Как се сменя хидравлична помпа?

5/5

Лесното въртене на волана на автомобила е следствие от хидравличната кормилна рейка, в основата на която стои хидравличната помпа, създаваща налягане на маслото в системата. Този механизъм служи като усилвател, който компенсира нуждата от прилагане на голяма физическа сила от страна на водача за сработване на управлението. Как се сменя при повреда и как става обезвъздушаването, споделят онлайн от ТопКар.

Какви са основните елементи на хидравличния усилвател?

Без значение от конструкцията и отделните различия, в основата винаги стоят едни и същи компоненти. Това, на първо място, е помпата за създаване и поддържане на нужното налягане и движение на течността в системата. Разпределителят осигурява нужния приток в цилиндрите, които са различни от тези на двигателя. В тях има бутала прехвърлящи нужната сила към колелата за улесняване на тяхното синхронно завиване. Свързващите маркучи са последните елементи.

хидравлична помпа

При откриване и забелязване на неизправности в усилвателя на управлението, не отлагайте ремонта или подмяната на повредените части. Най-честа смяна изисква именно помпата. В много случаи се износва лагера и се нуждае от подмяна.

Как се сменя

Смяната изисква да се:

  • източи хидравличния лубрикант от съда;
  • разкачат маркучите и да се свали ремъка;
  • демонтира помпата от блока на двигателя;
  • извърши монтажа в обратния ред.

Важно е да се помни, че след монтажните дейности се изисква повторно напълване на системата и нейното обезвъздушаване. Течността се пълни до предварително отбелязаното ниво и не повече или по-малко.

Как се обезвъздушава хидравлична система?

Специалистите препоръчват, преди пълнене трансмисионната течност да се затопли с технически сешоар. Това ще улесни запълването и обезвъздушаването. Пълненето става по следния начин: извадете връщащата тръба от единия край и я поставете в празна пластмасова бутилка. Изсипете съответната течност в резервоара на сервоусилвателя, завъртете стартера, с което ще се активира помпата, която ще изпомпа малко количество във връщащата тръба и ще попадне в бутилката.

По цвета ще разберете кога системата се е запълнила, за да спрете изпомпването. Свържете маркуча от бутилката към резервоара и отново завъртете стартера. Преместете волана около 25% от оборота му наляво и надясно. Опитните водачи съветват да спрете притока на бензин, за да не се стартира двигателя и течността да бъде изхвърлена под налягане. След тестовото шофиране, постепенно въртенето на волана трябва да стане по-лесно.

Препоръчва се пазаруването на авточасти от доказани онлайн магазин, където и цените са значително по-евтини.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp