Какво е коучинг (Coaching)

От известно време все по-често се срещат материали и статии за коучинг. Много хора определят себе си като “коуч” или открито заявяват, че могат да “коучват” други хора, както и да слагат коучинга сред уменията в биографиите си. Коучингът започва да става модерен в заобикалящият ни свят. Дори и в България!

(Текстът е публикуван със съкращения. Оригиналния можете да намерите тук)

Какво е КОУЧИНГ (Coaching)?

Има МНОГО определения за коучинг, но аз ще се опитам да синтезирам едно кратко и, надявам се, разбираемо:

Коучингът е контролиран процес (разговор), позволяващ на човек да достигне до собствените си ресурси, необходими му да отключи пълния си потенциал, за да заживее по-пълноценно и по-удовлетворено, изпитвайки удоволствие от начина, по който постига това.

Един от постулатите в коучинга е, че „хората са природно креативни, пълни с ресурси и цялостни личности. Те са способни: способни да намират отговори, да избират, да предприемат действия, да се възстановяват, ако нещата не се развият според плана им и най-вече – способни да се учат.“

coaching1

Какво НЕ Е коучинг?

Коучингът не осъжда.
Както в редица случаи в живота, няма правилна или грешна теза в дневния ред на клиента. Има моята и твоята. Коучингът приема хората такива, каквито са, в тяхната цялост. Има вярвания, които са в основата и в хармония с ценностите на човека, определящи действията му в ежедневието, както и т.нар. ограничаващи вярвания, които съзнателно или подсъзнателно пречат за постигането на определени цели („Не мога да се оправям с парите!“). Работата на коуча е да провокира клиента да се отърве от подобни форми на самосаботаж, за да отключи пълния си потенциал.

Коучингът не е терапия.
Той не лекува и не се занимава с травми от миналото. Ако човек е имал неприятни или стресови преживявания в миналото, които са оставили трайна следа или някаква непреодолима бариера в съзнанието му, то той трябва да се обърне към психолог или психотерапевт, а не към коуч. Коучингът се фокусира върху сегашното състояние, реалността около индивида и неговия стремеж (най-общо казано) към по-добро бъдеще.

Коучингът не е менторство / наставничество.
Ако имате нужда от човек, когото да следвате заради признанието и уважението към неговите успехи и чийто модел на поведение бихте искали да приложите и във вашето ежедневие – намерете си ментор (наставник) в дадената област. Коучът не изразява мнения, предположения и напътствия относно проблемите на клиента. Той помага на клиента сам да си обясни, припомни или преосмисли значимостта на определени дейности или хора в живота си; да прецени кой/какво му пречи и кой/какво му помага по пътя към по-пълноценен живот. Коучингът е подход, който предразполага клиентите да намерят правилните за тях отговори вътре в себе си.

Коучингът не е консултиране.
Не очаквайте от един професионален коуч да ви дава съвети и/или готови решения. Ако търсите някой, който да ви даде такива за вашите проблеми, обърнете се към консултант. Когато даваш съвет някому, трябва да поемеш и отговорността за крайния резултат, в случай, че този, който го е поискал, не остане доволен от случилото се. Освен това, коучът НЕ цели да налага своето виждане за конкретния казус, а да провокира клиента да преразгледа ситуацията от всички възможни ъгли и да намери сам най-правилното решение или най-подходящия подход за себе си.

Ролите в коучинга

В коучинга има две роли. Едната е на самия коуч, а другата на човека, който иска да постигне повече. Той може да бъде наречен също “коучван” или “клиент”, тъй като в общия случай коучингът е платена услуга.

Най-общо казано:
Коучът отговаря за процеса, а клиентът отговаря за резултатите.

Коучът поема отговорност:

  • Да осигури подходящи условия и среда за провеждането на коучинг сесията (присъствено или дистанционно, тъй като по правило 80-90% от коучинг сесиите се провеждат по телефон или друг по-съвременен метод на интернет-комуникация);
  • Да отдели време за клиента си, в което да бъде максимално фокусиран в разговора с него – да слуша активно, внимателно и с разбиране (на т.нар. ниво 2 и 3);
  • Да спазва времевата рамка, която е била предварително договорена между него и клиента;
  • Да предизвиква клиента и неговото ниво на самоосъзнаване и възприемане и да го държи отговорен за това, което се случва с него между сесиите;
  • Да спазва пълна конфиденциалност относно темите, дискутирани по време на сесията.

Клиентът поема отговорност:

  • Да се отзовава в уреченото време и място, както и да спазва времевата рамка, договорена в началото;
  • Да казва истината, тъй като в противен случай коучът няма как да бъде ефективен и да работи в полза на клиента;
  • Да се държи отчетен пред своя коуч, да изпълнява поетите ангажименти и прилага на практика стъпките, които са били дефинирани като следващи в края на всяка коучинг сесия (в противен случай няма смисъл от провеждането на коучинга);
  • Да заплаща на коуча своевременно договорените дължими суми за предоставянето на коучинг услугите (по правило преди всяка сесия или времеви период – седмица/месец, ако е била дефинирана подобна регулярност на провеждането им).

Цените в коучинга

Определянето на цена за коучинг услугата е нещо строго индивидуално и зависи от няколко фактора: опит, популярност и признание на коуча. Както и в други случаи, с нарастването на доверието, популярността и търсенето на даден специалист сред определена аудитория е нормално да се очаква, че и неговото време за извършването на дадена услуга също поскъпва.

Все пак, за да имате някаква представа, часовите ставки в България варират в границите между 40.00 и 400.00 лв. за астрономически час.

За кого е коучинга… и за кого не е

Коучингът е за психически здрави хора и такива, с относително високо ниво на самоосъзнаване. Ако са наясно, че щастието им и личното им добруване зависи изцяло от тях, но все пак нещо не им достига, нещо липсва в живота, връзката, работата или бизнеса им и все още поради някаква причина не успяват да разберат какво е то, коучинг подходът определено би бил полезен за тях.

За да получавате интересна информация и новини от света на коучинга, можете да се абонирате към нашия специален бюлетин тук.

Ако искате да се запознаете отблизо с коучинга – първото посещение на Софийската коучинг съпорт група е напълно безплатно – необходима е единствено предварителна регистрация минимум един ден преди събитието. За повече информация следете на фейсбук страницата на Ноубъл Манхатан.

За автора:
Илиян Кирков е Life and Executive Coach и Директор на Алфа Група към Noble Manhattan Coaching. Автор, администратор и собственик at The KnowHow Company. Развива предприемачески дух и живее своя “Живот 2.0”. Обожава музиката, киното и пътуванията за кеф. Пише за удоволствие.

За Ноубъл Манхатан
Ноубъл Манхатан е водеща международна компания, предлагаща обучение по коучинг и е сред първите топ 4 в света. Основана през 1993, NMC Ltd е най-дълго съществуващата компания в бранша извън Щатите и се ползва с несравнима репутация да създава професионалисти по коучинг от най-висок ранг. Предлага богата гама от коучинг и бизнес курсове, много от които са акредитирани от британския Институт по Лидерство и Мениджмънт (ILM), от Международния Институт по Коучинг и Менторство (IIC&M) и с академична акредитация от Danubius University.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.