрашаващи сигурността или техническата изправност на сайтa, той може да бъде лесно възстановен, както и цялата информация, данни и съдържание на клиента са архивирани на сигурно място и при необходимост могат да бъдат използвани отново.

Oxxy Builder

Също така, по време на самата работа, например, ако при грешка или по невнимание се промени нещо, всяко действие може да се върне неограничен брой ходове назад, тъй като Oxxy поддържа всяка промяна на сайта и той може да се възстанови до предходна версия. Системата е направена така, че няма как да объркаш нещо, винаги може да възстановиш. Това дава свобода и сигурност на начинаещите потребители да са по-смели, тествайки платформата и да не се притесняват, ако объркат нещо. Те могат да направят колко искат опита и нови сайта, друга постройка, да пробват с други дизайни от галерията и т.н. както и да изградят няколко версии на сайта и накрая да изберат най-подхождащата. Тестването става чрез безплатна регистрация на www.oxxy.com, като няма ограничение във времето. В момента, обаче, в който се закачи собствен домейн е необходима активация на някои от нашите платени абонаменти.

Какви са предимствата на вашата платформа? Предлагате ли поддръжка?

Професионалното ниво на техническата и клиентска поддръжка е едно от най-големите ни предимства. От една страна, технологията, която използваме е в основата на това ние да поемаме и осигуряваме изправното техническо функциониране на всички сайтове. Тоест, клиентите няма нужда да се обръщат за поддръжка към специалисти в последствие, след като сайта е изграден. Всичко това се прави от нашия екип и е включено в цените на абонаментните ни планове. Те са другото ни предимство, а имено, че като цени сме изключително конкурентни на пазара. При нас, както вече споменах, регистрацията и тестването на платформата са безплатни за неограничен период от време, след което, ако клиентът иска да се възползва от професионалните функционалности за своя уебсайт трябва да премине на някой от нашите платени планове, които започват от 9,99 лв на месец без ДДС при годишно плащане.

Относно клиентската поддръжка, тя е на локалния език, за всяка от държавите, където имаме присъствие и сме на разположение по чат, имейл и телефон. Готови сме да съдействаме във всеки един момент на нашите потребители при решаване на всякакви въпроси, свързани с работата им в платформата на Oxxy. Отделно, непрекъснато разработваме и осигуряваме видео уроци, полезни статии в нашия блог www.oxxy.com/blog/bg и много други полезни материали, включително наръчник за SEO оптимизация, безплатни маркетинг консултации и др. Тоест, компанията се явява един вид “партньор” на потребителя в изграждането на сайта му и той получава една завършена услуга, която покрива целия жизнен цикъл на един уебсайт/електронен магазин (oт изработването му през оптимизация, подобрения, дизайн, промотиране и т.н.).

В кои държави е наличен продуктът ви? Какви са разликите между българските и чуждестранните клиенти?

Имаме офиси в България, Норвегия, Швеция, Англия, Кипър, Малта, Люксембург и предстои развиване на дейност и популяризиране на платформата на Балканите и в Турция. На ниво клиенти, разбира се, има разлика между отделните държави, тъй като роля играят манталитет, опит и ниво на ползване на интернет изобщо и в частност на дигитални решения, икономическо състояние и т.н. Основната разлика е, че потребителите в Западна Европа са по-отворени и на “ти” с подобен род решения, докато в България все още е необходимо сериозно популяризиране, тъй като пазарът малко изостава в това отношение като тенденции.

Лесно ли се пробива на чуждестранния пазар? Как успяхте да го направите?

В никакъв случай не е лесно, тъй като всеки един нов пазар е специфичен и за да пробиеш там трябва сериозна подготовка и добра стратегия. Все още има какво да се желае от гледна точка на нашето присъствие, но позиции се градят с времето. Необходими са и солидни локални контакти и партньори, които ние, за наше щастие, успяхме да намерим и да стартираме успешни сътрудничества. Всяко начало е трудно, но упоритите и целенасочени усилия няма как да не дадат резултат.

Разкажете ни повече за вашето портфолио. Бихте ли ни дали пример с ваш успешен/редовен клиент.

Портфолиото на сайтове, направени с платформата на Oxxy, е изключително разнородно, свързано с многобройните бизнес ниши, в които се изявяват нашите потребители. Сайтовете са както фирмени, тип портфолио, така и онлайн магазини или пък са свързани с хоби и странични интереси.

Oxxy Builder

Основното послание, което искаме да дадем на нашите настоящи и бъдещи потребители е, че сайтът е средството, чрез което могат да имат по-голяма видимост и достъп до повече потенциални клиенти за техния бизнес. И ние сме тук, за да им помогнем да постигнат всичко това по сравнително лесен и бърз начин, за да могат да имат възможност да фокусират основните си усилия и време върху развиване на бизнеса си. Защото най-важното зад успеха на един онлайн проект е бизнес стратегията зад него. Има ли продуктова и търговска стратегия, както и бизнес ниша с потенциал, сайтът няма как да не бъде успешен.

Да очакват ли потребителите нов продукти от oxxy.com? И как се виждате след 7 години 🙂

Нашият фокус е по-скоро насочен към надграждане на функционалностите на настоящата платформа с цел да дадем още по-голяма свобода и възможност и на потребителите да бъдат креативни в създаването на онлайн проектите си и да добавят нови опции. Предстои съвсем скоро пускане на модула ни за създаване на блог, което е едно много необходимо допълнение към сегашните ни услуги. Предстои сериозно развиване и на функционалностите на модула ни за електронна търговия.

Във връзка в разширяването на нови пазари след 7 години имаме намерение да създадем стабилно присъствие в държавите на Балканите и Турция предоставяйки едно качествено технологично решение и използвайки локална стратегия за развитие.

Dimitar Dimitrov

Димитър Димитров е основател и изпълнителен директор на Oxxy Group PLC и платформата от ново поколение за изграждане на уебсайтове www.oxxy.com. Той има над 10-годишен опит в разработката на софтуерни системи. Притежава магистърска степен по Софтуерни Системи и доктoрантура по Програмни Системи.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.