Как сами прахосваме потенциала си по безпрецедентен начин

Знаете ли, че живеем във време, в което имаме най-голям процент образовани хора на глава от населението? Образованието, макар и да страда от редица заболявания на растежа на населението нa планетата, все пак се подобрява и достига до все повече хора. И това е прекрасно.

Ако в страни от третия свят се радват на това, че изобщо могат да четат или пък  да учат нещо, което предното поколение е смятало за привилегия на развитите страни, то точно в тези развити страни обществото се е поболяло. Болно е не от някоя заразна болест, а от прахосничество на потенциал.

Развитие държави с добър стандарт на живот, където  спокойно можем да сложим и България, се радват на добро образование, на добри възможности за бизнес, нормални или високи доходи, достъп до ресурси, за които бедните и изостанали държави само могат да мечтаят. Знам, че подобно твърдение би разгневило немалко хора, но макар и в най-бедната държава в ЕС, ние живеем един нелош живот, за който държави само на 2000 километра от нас биха завидели.

И все пак, манията за пилеене на ценен ресурс тръгна от САЩ, минава през най-развитите страни, а  частично вече обхваща и нашата страна.

Но какво всъщност имам предвид?

Потърсете в Гугъл изображения на думата  „идиот“. Вероятно ще получите като резултат изображения на президента Доналд Тръмп. Общото между това и пилеенето на ресурс е, че именно това е пилеенето. Стотици хиляди хора по целия свят са се впуснали в нещо, което оптимизаторите за търсещи машини наричат „SEO бомба“. Накратко – когато търсиш нещо,  да намериш друго. Техниките за постигане на тази цел са безкрайно много, но най-важното е, че те искат огромен ресурс и време. И като казвам ресурс, това е ресурсът на млади, талантливи, енергични хора с достъп до интернет и социалните мрежи. Много от тях с добри познания по програмиране, алгоритми, изкуствен интелект, маркетинг…

Подобно нещо се случи неотдавна и с нашето правителство и когато някой търсеше думата „ОСТАВКА“,  като първи резултат излизаше сайтът на Министерски съвет.

Забавно е. Спор няма. Но когато го калкулирате в човекочасове време,  става ясно, че милиони левове, долари или евро са загубени в активни действия за безсмислена кауза. Представете си,  ако вкараме този ресурс, за да съберем пари за едно дете, което се нуждае от животоспасяваща операция.

Не! Не можеш да сравняваш тези неща. Та ние го правим за благото на човечеството и за принципи.

Нима? Ето още малко от серията „Знаете ли че?“

Знаете ли, че тези активни онлайн мероприятия  се правят с цел някой най-после да ги разпространи и хората,  които го организират да се зарадват и посмеят на резултата. Иначе казано, на никой нормален човек не му пука за резултата от това действие, защото никой не търси думата ОСТАВКА, както и малцина търсят думата идиот. Разбира се, бройката им е с няколко процента по-голяма от групата на хората, постигнали великото дело.

Но не мислете, че става дума само за подобни абстрактни неща. Използвах тях, защото те са максимално абстрактни и не са близки до ежедневието на нормалните хора. Представете си как ще обясним това на деца  след 30 години. „Знаеш ли, малкият, едно време успях да позиционирам снимки на Тръмп, когато търсиш в Гугъл по думата идиот“. Отговорът на децата ще е нещо от сорта: Кой е Тръмп? Какво е Гугъл? И най-важното – защо си се занимавал с това. Каква е била целта? А отговорът на последния въпрос е важен, защото той може да  отговори и на един неизказан от детето въпрос – КАК ТВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ НАПРАВИХА ЗА МЕН СВЕТА ЕДНО ПО-ДОБРО МЯСТО (ГЛУПАКО)?

Всеки ден милиони млади, успешни, умни, интелигентни, образовани, знаещи и  можещи хора пропиляват енергията си в активни действия с неясна цел. Те винаги имат обосновка. Но обосновката им често е краткотрайна. Мащабът им е локален до тяхната социална група и най-вече става дума за его. Мерене на онова деструктивно Его, което ни кара да правим неща, за да блеснем пред другите.

Но знаете ли, Егото има и  добри проявления. Без него, например, Шиндлер нямаше да е спасил хиляди мъже, жени и деца от лагерите на смъртта. А на пръстена, подарен на младия предприемач Шиндлер от спасените евреи (направен от стопените им златни коронки),  е изписано: „Който спаси един човешки живот, спасява цяла Вселена”. Не са го измислили те. Това е закон от една велика книга наречена Талмуд и написана хиляди години преди ние да решим да пропиляваме своята енергия и време в гледане на котки, в правене на тъпи шегички и да „бегаме, бате“, в това да протестираме като ощипани,  когато някой не спомене една социална прослойка както учениците във Франция, да инвестираме време, нерви и пари в постигане на неща, които са трудни и изискват компетенции… но са безсмислени.

Не споделяйте тази статия. Защото правещите такива активности са повече и ще ви мразят. Ще ви мразят, защото мислите, защото имате да им кажете нещо, защото се различавате от аморфната маса на безделници, които само имитират дейност прахосвайки ценния дар на живота – своето време.

Време, през което можеха да градят един нов прекрасен свят.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.