Как правилно да се грижим за домашния си любимец

5/5

Много от нас вкъщи имат домашен любимец, който е почетен член на нашето семейство. В един момент осъзнаваме, че тези малки и големи същества, заемат огромна част от сърцатани и са като деца. И разбира се, искаме най-доброто за тях, да са щастливи, обгрижени и защитени.

Днесразговаряме с Д-р Стефанов, доктор по ветеринарна медицина, който ще ни разкаже повече за това как да се грижим за домашните си любимци.

Д-р Стефанов, разкажете ни, с какви пациенти се срещате всеки ден 😊

Нашата практика се занимава с лечение на животни за компания – кучета, котки, зайци, влечуги и декоративни птици. Най-честите ни пациенти обаче са кучетата и котките.

Колко често трябва да ги водим на преглед?

Всеки път, когато стопаните забележат промяна в поведението на домашния си любимец е препоръчително да се потърси помощ от ветеринарен лекар. Самолечението не е добър подход, защото много често различните състояния имат сходни клинични симптоми и могат да бъдат объркани, което да доведе до задълбочаване и усложняване на заболяването. Също така, даването на медикаменти на животни вкъщи, които не са предназначени за ветеринарномедицинска употреба, биха могли да бъдат токсични.

Необходима ли е кастрация на домашен любимец? И ако да, кога е най-правилния момент за това? И трябва ли да полагаме някакви по-специални грижи?

Има различни теории относно кастрацията. Това е хирургична процедура, която би могла да премахне някои поведенчески прояви при животните, като агресия, маркиране на територия и т.н. Кастрацията би могла да намали риска от възпаление на простатната жлеза при мъжките животни и образуване на някои туморни образувания при женските. Също така кастрацията изключва напълно възможността от забременяване и нежелано заплождане. Ако стопаните са решили да се извърши тази интервенция върху техните любимци, то тя е добре да се случи, при женските не по-рано от 7 месец след раждането, а при мъжките (особено котараците) след навършване на едногодишна  възраст.

Задължително ли е домашният любимец да има ваксина и доколко това го предпазва?

Единствената задължителна ваксина според закона е ваксината срещу бяс. Всички останали ваксини са желателни. В последните години се разработиха доста модерни и ефективни ваксини, които дават доста висок процент на сигурност, като се изгражда достатъчно силен и устойчив имунитет срещу някои от най-често срещаните заболявания при кучетата и котките. От изключителна важност е ваксинирането на подрастващи кучета срещу парвовироза. Това е заболяване, което причинява висока смъртност при бебета кученца и подрастващите. Също така е добре да се знае, че срещу повечето заболявания, изграденият имунитет трае около 12 месеца, за това е препоръчително да се извършва реимунизация всяка година.

Препаратите за външни и вътрешни паразити ефективни ли са?

Да, определено! На пазара вече съществува изобилие от различни препарати срещу вътрешни и външни паразити, като всички те имат различно действие, съобразено с разнообразието на домашните любимци и разнообразният им начин на живот. Има препарати, които са се доказали с времето, но трябва да се знаят няколко неща:

  1. Никой препарат не е вълшебен и не дава 100% защита.
  2. Всеки препарат има срок на действие, който в никакъв случай не е 1 г. или целият живот на животното.
  3. Най-добре е да се прилагат редовно препаратите, за да няма паразити, а не само когато има.

Прилагането им е важно, защото в природата нещата са свързани. Повечето паразити биха могли да заразят животното с векторни заболявания – кърлежи, бълхи, комари и т.н.

Някои външни паразити пренасят ларвите на някои вътрешни паразити.

И най-важното е, че паразитите са опасни и за човека!

Опасно ли е наднорменото тегло на домашния ни любимец и как да го предпазим от това?

Да, може да се каже, че наднорменото тегло е опасно за домашните любимци. Най-често се получава от обездвижване и прехранване. Често се стига до проблеми с опорно-двигателната система, както и с някои от вътрешните органи – сърце, черен дроб, бъбреци и т.н. Превенцията може да се случи, чрез правилен подбор на храната, правилен режим на хранене и регулярни разходки, животните обожават да се движат!

Кога трябва да се притесняваме за домашния си любимец?

Винаги когато забележим нещо , което ни се струва ненормално в поведението му – повръщане, диария, отказ от храна, ленивост, куцота, кашлица и т.н.

В такива случаи най-доброто, което може да се направи е да се заведе н ветеринар, защото е по-добре да се окаже, че напразно сме се притеснявали, отколкото да неглижираме проблема, да проведем некомпетентно лечено и да го задълбочим до такава степен ,че да няма какво вече да се направи за да помогнем на животинката!

От какво най-често боледуват кучетата и котките? И има ли как да ги защитим от някои по-често срещани заболявания?

Най-често страдат от храносмилателни проблеми, причинени от неправилно хранене, хранене с кости, поглъщане на чужди тела. Също така дерматологичните проблеми са много често срещани. Общо взето е трудно да се каже от какво най-често боледуват, защото всяко животно е индивидуално.

Предполагам, че всеки Ваш пациент е със собствен характер? Как успявате да се нагодите към по-студените си пациенти 😊 😊 😊

Така е. Аз лично се разбирам много по-добре с кучетата. Някак си от малък имам усет към тях. Те винаги ми показват кога може и кога не. Има различни подходи към проблемните пациенти, като най-важното е да имаме търпение. Те не го правят просто така, страх ги е и ние няма как да им обясним, че го правим за добро. Имаме пациенти, които идват от бебета при нас и са доста свикнали. С тях манипулациите минават в игри, дори не разбират, кога сме ги уболи с игла или сме направили друго.

Разкажете ни някоя забавна и интересна история 😊

Много забавен случай имахме наскоро, когато една госпожа докара своята женска котка за кастрация. Понеже много бързаше, попълни документите и тръгна, оставяйки котката с транспортната чанта. Каза „Котката е изключително мила, няма да имате проблеми“, и тръгна.

След като пристъпихме към прегледа на котката, установихме всъщност, че тя е мъжка… Обадихме се на госпожата и й казахме, а тя до последно твърдеше, че сме се объркали, като ние на шега казахме, че има неща, които няма как да сбъркаме… 😀

Нека се вслушаме в съветите на Д-р Стефанов.

В случай, че имате нужда от съвети, свързани с домашния ви любимец, можете да посетите Ветеринарен център Младост, където ще се погрижат за здравето на вашия другар 😊

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp