Каква котка да изберем за свой любимец?

5/5

Котките са сред предпочитаните домашни любимци. Те лесно се привързват към дома и към стопаните. Имат нужда от любов, но и дават такава. Гальовни са и е доказано, че действат положително върху борбата със стреса. Могат да бъдат своенравни, поради което е необходим правилен подход, докато се адаптират и заживеят в синхрон със собствениците си. Бързо опознават обстановката и придобиват хигиенни навици. Когато сме решили да си вземем котка и всички членове на семейството са съгласни, трябва да си отговорим на някои въпроси. Да направим информиран избор за това каква котка да си изберем, ще ни помогне да не сгрешим със своето решението. Каква порода котка да изберем и какво трябва да знаем за нея?

Поведение на мъжките 

Котараците са по-едри. Те имат повече тестостерон и това е причината да проявяват агресия към други животни или мъжки от същия вид. Некастрираните екземпляри маркират територията си, без значение дали се отглеждат навън, или в затворено пространство. Трябва да сме подготвени, че ще уринират върху различни повърхности у дома. Пухкавият ни приятел може да търси всеки удобен момент, за да избяга през врата или прозорец, за да търси дама. Интересен факт е, че мъжките се привързват повече, спрямо противоположния пол.

Поведение  на женските 

Представителите на женския пол са по-общителни. Нямат толкова против да съжителстват с други котки. Това зависи от индивидуалността на животното и от други фактори. Женските не маркират по време на разгонване, но трябва да сме готови за дълго мяукане и опити за привличане на внимание. Те се привързват по-малко от мъжките и са по-големи индивидуалисти. Основните здравословни проблеми, които могат да се появят, са свързани с разгонването и износването на бебетата. По време на бременност е важна добрата грижа към бъдещата майка. Впоследствие и тази за рожбите ѝ, докато са готови да водят самостоятелен живот. 

Бебета или възрастни котки 

Повечето стопани предпочитат да си вземат коте, което да отгледат от бебе. В началото те са буйни, своенравни и енергични. Трябва добре да преценим дали разполагаме с достатъчно време, за да ги научим на хигиенни навици и да почистваме след тях. Малките биха направили и повече поражения в дома ни, като забавлявайки се, може да съсипят някоя мебел. Приемането в семейството на възрастна котка не е толкова популярно. Плюсът в това да вземем пораснал любимец е, че той вероятно вече има изградени хигиенни навици и е по-улегнал. Възможно е да е кастриран и да не се наложи тепърва да го подлагаме на процедурата.

Родословие на домашните любимци 

След като сме уточнили какви да са полът и възрастта на бъдещия ни любимец, е време да решим каква порода искаме. Ако сме се спрели на конкретна, правим проучване за особеностите. Това са черти на характера, болести към които е предразположен видът и специфики в грижата. Избирайки чистокръвна порода, трябва да се убедим в надеждността на източника. Ако животното е потомък на чиста порода, изискваме да ни предоставят информация за родословието или сертификат.  Така се убеждаваме, че няма спекулации със здравословното състояние или цената. Породистите имат конкретни физически белези като цвят козина, размер на уши и др. 

Смесени породи котки  

Те са с недокументирано родословие. Трудно е да се проследи историята на родителите и генетичните предразположения. Непредвидими са и чертите на характера, но това не прави любимеца по-малко обичлив от породистите. Сред нечистокръвните има огромно разнообразие и уникалност във външния вид. Дългокосмести, късокосмести и със смесена козина. Срещат се всякакви цветове и  с различни физически белези.  Често са изключително умни и свръх адаптивни. Счита се, че наследяват най-добрите гени от родителите си. Това не винаги е така и е възможно кръстоските да развият хронични заболявания.

Хипоалергенни породи котки 

Алергиите към тези животни са едни от най-разпространените. Те се причиняват от протеин, който отделят в слюнката. Има  породи, които го произвеждат в по-малко количество. Ето някои:

  • руска синя котка — плътна козина, приятелски настроена и няма проблем да бъде оставяне сама; 
  • Сфинкс — изглежда без козина, но е покрита с фин пух. Енергична е и обича внимание;
  • ориенталска късокосместа — многоцветна, член е на сиамското семейство. Обичлива е и иска компания;
  • бенгалска котка — игрива и закачлива. За разлика от повечето себеподобни, обича водата.

Често тези породи са предпочитани от семейства с деца с алергии, които искат да си имат приятел. Добре е да се убедим предварително в родословието, за да предотвратим алергична реакция, ако имаме такава.

Къде да търсим животни?

Някои срещи между човек и бъдещия му домашен любимец стават случайно. Не е изключено спонтанно да се харесаме около работното място или през витрината на някой зоомагазин. Търсене в онлайн сайтове също е добър вариант, защото може да получим много информация, споделят от Bazar.bg. В Интернет пространството се публикуват множество обяви както от частни лица, така и от развъдници. По този начин лесно ще се свържем с продавачите и няма да имаме посредници. Ако след време котката ни създаде потомство, може също да използваме платформите за покупко-продажба и да предоставим бебетата на хората, които ни се сторят отговорни. 

Осиновяване на домашен любимец

По улиците се скитат много здрави беззащитни и болни страдащи животни. Ако пожелаем, лесно ще открием нашия нов член на семейството и ще му дадем подслон. В приютите също можем да срещнем приятел. Обитателите там са кастрирани и всеки ден бройката им се увеличава. В онлайн магазините може да филтрираме търсенето и да открием животни, които се подаряват. Някои хора нямат възможност да отглеждат котка и търсят нови стопани. Осиновяването ще ни донесе удовлетвореност, но трябва да сме търпеливи при адаптацията.

Преди да приемем домашен любимец в дома, нека да сме сигурни, че имаме физическа и финансова възможност да се грижим за него.  При всяко живо същество е възможно да възникнат здравословни проблеми, които ще е нужно да посрещнем.  Хубаво е да му осигурим негово място като легълце, в което да се чувства в безопасност. Трябва да свикнем и да обезопасяваме дома си, за да го пазим от прием на лекарства или химични препарати. Ще почистваме и по-често. Каквато и котка да си вземем, ще ни дари с безусловна любов, щастливи моменти и преданост. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp