Каква ли е „Тайната на Чакълената планина“?

5/5

Две много непослушни деца, едно вълшебно камъче, невъзможни приключения на гърба на последния див жребец в приказно кралство, населено с фантастични същества… Чехкинята Бара Дочкалова пише за първи път тази история, когато е единайсетгодишна, и ѝ дава заглавието „Тайната на Чакълената планина“. Този първи и така ценен за момичето ръкопис обаче се изгубва безследно, когато семейството ѝ се пренася в друго жилище. Минават години, а Бара е все така превзета от тази история. Тя се връща към същия сюжет и започва да пише книгата отначало. Романът, предназначен за деца на 8–10-годишна възраст, е нейният писателски дебют и веднага печели вниманието и симпатията на малки и големи читатели, както и на литературната критика. „Тайната на Чакълената планина“ е една от трите, номинирани за най-престижната литературна награда на Чехия „Магнезия Литера“ в раздела за детско-юношеска книга на годината. А тази есен можем да я четем и на български в специалната поредица на издателство „Емас“ „Европейски разказвачи“, приютяваща най-доброто от литературата за деца на континента. Преводът е дело на бохемистката Анжелина Пенчева.

Двамата главни герои съучениците Кристина (Криса) и Мартин (Дребосъка) определено не са от най-примерните деца. Нещо повече – обременени от сериозни проблеми в семейната си среда, те реагират на всичко с неприязън, цинизъм и бунтарство. И дори се подлагат съвсем доброволно на серия изпитания, за да ги приемат в прословутата хулиганска Банда на по-големите. Един ден обаче намират в градския парк вълшебно камъче, което ги пренася в друг свят – свят на приказки, кралици и разбойници, на фантастични същества. И тук Кристина и Мартин трябва да преминат през невероятни приключения, за да могат да се завърнат при близките си. Освен себе си успяват да спасят и приказното кралство, в чийто център се извисява страховитата Чакълена планина. Оказва се, че това кралство е населено с двойници на тях самите и на близките и познатите им от реалния свят, същите, и все пак различни… Чудната страна успява да промени към добро и двамата малки герои, които се превръщат от непримирими съперници и врагове в неразделни приятели.

Бара Дочкалова

Опознали силата на добротата, честността, човечността и саможертвата, двете деца съумяват чрез тях да се избавят и от собствените си страхове и терзания.

Романът е не само увлекателно фентъзи четиво с необикновени сюжетни обрати, но и разказ за емоционалното и социалното съзряване, за трудното осъзнаване на истинските ценности в живота.

Бара Дочкалова (р. 1977 г.) е преподавателка по дидактика на английския език в Педагогическия факултет на Карловия университет. Ръководителка е на детски театър за постановки на английски език, авторка е и на театрални сценарии и песни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp