Как правилно да се грижим за домашния си любимец

5/5

Много от нас вкъщи имат домашен любимец, който е почетен член на нашето семейство. В един момент осъзнаваме, че тези малки и големи същества, заемат огромна част от сърцатани и са като деца. И разбира се, искаме най-доброто за тях, да са щастливи, обгрижени и защитени.

Днесразговаряме с Д-р Стефанов, доктор по ветеринарна медицина, който ще ни разкаже повече за това как да се грижим за домашните си любимци.

Д-р Стефанов, разкажете ни, с какви пациенти се срещате всеки ден 😊

Нашата практика се занимава с лечение на животни за компания – кучета, котки, зайци, влечуги и декоративни птици. Най-честите ни пациенти обаче са кучетата и котките.

Колко често трябва да ги водим на преглед?

Всеки път, когато стопаните забележат промяна в поведението на домашния си любимец е препоръчително да се потърси помощ от ветеринарен лекар. Самолечението не е добър подход, защото много често различните състояния имат сходни клинични симптоми и могат да бъдат объркани, което да доведе до задълбочаване и усложняване на заболяването. Също така, даването на медикаменти на животни вкъщи, които не са предназначени за ветеринарномедицинска употреба, биха могли да бъдат токсични.

Необходима ли е кастрация на домашен любимец? И ако да, кога е най-правилния момент за това? И трябва ли да полагаме някакви по-специални грижи?

Има различни теории относно кастрацията. Това е хирургична процедура, която би могла да премахне някои поведенчески прояви при животните, като агресия, маркиране на територия и т.н. Кастрацията би могла да намали риска от възпаление на простатната жлеза при мъжките животни и образуване на някои туморни образувания при женските. Също така кастрацията изключва напълно възможността от забременяване и нежелано заплождане. Ако стопаните са решили да се извърши тази интервенция върху техните любимци, то тя е добре да се случи, при женските не по-рано от 7 месец след раждането, а при мъжките (особено котараците) след навършване на едногодишна  възраст.

Ако имате допълнителни въпроси за кастрация на котка или кастрация на куче, можете да се обърнете към Ветеринарна клиника Младоствет.

Задължително ли е домашният любимец да има ваксина и доколко това го предпазва?

Единствената задължителна ваксина според закона е ваксината срещу бяс. Всички останали ваксини са желателни. В последните години се разработиха доста модерни и ефективни ваксини, които дават доста висок процент на сигурност, като се изгражда достатъчно силен и устойчив имунитет срещу някои от най-често срещаните заболявания при кучетата и котките. От изключителна важност е ваксинирането на подрастващи кучета срещу парвовироза. Това е заболяване, което причинява висока смъртност при бебета кученца и подрастващите. Също така е добре да се знае, че срещу повечето заболявания, изграденият имунитет трае около 12 месеца, за това е препоръчително да се извършва реимунизация всяка година.

Препаратите за външни и вътрешни паразити ефективни ли са?

Да, определено! На пазара вече съществува изобилие от различни препарати срещу вътрешни и външни паразити, като всички те имат различно действие, съобразено с разнообразието на домашните любимци и разнообразният им начин на живот. Има препарати, които са се доказали с времето, но трябва да се знаят няколко неща:

  1. Никой препарат не е вълшебен и не дава 100% защита.
  2. Всеки препарат има срок на действие, който в никакъв случай не е 1 г. или целият живот на животното.
  3. Най-добре е да се прилагат редовно препаратите, за да няма паразити, а не само когато има.

Прилагането им е важно, защото в природата нещата са свързани. Повечето паразити биха могли да заразят животното с векторни заболявания – кърлежи, бълхи, комари и т.н.

Някои външни паразити пренасят ларвите на някои вътрешни паразити.

И най-важното е, че паразитите са опасни и за човека!

Опасно ли е наднорменото тегло на домашния ни любимец и как да го предпазим от това?

Да, може да се каже, че наднорменото тегло е опасно за домашните любимци. Най-често се получава от обездвижване и прехранване. Често се стига до проблеми с опорно-двигателната система, както и с някои от вътрешните органи – сърце, черен дроб, бъбреци и т.н. Превенцията може да се случи, чрез правилен подбор на храната, правилен режим на хранене и регулярни разходки, животните обожават да се движат!

Кога трябва да се притесняваме за домашния си любимец?

Винаги когато забележим нещо , което ни се струва ненормално в поведението му – повръщане, диария, отказ от храна, ленивост, куцота, кашлица и т.н.

В такива случаи най-доброто, което може да се направи е да се заведе н ветеринар, защото е по-добре да се окаже, че напразно сме се притеснявали, отколкото да неглижираме проблема, да проведем некомпетентно лечено и да го задълбочим до такава степен ,че да няма какво вече да се направи за да помогнем на животинката!

От какво най-често боледуват кучетата и котките? И има ли как да ги защитим от някои по-често срещани заболявания?

Най-често страдат от храносмилателни проблеми, причинени от неправилно хранене, хранене с кости, поглъщане на чужди тела. Също така дерматологичните проблеми са много често срещани. Общо взето е трудно да се каже от какво най-често боледуват, защото всяко животно е индивидуално.

Предполагам, че всеки Ваш пациент е със собствен характер? Как успявате да се нагодите към по-студените си пациенти 😊 😊 😊

Така е. Аз лично се разбирам много по-добре с кучетата. Някак си от малък имам усет към тях. Те винаги ми показват кога може и кога не. Има различни подходи към проблемните пациенти, като най-важното е да имаме търпение. Те не го правят просто така, страх ги е и ние няма как да им обясним, че го правим за добро. Имаме пациенти, които идват от бебета при нас и са доста свикнали. С тях манипулациите минават в игри, дори не разбират, кога сме ги уболи с игла или сме направили друго.

Разкажете ни някоя забавна и интересна история 😊

Много забавен случай имахме наскоро, когато една госпожа докара своята женска котка за кастрация. Понеже много бързаше, попълни документите и тръгна, оставяйки котката с транспортната чанта. Каза „Котката е изключително мила, няма да имате проблеми“, и тръгна.

След като пристъпихме към прегледа на котката, установихме всъщност, че тя е мъжка… Обадихме се на госпожата и й казахме, а тя до последно твърдеше, че сме се объркали, като ние на шега казахме, че има неща, които няма как да сбъркаме… 😀

Нека се вслушаме в съветите на Д-р Стефанов.

В случай, че имате нужда от съвети, свързани с домашния ви любимец, можете да посетите Ветеринарен център Младост, където ще се погрижат за здравето на вашия другар 😊

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp