Как работи психологията? Триъгълната теория за любовта на Стърнбърг

5/5

Как да пренастроим мозъка си, за да учим по-резултатно? Кои техники намаляват напрежението, когато водим преговори? С какви психологични трикове рекламните компании ни убеждават да купуваме?

Ще разберете как психологията се прилага в реалния живот – от работното място до спортното игрище. Ще вникнете в механизма на човешкото съзнание и ще откриете какво може да се обърка; ще се запознаете с множество терапии и лечения.
С нагледни и разбираеми графики и изобилие от удивителни факти книгата „Как работи психологията“ обяснява как мислим, чувстваме и действаме в реалния свят.

Нагледно обяснение на приложната психология:

– 60% от хората учат чрез зрението
– oт 1988 употребата на антидепресанти се е увеличила с 400%
– запомнянето започва 20 седмици след зачеването
– плацебото често предлага същото облекчение както лечението
– цветът увеличава разпознаването на търговската марка с 80%
– съществуват над 400 фобии

Енциклопедията „Как работи психологията“ се състои от четири раздела. Първият раздел е въвеждащ в различните направления на тази наука като бихейвиоризъм, хуманизъм, когнитивна и биологична психология, акцентира се върху работата на мозъка и паметта и как действат емоциите. Интересен факт е, че повечето научни открития в психологията са осъществени последните 150 години. Разделът „Психични разстройства“ е по-пространен и разглежда в конкретика симптоми, прояви и диагнози за депресия, биполярно разстройство, перинатално психично разстройство, паническо разстройство, специфични фобии, социална тревожност, обсесивно-компулсивни разстройства, вещомания, посттравматично стресово разстройство, хиперактивност с дефицит на вниманието, разстройства от аутистичния спектър, шизофрения, деменция, делириум, злоупотреба със субстанции, хазартна зависимост, клептомания, дисоциативно разстройство на личността, анорексия и булимия, компулсивно преяждане, разстройства на комуникацията или на съня, личностови разстройства и други. Когато симптомите (физични и психични) образуват разпознаваема схема, лекарят поставя диагноза и назначава лечение. Авторите обръщат внимание на категориите психични разстройства, какви са етапите при преценка на психичното здраве, какви са причините за възникване на болестта и какво лечение се прилага.

Ето и няколко любопитни факта, свързани с тази тема:

– един на всеки четирима ще бъде засегнат от психично или неврологично разстройство през живота си;
– 2% от хората страдат от паническо разстройство;
– жените са с 60% по-предразположение да развият тревожно разстройство от мъжете; – около 1,1% от хората по света страдат от шизофрения;
– над 30% от надхвърлилите 65 години развиват деменция;
– 1% от американците са патологични комарджии;
– 46% от страдащите от анорекция се възстановяват напълно;
– 50-70 млн. американци страдат от проблеми със съня;

Лечебните терапии са тема на третия раздел в енциклопедията „Как работи психологията“ – съобразяването на терапията с начина, по който човекът преживява психичното разстройство, е от първостепенно значение за възстановяването на умственото равновесие. Според изследвания 84% от прегледите при личен лекар във Великобритания са свързани с проблеми със стреса и тревожността. Освен ролята на терапията, на тези страници ще намерите информация за различните видове специалисти, за психоанализата, какви са спецификите на поведенческата, когнитивната и когнитивно-поведенческата терапия, какво представляват рационално-емотивната терапия и терапията за преработване на когнитивните убеждения. В този раздел намират място и хуманистичните подходи на лечение като личностно-центрирана терапия, екзистенциална терапия, гещалт терапия, терапия, насочена към настоящето или към емоциите, хипнотерапия, арт терапия, системна фамилна терапия, контекстуална терапия, биотерапии и др.

Последният четвърти раздел „Психологията в реалния живот“ разглежда всички аспекти на обществото и засяга редица интересни и чисто практически теми като идентичност, взаимоотношения, психология на любовта, любовната среща и етапи на връзката, психология на образованието и преподаването, психология на работното място, как се подбира и създава екип и как се направлява талантът. В подраздели можете да прочетете повече за инженерната, криминалната, политическата, потребителската и спортната психология, за психологията на общността и психометричните тестове.

Триъгълната теория за любовта на Стърнбърг

Според психолога Робърт Стърнбърг идеалната любов съчетава близост, страст, взаимна отдаденост за създаване на пълноценна връзка. Стърнбърг описва три компонента като взаимодействащи страни на триъгълника.

По-силното обвързване например води до по-дълбока близост, а по-дълбоката близост – до по-силна страст. Взаимоотношенията са съчетание от трите компонента, от което произтичат осем вида любов.
Наградата да се влюбиш

Научният подход към причината хората да се влюбват и обвързват навярно изглежда в разрез с романтичната идея, но психолозите дават някои интересни обяснения. През 60-те години на миналия век Робърт Зайонк обосновава теорията за ефекта на присъствието, извлечена от наблюдения над хора от един блок. Според него сред главните причини някой да усети привличане към друг е физическата наличност. При друго изследване от 80-те години на миналия век Керъл Русбълт наблюдава отношенията между колежани и обяснява математически защо хората решават да се обвържат или не и защо понякога остават в неудовлетворителна връзка.
Нейният „модел на инвестирането“ се основава на уравнението обвързване = инвестиране + (награда-цена) – привлекателни алтернативи.

Психолозите привеждат множество научни изследвания в опит да разберат процеса на влюбване и да анализират как работи съзнанието на човека, когато е влюбен.

По-наскоро антропологът Хелън Фишър и колегите ѝ посочват три етапа на влюбването – сласт, привличане, привързаност, – отчасти направлявани от вродената нужда от възпроизводство за оцеляване на вида, макар че хората обикновено не съзнават този дълбоко вкоренен инстинкт. Всеки етап на любовта се задвижва от химични вещества, влияещи върху емоциите и поведението.

Химията на любовта

Множество изследвания посочват ролята на химичните реакции в мозъка в процеса на влюбване. Учените смятат, че невротрансмитерите „наводняват“ мозъка с химични вещества (адреналин, допамин, серотонин), създаващи усещане за приповдигнатост и каращи човека постоянно да мисли за партньора. Физическата реакция се изразява в поведението. Според проучванията желанието през първите минути от срещата се проявява в езика на тялото, интонацията и бързината на речта, а не толкова в казаното.

При изследване в Италия психолозите вземат кръвни проби от двойки, влюбени отскоро, и откриват, че нивата им на серотонин са сходни с тези на страдащите от ОКР (с. 56–57). Мирисът също играе роля – швейцарско изследване показва, че жените предпочитат мириса на мъже, чиято имунна система е генетично различна от тяхната. Макар и несъзнателен, с оглед на възпроизводството изборът на мъже с генетично различна имунна система би бил предпоставка за по-здраво потомство.

Химическо привличане

Като вземат кръвни проби от участници в експерименти в различни етапи на любовна връзка, учените измерват промените, настъпващи в хормоналните нива – от първият прилив на желание, през дълбокото привличане до посвещаването.

  • Сласт – половите хормони – тестостеронът при мъжете и естрогенът при жените, задвижват първия етап на любовта.
  • Привличане – адреналинът предизвиква прилив на вълнение и учестява пулса; допаминът дава повече енергия и нуждата от сън и храна намалява; серотонинът подклажда чувството на щастие и сексуалното желание.
  • Привързаност – окситоцинът, който се отделя при оргазъм, кара човека да усеща близост с партньора; смята се, че вазопресинът, произвеждан след секс, подхранва чувството за отдаденост към него.

„Романтичната любов е… инстинкт. Тя идва от дейната част на съзнанието, която желае и копнее.“ – Хелън Фишър, американски антрополог и изследовател

Откъс от книгата: „Как работи психологията?“, издателство Книгомания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp